Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

17 Νοεμβρίου 2014 10:43

Φρούριο θα θυμίζει σήμερα το κέντρο της Αθήνας, καθότι κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 41η επέτειο από εξέγερση του Πολυτεχνείου με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Από το πρωί στο χώρο του Πολυτεχνείου συρρέουν πολίτες και αφήνουν ένα λουλούδι στη μνήμη των πεσόντων.

Οι πύλες του Ιδρύματος θα κλείσουν στη 1 το μεσημέρι και η μεγάλη πορεία θα ξεκινήσει στις 3 υπό το «βλέμμα» 7.000 αστυνομικών που θα βρίσκονται επί ποδός.

Πρόκειται για τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, σε μία χρονική συγκυρία όπου επικρατεί αναβρασμός στην ακαδημαϊκή κοινότητα για τη φρούρηση των πανεπιστημίων.

Σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκονται εξωτερικά το κτίριο της Νομικής Σχολής και του Οικονομικού Πανεπιστημίου, κατόπιν εντολής των πρυτανικών αρχών των δύο τμημάτων.

Αντιστοίχως, διμοιρίες θα φρουρούν δημόσια κτίρια, υπουργεία, πρεσβείες και τράπεζες, ενώ θα πραγματοποιηθούν και προληπτικοί έλεγχοι σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Κλείνουν σταθμοί του Μετρό

Οι δρόμοι του κέντρου που περικλείονται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και τους κάθετους δρόμους αυτών.

Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς «να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των Η.Π.Α., τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Ακόμη, θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ, ενώ από τις 2 το μεσημέρι θα κλείσουν οι σταθμοί του Μετρό: Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Αμπελόκηπο, έπειτα από εντολή της ΕΛΑΣ. Ωστόσο, ο σταθμός του μετρό στο "Πανεπιστήμιο" θα κλείσει από τις 12 το μεσημέρι.

Αυξημένα μέτρα και στη Θεσσαλονίκη

Με αυξημένα μέτρα ασφάλειας και μέσα σε αστυνομικό κλοιό θα γίνουν σήμερα οι εκδηλώσεις και οι τρεις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και πορείες και στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη, η επετειακή συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο θα γίνει -όπως τα τελευταία χρόνια- μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή (από τις 4 το απόγευμα).

Κάλεσμα απηύθυναν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (Σ.Φ.Ε.Α.), φοιτητικοί σύλλογοι, συνδικαλιστικοί φορείς, οργανώσεις κ.ά. Θα ακολουθήσουν πορείες που θα κατευθυνθούν προς το προξενείο των ΗΠΑ στην οδό Τσιμισκή. Αντίστοιχο κάλεσμα, για τις 6 το απόγευμα, στην Καμάρα, απηύθυναν κινήσεις του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Από10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων από τον Σ.Φ.Ε.Α., φοιτητικούς συλλόγους, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς και σωματεία της πόλης.

Στο μεταξύ, αποκλεισμένο θα είναι μετά το μεσημέρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις διαδηλώσεις που οργανώνονται για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Από τις 2.30 μ.μ. σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της πόλης, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ αστυνομικοί φραγμοί θα αναπτυχθούν γύρω από το ΑΠΘ και μπροστά σε γραφεία πολιτικών κομμάτων.

Στο πλαίσιο των μέτρων έχουν επιστρατευτεί και εισαγγελείς, που θα παρακολουθούν την εξέλιξη των διαδηλώσεων.

«Η κοινωνική απελευθέρωση κατακτιέται με αγώνες»

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι μία από τις στιγμές της ελληνικής ιστορίας που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στην πορεία του χρόνου. Γιατί όλο και περισσότερο χρειαζόμαστε παραδείγματα που δείχνουν ότι η κοινωνική απελευθέρωση κατακτιέται με αγώνες, ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από το πάθος για ελευθερία και δημοκρατία, ότι η καθεστωτική βία και ο αυταρχισμός χρειάζονται παθητικότητα και ανοχή για να επιβληθούν», τονίζει σε μήνυμα του για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos