Τα ιδανικά στρώματα και μαξιλάρια ύπνου για παιδιά

28 Απριλίου 2023 16:21

Τα ιδανικά στρώματα ύπνου παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη σε κάθε ενήλικα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Και αν ένας ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τους ενήλικες, το ίδιο ισχύει πολύ περισσότερο για τα παιδιά. Τα παιδιά μεταξύ 3 με 5 ετών χρειάζονται σύμφωνα με τους ειδικούς ύπνο διάρκειας τουλάχιστον 10 με 13 ώρες. Μεγαλώνοντας βέβαια οι απαιτούμενες ώρες ύπνου μειώνονται φτάνοντας στην εφηβική και προεφηβική ηλικία τις 8 με 10 ώρες.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου το παιδί ξεκουράζεται και συντελούνται οι σχετικές διεργασίες ανανέωσης του οργανισμού, όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες. Η διαφορά είναι, ότι καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται χρειάζονται και την κατάλληλη στήριξη στο κορμί τους, ώστε να αποφεύγονται πάσης φύσεως μυοσκελετικά προβλήματα. Για να αποφασίσει κανείς ποιο είναι το καταλληλότερο στρώμα για τα παιδιά θα πρέπει να λάβει υπόψη παραμέτρους, όπως η σκληρότητα, η πίεση που ασκείται στο σώμα, η θερμοκρασία και η τιμή. Τέλος όπως και με τους ενήλικες, έτσι και με τα παιδιά η στάση του ύπνου παίζει ρόλο στην τελική επιλογή.

Επιλέξτε στρώματα ύπνου με βάση την ηλικία

Στρώματα ύπνου για μωρά: Το καταλληλότερο μέγεθος είναι σε διάσταση περίπου 130 x 70 εκ για κούνιες μωρών. Δε χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα σκληρά.

Στρώματα για νήπια: Από 3 έως 8 ετών νήπια ένα ημίδιπλο κρεβάτι είναι πολύ καλό σε μέγεθος. Συνήθως στρώματα σκληρά ή μέτριας σκληρότητας είναι κατάλληλα για να υποστήριξη στην ανάπτυξή τους τα παιδιά.

Στρώματα για μεγαλύτερα παιδιά: Καθώς μεγαλώνει το παιδί χρειάζεται ένα στρώμα, που θα του παρέχει την απαραίτητη άνεση. Ένα στρώμα σε διάσταση 200Χ80 εκ. είναι ιδανικό για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ξεκούραση στο παιδί.

Ποια είναι τα καταλληλότερα στρώματα για τα παιδιά;

Από την ηλικία των 5 και πάνω κρίνονται καταλληλότερα τα υβριδικά στρώματα ή τα αποτελούμενα από memory foam. Ειδικά τα τελευταία δεν ενδείκνυνται για χοροπηδητά πάνω στο κρεβάτι, κάτι που επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής τους. Ταυτόχρονα η σκληρότητά τους παρέχει την απαραίτητη στήριξη, καθώς το παιδί μεγαλώνει. Παρόλα αυτά έχετε υπόψη, ότι το αφρώδες υλικό ίσως δεν είναι κατάλληλο για μωρά.

Όσον αφορά στην ιδανική σκληρότητα των παιδικών στρωμάτων, τα σκληρά ή μέτρια σκληρά στρώματα είναι ιδανικά να προσφέρουν την απαιτούμενη ευθυγράμμιση κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Ωστόσο για παιδιά έως ενός έτους συνιστώνται πιο σκληρά στρώματα για να αποφευχθεί κίνδυνος ασφυξίας. Τέλος τα στρώματα κούνιας ή βρεφικά στρώματα είναι όμοια σε μέγεθος με τα στρώματα για νήπια. Η διαφορά έγκειται στη σκληρότητα και το σχήμα. Όσον αφορά στο κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε το στρώμα, έχετε υπόψη ότι η διάρκεια ζωής των στρωμάτων είναι τα 7-10 χρόνια.

Πότε αγοράζουμε και ποια είναι τα καταλληλότερα μαξιλάρια ύπνου

Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι τα μαξιλάρια ύπνου είναι αχρείαστα μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Εκείνη είναι η χρονική στιγμή, οπότε τα παιδιά κοιμούνται στο πλάι. Τότε η υποστήριξη στον αυχένα είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Για να καταλάβετε, αν ήρθε η κατάλληλη στιγμή να αγοράσετε μαξιλάρι στο παιδί σας, ελέγξτε αν βάζει το χέρι του κάτω από το κεφάλι του. Με βάση τη στάση του ύπνου, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω επιλογές:

Για όσους κοιμούνται ανάσκελα: Τα παιδιά σε αυτές τις περιπτώσεις δε χρειάζονται στήριξη μέχρι τα 2 έτη, καθώς η απόσταση αυχένα- κρεβατιού είναι μικρή. Καθώς οι ώμοι και το κεφάλι αναπτύσσονται αυξάνεται η ανάγκη για την παροχή στήριξης και η τήρηση του αυχένα σε ουδέτερη στάση.

Ξεκινήστε με ένα μαξιλάρι λεπτό περί τα 5 εκ.

Για όσους κοιμούνται στο πλάι: Κι εδώ η διατήρηση του αυχένα σε ουδέτερη θέση είναι απαραίτητη. Χωρίς μαξιλάρι το παιδί θα χρησιμοποιεί το μπράτσο του για στήριξη, που θα του δημιουργήσει πρόβλημα στους ώμους.

Προτιμήστε ένα μαξιλάρι πιο χοντρό στα 6 εκ.

Για ύπνο πρηνηδόν: Ο συγκεκριμένος τύπος ύπνου θα πρέπει να αποφεύγεται για προφανείς λόγους. Πριν καν γίνει συνήθεια στο παιδί, αποθαρρύνετέ το. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αλλάξει αυτή τη στάση, τοποθετείστε μια μπάλα από ύφασμα ανάμεσα σε δύο πιτζάμες. Τοποθετήστε την μπάλα από ρούχα στο ύψος του στέρνου. Το παιδί θα αλλάξει στάση από μόνο του.

Δε συνιστάται χρήση μαξιλαριού μέχρι να αλλάξει η στάση ύπνου.

Τα κρεβάτια, τα μαξιλάρια ύπνου και τα στρώματα πρέπει να είναι κατάλληλο για τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα του παιδιού, ώστε να αναπτυχθεί σωστά.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos