×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

1.100 σεισμοί σε 11 ημέρες στην Κεφαλονιά

06 Φεβρουαρίου 2014 10:23

Σημάδια εγκατάλειψης αρχίζει και παρουσιάζει το Ληξούρι καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι αναζητούν πλέον αλλού στέγη προ του κινδύνου να ξεχειμωνιάσουν σε σκηνές και πλοία.

Οσοι μένουν πίσω, είναι κυρίως ανδρικός πληθυσμός με σκοπό να φυλά σπίτια και περιουσίες από τις λεηλασίες επιτήδειων, διανυκτερεύοντας κυρίως σε αυτοκίνητα και σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων του ΥΠΕΚΑ Στράτου Σιμόπουλου στο Εθνος: «Σαρώνουμε την περιοχή αλλά ο κόσμος λείπει», λέει αναφερόμενος στα αποτελέσματα των νέων ελέγχων στο Ληξούρι όπου χθες πραγματοποιήθηκαν 250 νέες αυτοψίες από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι το 55% των σπιτιών παρουσιάζει πρόβλημα.

Στον καταυλισμό του Ληξουρίου στήθηκαν χθες μαγειρεία, ιατρείο και χημικές τουαλέτες για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων που έχουν βρει καταφύγιο στις σκηνές που έστησε ο στρατός ενώ χιλιάδες κάτοικοι πέρασαν μία ακόμα νύχτα σε πλοία, αυτοκίνητα και κλειστά γυμναστήρια καθώς το κρύο και η υγρασία καθιστούν αποτρεπτική για πολλούς την επιλογή των σκηνών.

Χθες, άρχισαν να στήνονται σκηνές και σε κάποια χωριά όπως στα Μαντζαμινάτα και τα Χαβριάτα, με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης κυρίως των υπερηλίκων που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Κλειστά τα καταστήματα

Κανένα μαγαζί δεν έχει ανοίξει ακόμη στο Ληξούρι εν αναμονή των κλιμακίων για την καταγραφή των καταστροφών. Μόνο κάποιοι φούρνοι αποπειράθηκαν να ψήσουν ψωμί, το οποίο μοίρασαν στο πεζοδρόμιο...

Οι αυτοδιοικητικές αρχές έχουν ήδη διανείμει περισσότερες από 8.000 μερίδες φαγητού και η διανομή συνεχίζεται με περίπου 3.000 μερίδες ημερησίως.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και αύριο, ενώ το Σαββατοκύριακο θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση, με την ολοκλήρωση των επανελέγχων από τους αρμόδιους μηχανικούς και θα εκδοθούν σχετικές ανακοινώσεις για τη λειτουργία τους.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε χθες ότι στο Αργοστόλι υπάρχουν 300 κενές καμπίνες με δυνατότητα 700 κλινών στο επιβατηγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και άλλες 250 κλίνες στο πλοίο «Χίος» του Πολεμικού Ναυτικού και με δυνατότητα σίτισης.

Οι προσφορές εταιρειών αλλά και απλών πολιτών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί 180.000 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, 7.000 κουτιά γάλα εβαπορέ, 1.000 κιλά μακαρόνια, 600 κιλά ρύζι και όσπρια και 3.000 λίτρα πετρελαίου. Παράλληλα η Εκκλησία έχει ήδη διαθέσει 4 παλέτες με τρόφιμα κυρίως μακαρόνια και ρύζι.

Την Κεφαλονιά επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που ενημερώθηκε από τους επικεφαλής του νησιού για την κατάσταση.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το Ληξούρι, το κλειστό γυμναστήριο της περιοχής, όπου φιλοξενούνται σεισμόπληκτοι και ηλικιωμένοι από το γηροκομείο που έχει κηρυχθεί ακατάλληλο, το κτίριο του Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και τους κεντρικούς δρόμους της πληγείσας πόλης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας ζήτησε την οργανωμένη μετεγκατάσταση των σεισμοπλήκτων και την αποφυγή του ενιαίου καταυλισμού σκηνών, την ομαλοποίηση της καθημερινότητας με τη λειτουργία των σχολείων και των δημόσιων υπηρεσιών, την επίσπευση των εξαγγελθέντων μέτρων, παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατεία, που αφορούν οικονομικές υποχρεώσεις των πολιτών προς το κράτος, τα ταμεία και τις τράπεζες, αρωγή και όχι δάνεια στους πολίτες για επισκευές-ανακατασκευές πρώτης κατοικίας και επαγγελματικών χώρων.

1.100 σεισμοι σε 11 ημέρες

Κάθε σπίτι σειόταν επί 15 δευτερόλεπτα

Περισσότερο από 2 εκατοστά μετακινούνταν κατά τη διάρκεια του σεισμού κάθε σπίτι σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το επίκεντρο των 6 Ρίχτερ που εκδηλώθηκαν στις 26 Ιανουαρίου στην Κεφαλονιά, ενώ η ταλάντωση των κτιρίων διαρκούσε, σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις, 15 δευτερόλεπτα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις πρώτες αναλύσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου κ. Αθανάσιος Γκανάς, «διαπιστώσαμε ότι ο σταθμός του Αστεροσκοπείου στα Βαλσαμάτα Κεφαλονιάς, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, είχε κατά τη διάρκεια του συμβάντος μία κίνηση 2.2 εκατοστών μέχρι να επανέλθει στην αρχική του θέση. Μέχρι να σταθεροποιηθεί η κεραία περνούσαν 15 δευτερόλεπτα, τόσο χρόνο αισθανόταν ότι διαρκεί ο σεισμός και όποιος τον έζησε στην περιοχή. Τα μεγέθη αυτά αυξάνονται όσο πλησιάζουμε στο επίκεντρο», λέει ο σεισμολόγος.

«Μεγάλη δύναμη»

«Παράλληλα, υπολογίστηκε η επιτάχυνση εκείνου του σεισμού στα 0.56 g και του πρόσφατου σεισμού των 5.9 Ρίχτερ, σύμφωνα με τον ΟΑΣΠ, στα 0.6 g. Πρόκειται για μεγάλα μεγέθη. Τα κτίρια δέχτηκαν μεγάλη δύναμη». Ως προς την εξέλιξη του φαινομένου ο κ. Γκανάς σημειώνει πως παρατηρείται φυσιολογική ακολουθία με 950 μετασεισμούς από τις 26 Ιανουαρίου και 150 δονήσεις από τον σεισμό της Δευτέρας και μετά.

Ελπίδα μέσα στο σκηνικό καταστροφής

Γεννητούρια στα χαλάσματα...

Την ώρα που οι Κεφαλονίτες παλεύουν μέσα από τα ερείπια να ξαναβρούν τις ζωές που τους γκρέμισε ο Εγκέλαδος, γεννήθηκε στο νησί το πρώτο μωρό μετά τους καταστροφικούς σεισμούς των τελευταίων ημερών.

Εν μέσω μετασεισμών, στη μαιευτική πτέρυγα του Νοσοκομείου Αργοστολίου, ήρθε στη ζωή το πρωί της Τρίτης ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους 2.700 γραμμαρίων. Ο μικρός δεν πτοήθηκε από τις διαρκείς δονήσεις που κάνουν τη γη να χορεύει εδώ και έντεκα μέρες και η γέννησή του έγινε με φυσιολογικό τοκετό την αναμενόμενη ημερομηνία. Η μητέρα του, μια νεαρή Ρομά, συνοδευόταν από αρκετούς συγγενείς και φίλους που δεν έκρυβαν τη χαρά τους.

Η χαρά, όμως, δεν ήταν μόνο δική τους. Η είδηση δεν άργησε να κυκλοφορήσει στο νησί και το γεγονός συγκίνησε ιδιαίτερα όσους το έμαθαν. Οπως έλεγαν, είναι το μοναδικό χαρμόσυνο νέο που ακούστηκε στην Κεφαλονιά τις τελευταίες ημέρες. «Σηματοδοτεί, άλλωστε, την ελπίδα, το γεγονός ότι κάτι νέο γεννιέται μέσα από τα χαλάσματα», είπε στο «Εθνος» ο διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος.

Το μόλις τριών ημερών αγοράκι κατέχει διπλή πρωτιά: είναι το πρώτο παιδί που γεννιέται στο νησί μετά τους σεισμούς και παράλληλα εγκαινιάζει τη μαιευτική κλινική στην πτέρυγα Βεργωτή του Νοσοκομείου Αργοστολίου. Η μητέρα του έφυγε από το νοσοκομείο μόλις χθες, παρά τις συστάσεις των γιατρών.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos