×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αγριος Φεβρουάριος για την Κεφαλονιά

29 Ιανουαρίου 2014 11:27

Μακριά από τα σπίτια τους φαίνεται ότι θα περάσουν τον χειμώνα εκατοντάδες οικογένειες στην Κεφαλονιά.

Μια νέα σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ ή λίγο μεγαλύτερου μεγέθους είναι πιθανό να εκδηλωθεί τις επόμενες ημέρες στο νησί, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί -έστω και με αραιότερους ρυθμούς- ολόκληρο τον Φεβρουάριο.

Οι έλεγχοι στις οικίες και στα δημόσια κτίρια θα πρέπει να επαναλαμβάνονται διαρκώς, αφού κάθε νέος σεισμός λειτουργεί αθροιστικά επιβαρύνοντας περαιτέρω τις ήδη καταπονημένες κατασκευές. Οπως όλα δείχνουν, καράβια, ξενοδοχεία και σπίτια συγγενών θα φιλοξενήσουν για καιρό τους ανθρώπους που επλήγησαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Οι σεισμολόγοι εξηγούν ότι φαινόμενα της τάξεως των 6 Ρίχτερ, όπως αυτό που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στο νησί του Ιονίου, συνοδεύονται συχνά από ελαφρά μικρότερους μετασεισμούς, γεγονός που απαιτεί επιφυλακή. Μέχρι στιγμής η ισχυρότερη μετασεισμική δόνηση που έχει καταγράψει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών άγγιξε τα 5,3 Ρίχτερ, ενώ έχουν σημειωθεί και εκατοντάδες άλλες μικρότερες.

«Ο κίνδυνος από τους μετασεισμούς δεν έχει περάσει. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι θα συνεχιστούν με έντονο ρυθμό για τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες, ενώ με αραιή συχνότητα θα εξακολουθήσουν για έναν με δύο μήνες», επισημαίνει στο «Εθνος» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι «βάσει της διεθνούς εμπειρίας, στο 90% των σεισμών μεγέθους σχεδόν 6 Ρίχτερ, ο κύριος μετασεισμός αγγίζει τα 5,4 Ρίχτερ» και προσέθεσε ότι «θα ήταν καλό να σημειωθεί μια τέτοια δόνηση, ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση. Η ακολουθία θα διαρκέσει έναν μήνα και με άλλες εκτιμήσεις μπορεί και τρεις».

«Οι μετασεισμοί πολύ συχνά προκαλούν προβλήματα επειδή βρίσκουν ήδη εξασθενημένα τα κτίρια, ευάλωτο τον πληθυσμό και διαταραγμένο τον κοινωνικό ιστό. Για τον λόγο αυτό, τόσο οι Αρχές όσο και οι κάτοικοι θα πρέπει να επιδείξουν προσοχή», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Οι πολίτες καλό είναι να αποφεύγουν τα επικίνδυνα σημεία, είτε είναι κτίρια είτε κατολισθαίνουσες επιφάνειες στα πλαϊνά των δρόμων, και να μην μπαίνουν σε σπίτια που παρουσιάζουν ρωγμές χωρίς τη γνώμη μηχανικού. Οι Αρχές οφείλουν να προχωρήσουν σε άρση των επικινδυνοτήτων, δηλαδή να απομακρύνουν τα επικρεμάμενα στοιχεία από κτίρια, όπως για παράδειγμα δοκάρια, τα κατολισθαίνοντα εδάφη κ.λπ.».

Την ίδια στιγμή, οι σεισμολόγοι θεωρούν πιθανότερο το ενδεχόμενο τα 5,8 Ρίχτερ να ήταν το κύριο σεισμικό γεγονός αλλά διευκρινίζουν ότι θα είναι σε θέση να αποφανθούν έγκυρα ως προς αυτό τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν θετική τη σεισμική ακολουθία που εξελίσσεται στην περιοχή, καθώς παρέχει πλούσιο υλικό για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Σε χρονικό διάστημα 48 ωρών μετά την εκδήλωση του σεισμού, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο είχε καταγράψει 63 δονήσεις μεγαλύτερες των 3,5 Ρίχτερ...

«Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται αρκετά καλά», λέει ο κ. Παπαδόπουλος. «Εχει ενισχυθεί η εντύπωσή μου ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν το κύριο γεγονός και οι όποιες αμφιβολίες πιστεύω ότι θα λυθούν τις επόμενες ημέρες». Ο ίδιος έχει μεταβεί μαζί με συναδέλφους του στην Κεφαλονιά.

300 σπίτια έχουν ελεγχθεί, το 50% κρίθηκαν μη κατοικήσιμα

Οι πληγές που άφησε στο πέρασμά του ο Εγκέλαδος αποκαλύπτονται όσο περνά ο χρόνος. Τρεις ημέρες μετά τα 5,8 Ρίχτερ που έκαναν το νησί του Ιονίου να τρέμει, χιλιάδες κάτοικοι εξακολουθούν να κοιμούνται έξω από τα σπίτια τους.

Στο δημαρχείο της πόλης τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν από όσους ήθελαν να καταθέσουν αίτηση προκειμένου να ελεγχθεί η επικινδυνότητα των σπιτιών τους. Συνολικά έχουν κατατεθεί 500 αιτήσεις ενώ η διαδικασία συνεχίζεται καθώς οι μετασεισμοί δημιουργούν νέα δεδομένα.

Μέχρι χθες, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εργων του ΥΠΕΚΑ Στράτο Σιμόπουλο, είχαν ελεγχθεί 300 σπίτια, εκ των οποίων το 50% κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Οι μεγαλύτερες βλάβες εντοπίζονται στο Ληξούρι, όπου ακατάλληλα εκτιμήθηκαν έξι στα δέκα κτίρια, μεταξύ των οποίων τρία σχολεία και οι εργατικές κατοικίες.

Στο Αργοστόλι ο αριθμός διαμορφώνεται σε ένα στα τέσσερα, ενώ ζημιές υπέστη και το λιμάνι του με αποτέλεσμα τα πλοία να δένουν στον Πόρο. Τα μη κατοικήσιμα κτίρια θα περάσουν από δευτεροβάθμιο έλεγχο, ενώ τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή. Προβλήματα κατεγράφησαν, επίσης, στα κτίρια των δικαστηρίων, του Γηροκομείου, αρκετοί δρόμοι διερράγησαν και σε άλλους διακόπτεται η κυκλοφορία λόγω κατολισθήσεων.

Σπασμένα αγγεία

Λαβωμένη βγήκε και η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Kατέρρευσε τμήμα του τείχους του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η άνοδος στον χώρο. Επίσης, 40 αγγεία που βρίσκονταν στο Μουσείο του Αργοστολίου μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους, με πολλά από αυτά να σπάνε ή να ανοίγουν σε παλαιότερες συγκολλήσεις τους. Προβλήματα παρουσιάζει το κτίριο του Μουσείου στην τοιχοποιία του.

Εν μέσω διαρκών μετασεισμών και καταιγίδας, πολλοί ήταν εκείνοι που διανυκτέρευσαν για ακόμη μία νύχτα στο αυτοκίνητό τους, σε εκκλησίες, στο γυμναστήριο Κεφαλονιάς και σε ΚΑΠΗ, ενώ σχεδόν 2.000 άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στα οχηματαγωγά «Super Fast 11» και «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Μήνυμα στήριξης: Στο νησί από τις Βρυξέλλες ο Σαμαράς

Να μεταβεί κατευθείαν στην Κεφαλονιά και να διανυκτερεύσει εκεί αποφάσισε, αιφνιδίως χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής από τις Βρυξέλλες προς Αθήνα, ζήτησε από τον πιλότο του αεροσκάφους να κατευθυνθεί όχι στο «Ελ. Βενιζέλος», αλλά στο σεισμόπληκτο νησί. Στόχος του πρωθυπουργού με τη διανυκτέρευσή του στην Κεφαλονιά είναι να δείξει, εμπράκτως, τη στήριξή τους προς τους πληγέντες, αλλά και να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στους δοκιμαζόμενους κατοίκους. Ο κ. Σαμαράς θα ενημερωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, που βρίσκεται εκεί από την Κυριακή, για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών και κυρίως για την απρόσκοπτη στήριξη των πληγέντων από τα μέτρα που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Επίδομα 600 ευρώ

Την καταβολή εφάπαξ επιδόματος 600 ευρώ στους πληγέντες για την κάλυψη των πρώτων εξόδων τους προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Τα χρήματα αυτά που προέρχονται από το υπουργείο Εργασίας θα γίνονται απαιτητά με μια απλή υπεύθυνη δήλωση στον Δήμο Κεφαλονιάς. Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ενωση Τραπεζών έκανε γνωστό ότι αναστέλλεται για δύο μήνες η καταβολή των δόσεων πάσης φύσεως δανείων για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Πληροφορίες μπορούν να λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι στα τοπικά υποκαταστήματα από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos