Η αλήθεια για το αν μπορεί να σας αναγνωρίσει το καναρίνι σας

06 Αυγούστου 2023 13:04

Τα καναρίνια είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια πτηνά.

Είναι πανέμορφα, έχουν υπέροχα χρώματα και το κελάηδισμά τους είναι μαγευτικό. Σε αντίθεση όμως με άλλα πτηνά όπως είναι για παράδειγμα οι παπαγάλοι που έχουμε αρκετά στοιχεία για τα επίπεδα νοημοσύνης τους ή για την προσωπικότητά τους, για τα καναρίνια δεν γνωρίζουμε τόσα πολλά.
Ορισμένοι θεωρούν ότι δεν είναι τόσο ευφυή και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τους κηδεμόνες τους ή να αναπτύξουν στενούς δεσμούς μαζί τους.

Το σάιτ AnimalWised διερεύνησε τη νοημοσύνη των καναρινιών, εξέτασε αν μπορούν να αναγνωρίσουν τους κηδεμόνες τους και αν υπάρχει τρόπος να αναπτύξουν θετική σχέση μαζί τους.

Αναγνωρίζουν τα καναρίνια τους κηδεμόνες τους;

Σύμφωνα λοιπόν με το AnimalWised, τα καναρίνια μπορούν να αναγνωρίσουν τους κηδεμόνες τους. Μάλιστα έχουν τέτοιο επίπεδο νοημοσύνης που μπορούν να αναγνωρίσουν μεμονωμένα πρόσωπα αλλά και να απολαύσουν μέχρι ενός ορισμένου σημείο την συντροφιά και την αλληλεπίδραση μαζί τους. Μπορεί τα καναρίνια να μην είναι από τα πιο κοινωνικά πτηνά αλλά είναι σε θέση να συνδεθούν συναισθηματικά με τους κηδεμόνες τους, όχι όμως από την πρώτη στιγμή όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να κάνει ένας σκύλος. Τα καναρίνια για να αναπτύξουν αυτό το δεσμό με κάποιον άνθρωπο πρέπει να το κάνουν σταδιακά, και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και υπομονή καθώς είναι πολύ επιφυλακτικά και δύσπιστα. Οπότε αν πρόσφατα έχετε εντάξει ένα καναρίνι στην οικογένειά σας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για να δημιουργήσετε μια τέτοια σχέση μαζί του, θα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου και να είναι μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Με ποιον τρόπο αναγνωρίζουν τους κηδεμόνες τους;

Για τα καναρίνια, οι πιο σημαντικές από τις πέντε αισθήσεις είναι η όραση και η ακοή τους καθώς είναι χρήσιμες για την επιβίωση και διαβίωσή τους. Χρησιμοποιώντας κυρίως αυτές τις δύο αισθήσεις μπορούν να είναι σε θέση να προφυλαχθούν από κάποιον εχθρό, να αναζητήσουν την τροφή τους αλλά και να αναπτύξουν σχέσεις με άλλα είδη.
Για αυτό το λόγο, μπορούμε να πούμε ότι τα καναρίνια είναι σε θέση να αναγνωρίζουν πρόσωπα, είτε κοιτάζοντάς τα είτε ακούγοντας τις φωνές τους.
Αν θέλετε να χτίσετε έναν ξεχωριστό δεσμό, είναι σημαντικό να περνάτε αρκετό χρόνο μέσα στην ημέρα μαζί τους αφού αυτό θα τους επιτρέψει να σας συνηθίσουν και να αρχίζουν να αναγνωρίζουν την εικόνα σας. Μπορείτε επίσης να έχετε ακουστικές αλληλεπιδράσεις με το καναρίνι σας, όπως για παράδειγμα το σφύριγμα, το τραγούδι ή και απλή ομιλία έτσι ώστε σιγά σιγά να αναγνωρίζουν και την φωνή σας.
Λέγεται ότι το τραγούδι μπορεί να αποδειχτεί αρκετά ευεργετικό καθώς τα καναρίνια είναι ζώα που το αγαπούν.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν σας αναγνωρίζει το καναρίνι σας;

1. Είναι χαλαρό ενώ βρίσκεστε κοντά του: Τα καναρίνια νιώθουν άνετα και μπορεί να το καταλάβετε εφόσον στέκονται σηκώνοντας το ένα τους πόδι και έχοντας τα μάτια τους κλειστά. Αντίθετα, όταν είναι αγχωμένα ή δεν νιώθουν άνετα, με την παρουσία ξένων για παράδειγμα, τείνουν να είναι σε εγρήγορση. Επομένως αν έχει υιοθετήσει αυτή τη στάση σώματος, σημαίνει ότι η παρουσία σας του δημιουργεί ψυχική ηρεμία.

2. Γέρνει το κεφάλι του στο πλάι: Είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά καναρινιών όταν πρόκειται για ζευγάρι ή αν πρόκειται για πρόσκληση για καθαρισμό ή καλλωπισμό. Αν λοιπόν παρατηρήσετε αυτή τη στάση σώματος και προς εσάς τότε σας αναγνωρίζει και νιώθει άνετα μαζί σας.

3. Σας περιποιείται: Τα καναρίνια όταν μένουν μαζί έχουν την τάση να περιποιούνται το ένα το άλλο για να καθαριστούν, να καλλωπιστούν και να δείξουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους. Αν λοιπόν το αγαπημένο σας πτηνό έχει ανέβει στο χέρι σας και αρχίσει να σας τσιμπάει απαλά είναι σημάδι ότι σας αναγνωρίζει και σας δείχνει συναισθήματα στοργής.

Πώς θα κάνετε το καναρίνι σας να σας αναγνωρίζει;

Είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο και υπομονή και είναι αρκετά πιο περίπλοκη από το να σας αναγνωρίζει κάποιο άλλο κατοικίδιο όπως είναι η γάτα ή ο σκύλος σας.

1. Είναι πολύ σημαντικό να παρέχετε στο καναρίνι σας ένα ασφαλές μέρος να ζει και να ξεκουράζεται. Το κλουβάκι του πρέπει να είναι άνετο, ευρύχωρο και σε ένα ασφαλές και ήσυχο περιβάλλον ώστε να μπορέσει το κατοικίδιό σας να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί σας. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να δίνετε μεγάλη σημασία στην φροντίδα και την ευημερία του όχι μόνο για να δημιουργηθεί μια συναισθηματική σχέση ανάμεσά σας αλλά και για να είναι ευτυχισμένο και υγιές.

2. Μπορείτε αν το επιτρέπουν οι συνθήκες να αφήνετε το καναρίνι σας λίγες ώρες την ημέρα να πετάει έξω από το κλουβί του ώστε να μπορεί να εκτονώνεται και να εξερευνά τον χώρο, μόνο βέβαια όταν βρίσκεστε κι εσείς στο σπίτι για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί σταδιακά θα έρχεται όλο και πιο κοντά σας μέχρι να σας εμπιστευτεί πλήρως. Να θυμάστε ότι το κλουβί ενός καναρινιού πρέπει να είναι καταφύγιο και όχι φυλακή.

3. Μην πιέσετε το κατοικίδιο σας να έρθει κοντά σας. Κάθε ζώο, ανθρώπινο ή μη έχει τους δικούς του ρυθμούς και μπορεί να είναι περισσότερο δύσπιστο και επιφυλακτικό από ότι κάποιο άλλο. Αφήστε το καναρίνι σας να πάρει το χρόνο του και θα δείτε ότι σταδιακά θα σας πλησιάσει.

4. Όσο και να θέλετε να χαϊδέψετε το καναρίνι σας μην το κάνετε γιατί μπορεί να του δημιουργήσετε άγχος. Όπως αναφέραμε και παραπάνω αφήστε αυτό να θέσει τους ρυθμούς και τα όριά του.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos