Μπαίνει τέλος στην «ασυλία» των τραπεζικών - Σε δήμευση η περιουσία των εμπρηστών

29 Νοεμβρίου 2023 15:52

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής δικονομίας με σκοπό την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας και την εξάλειψη της ατιμωρησίας για τα χαμηλής απαξίας εγκλήματα.

«Αν θέλαμε να βάλουμε δύο τίτλους σε αυτό το νομοσχέδιο, ο ένας τίτλος είναι η προσπάθεια να επιταχύνουμε την απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης μέσα από διατάξεις και ο άλλος τίτλος είναι να περιορίσουμε το φαινόμενο ατιμωρησίας που είναι γενικευμένο ως αίσθηση στην ελληνική κοινωνία», σημειώνουν για το προωθούμενο σχέδιο νόμου, αρμόδιες πηγές του Υπουργείου.

Τέλος στην ασυλία των τραπεζικών
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο είναι η κατάργηση του «ακαταδίωκτου» των τραπεζιτών που είχε θεσπιστεί στα χρόνια των μνημονίων. Έτσι, με τις προωθούμενες αλλαγές, εφεξής οι τραπεζικοί υπάλληλοι θα διώκονται αυτεπάγγελτα για τυχόν διαπραχθέντα οικονομικά εγκλήματα.

Μάλιστα, από τη διάταξη αφαιρείται και η πρόβλεψη περί ειδικής μέριμνας για τη δίωξη τραπεζικών. Η συγκεκριμένη διάταξη είχε νομοθετηθεί στα μνημονιακά χρόνια, λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών που είχαν προκύψει, οι οποίες πλέον έχουν εκλείψει.

Στο θέμα της κατάργησης της ασυλίας στους τραπεζικούς είχε αναφερθεί ο Γιώργος Φλωρίδης, ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, το καλοκαίρι και πλέον αποδεικνύεται ότι βρήκε γόνιμο έδαφος, ώστε να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας εργασίας και η εν λόγω διάταξη να εισαχθεί προς διαβούλευση.

Στο ίδιο πνεύμα άλλωστε, είναι και η επαναφορά της διάταξης που είχε καταργηθεί με τον ΠΚ του 2019 και προβλέπει ότι όλα τα οικονομικά αδικήματα (απάτη, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, απιστία) θα διώκονται αυτεπάγγελτα.

Δήμευση περιουσίας για τους εμπρηστές δασών
Όπως είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αυστηροποιείται συνολικά το πλαίσιο για όσους διαπράττουν εμπρησμό δάσους, ακόμα και στην πλημμεληματική του μορφή. Για τον εμπρησμό δάσους από αμέλεια η ποινή αυξάνεται στα 3-5 έτη και δεν αναστέλλεται, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η επιβολή πολύ υψηλών χρηματικών ποινών, έως 200.000 ευρώ.

Η αξιοσημείωτη αλλαγή που συντελείται στον ποινικό κώδικα με το νομοσχέδιο είναι ότι πλέον θα προβλέπεται παρεπόμενη ποινή για τον εμπρηστή δασικής έκτασης, που θα ισοδυναμεί με τη δήμευση προσωπικής του περιουσίας, ανάλογα με το μέγεθος και την αξία της βλάβης που ο ίδιος προκάλεσε με τις πράξεις του.

Αυτεπάγγελτη δίωξη για μη χορήγηση διατροφής
Με στόχο την εξομάλυνση θεμάτων οικογενειακού δικαίου και την αποτροπή εισαγωγής τους προς επίλυση στα χαμηλόβαθμα δικαστήρια, στο νομοσχέδιο προβλέπεται άρθρο για αυτεπάγγελτη δίωξη του διαζευγμένου γονέα, που βάσει δικαστικής απόφασης οφείλει διατροφή για το ανήλικο τέκνο του και κακόβουλα δεν την χορηγεί.

Ακόμα, θα υπάρχει πρόβλεψη να διώκονται αυτεπαγγέλτως περιπτώσεις απάτης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (fishing). Και αυτό, γιατί πολλά θύματα δεν προχωρούσαν σε μηνύσεις, επειδή οι επιτήδειοι αποσπούσαν μικροποσά μεμονωμένα από κάθε χρήστη.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos