×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Τραγωδία στο Ελληνικό, σκοτώθηκε 13χρονος σε λούνα παρκ

28 Απριλίου 2014 10:55

Ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε χθες το μεσημέρι σε λούνα παρκ στο Ελληνικό.

Ενα αγοράκι 13 χρόνων τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η 9χρονη αδελφή του. Τα δύο παιδιά είχαν μπει μέσα στις γνωστές κυλινδρικές πλαστικές μπάλες (νερόμπαλες) που υπήρχαν στον παιδότοπο για να παίξουν στο νερό.

Το παιχνίδι είναι γνωστό: Τα παιδιά μπαίνουν μέσα στις μπάλες και προσπαθούν να σταθούν όρθια μέσα στη σφαίρα την ώρα που αυτή κυλάει στο νερό της πλαστικής πισίνας. Ομως για τα δύο αδέλφια το ανέμελο κυριακάτικο παιχνίδι μετατράπηκε μέσα σε μια στιγμή σε τραγωδία. Αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι την ώρα που ο 13χρονος και η 9χρονη βρίσκονταν στην πισίνα, μία ισχυρή ριπή ανέμου σήκωσε την μπάλα σε μεγάλο ύψος -για 10 μέτρα έκαναν λόγο αυτόπτες μάρτυρες- πετώντας την σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων μακριά από την πισίνα.

Η νερόμπαλα με τα δύο παιδιά μέσα, και αφού χτύπησε σε παρακείμενη βραχώδη επιφάνεια, προσγειώθηκε δίπλα σε ένα «καρουζέλ» που βρισκόταν στον παιδότοπο. Αμέσως οι γονείς των παιδιών προσπάθησαν να βγάλουν από τις μπάλες τα παιδιά και να τα συνεφέρουν, ενώ ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και η ΕΛ.ΑΣ. Το περιστατικό έγινε στις 4.10 μ.μ. και σύμφωνα με τις Αρχές ο 13χρονος είχε καταλήξει πριν διακομισθεί στο Νοσοκομείο Παίδων. Το υπαίθριο λούνα παρκ βρίσκεται στο Πάρκο Αφροδίτης, στη συμβολή των οδών Κύπρου και Γούναρη στο Ελληνικό.

Η Αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις τριών αλλοδαπών υπαλλήλων του πάρκου ψυχαγωγίας, εκ των οποίων ο ένας είναι Ιταλός και φέρεται να είναι ο υπεύθυνος του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ελληνικού, όπου κρατούνται οι υπάλληλοι, ενώ ο Ελληνας ιδιοκτήτης του πάρκου έχει κληθεί να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη λειτουργία του χώρου.

Οι έρευνες των αστυνομικών επικεντρώνονται τόσο στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα όσο και στο αν υπάρχει εγκληματική αμέλεια εκ μέρους των υπευθύνων. Το λούνα παρκ έχει σφραγιστεί από την Αστυνομία, η οποία και θα ελέγξει διεξοδικά τις άδειες που κατέχει ο ιδιοκτήτης, ενώ ειδική επιτροπή θα αποφανθεί αν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας και όλα όσα προβλέπονται για τα πάρκα ψυχαγωγίας. Οπως επισημαίνουν οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση, θα ελεγχθεί αν όφειλαν οι υπεύθυνοι του λούνα παρκ να κλείσουν τον χώρο λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Αγώνας για να σωθεί η 9χρονη

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του «Αγία Σοφία» η 9χρονη που τραυματίστηκε στη Γλυφάδα. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, φέρει βαριά θλάση στον πνεύμονα. Οι θεράποντες γιατροί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να τη σταθεροποιήσουν, ώστε να δρομολογηθεί η αποκατάσταση του σοβαρού της τραυματισμού.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξαν σοβαρές επιπλοκές και οι γιατροί εκτιμούν ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί θετικά. Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Μανώλης Παπασάββας δήλωσε ότι το κορίτσι διατηρεί επαφή με το περιβάλλον.

Ο 13χρονος αδελφός της κατέληξε έχοντας υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Οι διασώστες του ασθενοφόρου που τον παρέλαβε από το σημείο του ατυχήματος επιχείρησαν να τον σταθεροποιήσουν, μέχρι να φτάσουν στο νοσοκομείο. Προσπάθεια ανάνηψης κατέβαλαν και οι γιατροί του Παίδων, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η μάχη για τη ζωή του παιδιού είχε ήδη χαθεί...

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

«Αεριτζήδες χωρίς ελέγχους και άδειες»

Περιφερόμενα λούνα παρκ από την Ιταλία και την Τσεχία, τα οποία δεν έχουν υποστεί τους υποχρεωτικούς για την Ελλάδα ελέγχους ασφαλείας, στήνουν τον εξοπλισμό τους σε μικρούς υπαίθριους χώρους και λειτουργούν χωρίς να πληρούν βασικές προϋποθέσεις. Συνήθως χρησιμοποιούν ως «βιτρίνα» κάποιον Ελληνα, στον οποίο πληρώνουν ποσοστά επί των κερδών, ενώ υπό το πρόσχημα ότι διαθέτουν πιστοποιητικά ασφαλείας από τις χώρες από όπου προέρχονται δεν υπόκεινται σε έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές. Ουδείς στην πραγματικότητα γνωρίζει πότε και από ποιους ελέγχθηκαν τελευταία φορά τα παιχνίδια τους. Το γεγονός αυτό καταγγέλλουν ιδιοκτήτες ψυχαγωγικών επιχειρήσεων λούνα παρκ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σάββα Δακανάλη, επαγγελματία του χώρου και πρώην πρόεδρο του σωματείου των επιχειρήσεων λούνα παρκ, στην κατηγορία αυτή ανήκει και το πάρκο του Ελληνικού στο οποίο σημειώθηκε χθες το τραγικό περιστατικό.

«Είναι γνωστός»

«Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι γνωστός σε εμάς αλλά και στο σωματείο της Ιταλίας», λέει. «Πριν από σχεδόν έναν χρόνο σε δικό του λούνα παρκ στη Σάμο συνέβη ένα παρόμοιο ατύχημα με νερόμπαλες αλλά χωρίς τραυματισμούς. Δεν είχε έναν υπάλληλο ανά πόστο, όπως είναι υποχρεωτικό, αλλά τρεις εργάτες για όλα τα παιχνίδια.

Ερχονται στην Ελλάδα με ιταλικές πινακίδες, με ιταλικές άδειες, έχουν ένα φουσκωτάκι και μια νερόμπαλα, βάζουν μπροστά συνήθως κάποιον Ελληνα μάνατζερ τσίρκου, τον πληρώνουν με περίπου 20% και εκείνος απλώς βγάζει μια άδεια από τον δήμο. Από εκεί και πέρα ουδείς ασχολείται. Προτιμούν συνήθως τα νησιά, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ψυχαγωγία των παιδιών και κανείς δεν αναζητά αν έχουν ή όχι τις απαραίτητες άδειες».

Αντιθέτως, οι έλεγχοι που τηρούνται στην Ελλάδα είναι αυστηροί και ακολουθούν, σύμφωνα με τον κ. Δακανάλη, τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Για τον λόγο αυτόν, επισημαίνει ο ίδιος, η χώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό ατυχημάτων σε λούνα παρκ στην Ευρώπη.

«Σκεφτείτε ότι σε ένα Σαββατοκύριακο μπορεί να περάσουν από το λούνα παρκ 2.000 άνθρωποι. Από το 1971 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί μόλις 3 σοβαρά ατυχήματα», υποστηρίζει λέγοντας ότι, εφόσον χθες επικρατούσε δυνατός αέρας, το παιχνίδι με τις νερόμπαλες δεν θα έπρεπε να λειτουργεί.

Το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει ΚΤΕΟ μία φορά τον χρόνο για τα μηχανήματα και έλεγχο κάθε 5 χρόνια από το Δημόσιο. Παράλληλα, κάθε φορά που αιτείται μια επιχείρηση άδεια από τη δημοτική Αρχή για να εγκατασταθεί σε κάποιον χώρο, απαιτείται μεταξύ άλλων η προσκόμιση πιστοποιητικών από ηλεκτρολόγο μηχανικό, χημικό μηχανικό και μηχανολόγο μηχανικό. Στη συνέχεια οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου ελέγχουν τον χώρο και τα πιστοποιητικά και εκδίδουν την άδεια.

«Εμείς λέμε τους αεριτζήδες, αυτούς που δεν έχουν ελέγχους και άδειες, να τους κυνηγήσουν και να διαχωρίζεται ποιος κάνει σωστά τη δουλειά του», καταλήγει ο κ. Δακανάλης.

Βασίλης Ζαράνης: Το σήκωσε ένα δυνατό μπουρίνι

«Είναι κάτι τραγικό», λέει στο «Εθνος» ο κ. Βασίλης Ζαράνης, γείτονας ο οποίος έτρεξε στο λούνα παρκ λίγα λεπτά μετά το τραγικό συμβάν. «Ακουσα φωνές και είδα κόσμο. Ηρθα αμέσως. Τη στιγμή εκείνη τα παιδιά έμπαιναν στο ασθενοφόρο. Το ένα παιδάκι είχε χάσει τις αισθήσεις του. Ρώτησα τι είχε συμβεί και μου απάντησαν πως τα παιδιά βρίσκονταν μέσα στο μεγάλο φουσκωτό μπαλόνι στην πισίνα. Κάποια στιγμή φύσηξε δυνατό μπουρίνι, το σήκωσε ψηλά στον αέρα και το έριξε με δύναμη στο έδαφος μερικά μέτρα πιο πέρα. Είναι πραγματικά από τις στιγμές αυτές που δεν έχεις τι να πεις. Είναι τραγικό, πολύ περισσότερο επειδή αφορά μικρά παιδιά».

Διώξεις για κακούργημα

Κακουργηματικές είναι οι διώξεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις συλληφθέντες για το τραγικό περιστατικό στο λούνα παρκ. Και για τους τρεις υπευθύνους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας καθώς και για βαριές σωματικές βλάβες.

Μαρτυρίες

«Ηταν ήδη αργά...»

«Εφτασα μετά από 5 λεπτά στο σημείο. Το αγοράκι το βρήκα μπροστά από το Καρουζέλ. Είχε γυρίσει η γλώσσα του. Ως νοσηλευτής, του έδωσα τις πρώτες βοήθειες και προσπάθησα να το επαναφέρω αλλά μάταια. Ενας γείτονας κάλεσε κάποιον γιατρό. Εκανε και εκείνος μαλάξεις στο παιδί, χωρίς αποτέλεσμα. Ηταν αργά», λέει ο Μανώλης Νομικός.

«Σαν ανεμοστρόβιλος»

«Ακουσα έναν δυνατό θόρυβο», λέει ταραγμένη η κ. Αντωνία Φουστέρη, κάτοικος της περιοχής. «Εκείνη την ώρα επικρατούσε πολύ δυνατός αέρας, κάτι σαν ανεμοστρόβιλος. Παρότι είμαστε πολύ ψηλά, κοντά στο βουνό, τέτοιο αέρα δεν είχαμε ξαναδεί», προσθέτει περιγράφοντας τις συνθήκες του δυστυχήματος.

«Ιταλός ο υπεύθυνος»

«Μένω δίπλα στο λούνα παρκ», λέει ο κ. Σωτήρης Διαμαντόπουλος. «Ακουσα έναν πολύ δυνατό θόρυβο, τόσο που νόμιζα ότι είχε γίνει τροχαίο με καραμπόλα. Οταν βγήκα έξω είδα πολύ κόσμο μαζεμένο. Το κοριτσάκι άνοιξε τα μάτια του λίγο πριν το παραλάβει το ασθενοφόρο. Ηταν μια πολύ κακιά στιγμή.» Ο ίδιος προσθέτει ότι ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ είναι Ιταλός. «Του μιλάω κάθε μέρα».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos