Γιατί οι σκύλοι κάνουν κύκλους πριν πάνε τουαλέτα

04 Οκτωβρίου 2023 13:27

Ένα από τα μυστήρια της ζωής των σκυλογονιών είναι γιατί το τετράποδο φιλαράκι τους κάνει κύκλους πριν καταφέρει να πάει τουαλέτα.

Το πιο πιθανό είναι να έχετε ζήσει κάποιο τέτοιο περιστατικό, κατά το οποίο έχετε βγει βόλτα με τον σκύλο σας και εκείνος ενώ βιαζόταν να βγει από το σπίτι για να πάει τουαλέτα, τώρα κάνει γύρω γύρω μυρίζοντας και προσπαθώντας να βρει το κατάλληλο σημείο.

Κι ενώ εσάς, σας φαίνονται όλα τα σημεία ίδια, εκείνος ψάχνει αυτό που είναι καλύτερο κι ας τραβούσε σαν τρελός πριν λίγο για να κάνει την ανάγκη του.

Εσείς έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάνει κύκλους πριν τελικά πάει τουαλέτα;

Εμείς σας κλασικοί περίεργοι άνθρωποι και σκυλογονείς κάναμε την έρευνά μας και βρήκαμε μερικούς από τους λόγους που τα αγαπημένα μας σκυλάκια κάνουν γύρω γύρω πριν κάνουν την ανάγκη τους.

Προετοιμάζει το έδαφος

Στην κυριολεξία προετοιμάζει το έδαφος, αφού ο σκύλος προσπαθεί να κάνει το χώμα πιο ομαλό – αν βρίσκεται σε χώμα – να διώξει τυχόν ζωύφια ή άλλα πλάσματα που τον ενοχλούν ή να βολέψει τις πατούσες του στο έδαφος για να μπορέσει να κάνει την ανάγκη του και να είναι άνετος. Μην ξεχνάτε ότι οι σκύλοι που πάνε έξω τουαλέτα και όχι σε πάνα στο σπίτι τους, συναντάνε διάφορα εμπόδια, από μικρά κλαδάκια και πέτρες μέχρι και συντρίμμια ή άλλα αντικείμενα. Οπότε με το να στριφογυρίζουν, προσπαθούν να βολευτούν για να πάνε τουαλέτα.

Προσπαθεί να νιώσει ασφάλεια

Είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά των σκύλων, βαθιά ριζωμένη στο DNA τους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κάνοντας κύκλους γύρω από κάποιο σημείο, ο σκύλος προσπαθεί να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια απειλή εκεί κοντά ή κάποιος εχθρός που μπορεί να τον βλάψει. Έτσι, λοιπόν, στριφογυρίζει για να είναι σίγουρος ότι ο χώρος είναι ασφαλής και δεν πρόκειται κανείς να τον απειλήσει εκείνη την ώρα που είναι τόσο ευάλωτος. Επιπλέον, μέσω της όσφρησής του, είναι σε θέση να λάβει πληροφορίες από τις μυρωδιές για το περιβάλλον που βρίσκεται. Μπορεί για παράδειγμα να μάθει για τα άλλα ζώα, τα άλλα σκυλάκια ή γατάκια που έχουν περάσει από εκεί ή ακόμα και τους ανθρώπους που βρίσκονται ή βρισκόταν στη γύρω περιοχή. Οπότε, μέχρι να σιγουρευτεί ότι δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο, κάνει κύκλους και μυρίζει το περιβάλλον μέχρι να νιώσει ασφάλεια.

Προσπαθεί να βοηθήσει τη διαδικασία της πέψης

Κάποιες θεωρίες λένε, ότι ένας σκύλος κάνει κύκλους πριν πάει τουαλέτα για να βοηθήσει στη διαδικασία της πέψης, καθώς μέσω της κίνησής του, διεγείρει την κίνηση του εντέρου και έτσι μπορεί να κάνει πιο εύκολα την ανάγκη του. Ειδικά αν ένα κουτάβι υποφέρει από δυσκοιλιότητα, είναι πολύ πιθανό να ακολουθεί αυτή την “ιεροτελεστία” για αρκετή παραπάνω ώρα απ’ ό,τι ένα σκυλάκι που δεν έχει τέτοια προβλήματα. Φυσικά, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα του σκύλου σας – αν βέβαια πάσχει από αυτή.

Μαρκάρει την περιοχή του

Οι σκύλοι έχουν πρωκτικούς αδένες από τους οποίους απελευθερώνουν μια μυρωδιά. Με το να κάνει, λοιπόν, κύκλους ο σκύλος πριν πάει τουαλέτα, είναι ένας τρόπος να μαρκάρει την περιοχή του και να δηλώσει στους άλλους σκύλους ότι αυτό το σημείο είναι δικό του.

Ευθυγραμμίζεται με τον μαγνητικό άξονα της γης

Μπορεί να σας φαίνεται αστείο, γελοίο, τρελό ή παράξενο, αλλά υπάρχει μια θεωρία ότι οι σκύλοι ευθυγραμμίζουν το σώμα τους με τον μαγνητικό άξονα της γης. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers In Zoology το 2014, αναφέρει ότι τα σκυλιά έχουν ευαισθησίες στο μαγνητικό πεδίο της γης. Στην έρευνα που διήρκεσε πάνω από 2 χρόνια, συμμετείχαν 70 σκύλοι, από περισσότερες από 37 φυλές. Στη διάρκεια, λοιπόν αυτών των δύο χρόνων, καταγράφηκαν 5582 ουρήσεις και 1893 αφοδεύσεις κατά τις οποίες οι σκύλοι προτιμούσαν να κάνουν την ανάγκη τους όταν ευθυγραμμίζονταν κατά μήκος του άξονα βορρά-νότου. Τα περισσότερα σκυλιά απέφευγαν την ευθυγράμμιση κατά μήκος του άξονα ανατολής-δύσης αν αυτό ήταν δυνατόν. Έτσι, το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι επειδή οι σκύλοι έχουν ευαισθησία στο μαγνητικό πεδίο της γης προτιμούν να κάνουν την ανάγκη τους κατά μήκος του άξονα βορρά-νότου. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι για τις ανάγκες της μελέτης, όλα τα κουτάβια περιφέρονταν ελεύθερα, χωρίς λουριά και χωρίς να κατευθύνονται από δρόμους ή τοίχους.

Τελευταίες σκέψεις

Είναι πολύ σημαντικό να αφήνουμε τον σκύλο μας να μυρίζει και να κάνει κύκλους πριν πάει τουαλέτα. Μπορεί να θέλει να νιώσει άνετα, μπορεί να θέλει να νιώσει ασφάλεια ή να μαρκάρει την περιοχή του. Αφήστε τον να κάνει την ανάγκη του με την ησυχία του. Εξάλλου κι εσείς εκείνη την ευάλωτη στιγμή δε θέλετε να σας ενοχλούν.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos