Ποιες Είναι οι Πηγές Μόλυνσης του Νερού της Βρύσης;

05 Αυγούστου 2023 15:40

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι μαθαίνουν για τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο νερό της βρύσης.

Έτσι, η ανάγκη να εγκαταστήσουν πιστοποιημένα φίλτρα νερού έχει αναδειχθεί και καθίσταται πλέον επιτακτική.

Ωστόσο, από που προέρχονται όλοι αυτοί οι ρύποι; Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλές διαφορετικές πηγές μόλυνσης του νερού της βρύσης. Αυτός είναι κι ο λόγος που η ποιότητα του νερού διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή.

Έτσι, για να είστε σε θέση να προστατευθείτε σωστά, πρέπει να γνωρίζετε την προέλευση του νερού της περιοχής σας. Επιπλέον, θα πρέπει να ενημερωθείτε για τα χημικά που υπάρχουν σ’ αυτό. Γι’ αυτό η προσοχή όλων στρέφεται στα πιστοποιημένα φίλτρα νερού που καλύπτουν 100% τις ανάγκες ενός νοικοκυριού. Σ’ αυτό το άρθρο, θα δούμε περισσότερα για τις πιθανές πηγές μόλυνσης του νερού της βρύσης.

#1 Από την Χλωρίωση του Νερού

Η χλωρίωση του νερού είναι μια ιδιόμορφη περίπτωση. Από τη μια πλευρά, είναι μια αναγκαία διαδικασία, ώστε το νερό να γίνει ασφαλές προς πόση. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των απολυμαντικών ιδιοτήτων του χλωρίου, οι οποίες εξουδετερώνουν τυχόν παθογόνους μικροοργανισμούς απ’ αυτό. Έτσι, το χλώριο συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση ασθενειών από παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταφέρονται απ’ το νερό. Θα πρέπει επομένως να επιστρατεύσει κανείς τα φίλτρα νερού, ώστε να κατακρατηθεί το χλώριο και να γίνει ασφαλές το νερό.

Από την άλλη πλευρά όμως, το χλώριο απελευθερώνει και μια μεγάλη ποσότητα μορίων χλωρίου στο νερό της βρύσης. Αυτά τα μόρια αντιδρούν μεταξύ τους, αλλά και με άλλα στοιχεία, και δημιουργούν άλλες χημικές ενώσεις πολύ επικίνδυνες. Τα παράγωγα του χλωρίου είναι ορισμένες απ’ τις πιο επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να βρεθούν στο νερό της βρύσης.

#2 Από τη Διάβρωση του Δικτύου Υδροδότησης

Ακόμα μια σημαντική πηγή μόλυνσης του νερού της βρύσης είναι το δίκτυο υδροδότησης, και ιδιαίτερα η παλαιότητά του. Με το πέρασμα των χρόνων, οι σωληνώσεις διαβρώνονται από το συνεχώς τρεχούμενο νερό. Έτσι, σιγά-σιγά απελευθερώνουν μόρια από τα υλικά τους, τα οποία είναι αόρατα με γυμνό μάτι. Μάλιστα, ορισμένα απ’ τα πιο επικίνδυνα χημικά στο νερό προέρχονται από τη διάβρωση των σωληνώσεων. Ενδεικτικά, τα χημικά που μπορεί ν’ απελευθερωθούν είναι οι ίνες αμιάντου, ο μόλυβδος, ο χαλκός, το κάδμιο κ.λ.π.

Ορισμένες ενδείξεις που θα σας φανερώσουν πως αντιμετωπίζετε αυτό το θέμα είναι το χρώμα και η θολότητα του νερού. Σε κάθε περίπτωση, τα φίλτρα νερού μπορούν να φανούν σωτήρια για την προστασία της υγείας σας.

#3 Από τη Μόλυνση των Υπόγειων και Επίγειων Υδάτων

Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα επηρεάζει άμεσα και την ποιότητα του νερού της βρύσης. Έτσι, όλα τα χημικά που περνούν στα υπόγεια και επίγεια ύδατα, φτάνουν στις βρύσες και καταναλώνονται από τους ανθρώπους. Τέτοια είναι τα φυτοφάρμακα, τα παρασιτοκτόνα, οι φαρμακευτικές ουσίες, τα βιομηχανικά απόβλητα και τα λύματα. Αναλυτικότερα, μερικές από τις χημικές ουσίες που εμφανίζονται στο νερό απ’ όλες αυτές τις αιτίες είναι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το αρσενικό και πολλές άλλες τοξικές ουσίες.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η ποιότητα του νερού της βρύσης επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Επιπλέον, η περιοχή που βρίσκεται καθορίζει και την ποιότητα του νερού. Για παράδειγμα, στις μεγάλες πόλεις το εντονότερο πρόβλημα είναι το χλώριο και οι παλιές σωληνώσεις και όχι μόνο. Αντιθέτως, στην επαρχία μπορεί να είναι τα νιτρικά και διάφορες άλλες ουσίες, όπως φυτοφάρμακα κ.λ.π.

Όποια κι αν είναι η προέλευση των χημικών όμως, χάρη στα πιστοποιημένα φίλτρα νερού μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας κι αυτούς που αγαπάτε.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos