Κορονοϊός: Εκτοξεύτηκε η ζήτηση για αντιικά και rapid tests

30 Δεκεμβρίου 2023 18:35

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελλάδα με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού καθώς και την υποπαραλλαγής JN.1, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού – RSV, με τον ΕΟΔΥ να κάνει συστάσεις για τη χρήση μάσκας στα ΜΜΜ, τους κλειστούς χώρους και τα νοσοκομεία και τους ειδικούς να προειδοποιούν πως η έξαρση θα συνεχιστεί και μετά τις γιορτές.

Αυξημένη ζήτηση σε αντιικά και τεστ

Σε αυτό το πλαίσιο, η έξαρση του κορονοϊού και των άλλων ιώσεων έφερε αύξηση στη ζήτηση των τεστ για κορονοϊό. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στα φαρμακεία εντοπίζονται ελλείψεις σε συγκεκριμένα σκευάσματα.

Πιο αναλυτικά, η ζήτηση στα διαγνωστικά τεστ έχει δεκαπλασιαστεί, όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί. Σημειώνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, θυμίζοντας τις εποχές πανδημίας και τα τηλέφωνα στα φαρμακεία χτυπούν ασταμάτητα από πολίτες με συμπτώματα που ζητούν συμβουλές.

102 κρούσματα του JN.1
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα καταγράφηκαν μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 102 κρούσματα του νέου στελέχους JN.1 του κορονοϊού, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

Σε επιφυλακή για τη διασπορά κορονοϊού, γρίπης και RSV: Φόβοι για κύμα εισαγωγών στα νοσοκομεία
Υγεία
|
Πότε θα κορυφωθεί η έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης που ανησυχεί - Τι να κάνετε αν έχετε συμπτώματα
Όπως ανέφεραν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η ταχεία εξάπλωση του JN.1 φαίνεται να οφείλεται όχι σε αυξημένη ικανότητα πρόσδεσης στα ανθρώπινα κύτταρα αλλά σε αυξημένη ικανότητα διαφυγής από τα αντισώματα.

Αυτό θα σήμαινε υψηλότερη πιθανότητα νόσου σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από φυσική λοίμωξη.

Παράλληλα, σε μια εβδομάδα, στο νοσοκομείο εισήχθησαν από Covid-19, 1.496 ασθενείς, οι διασωληνωμένοι είναι 54 ενώ καταγράφηκαν 62 θάνατοι.

Το «κοκτέιλ» συμπληρώνουν γρίπη και RSV
Παράλληλα, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει άνω του 10% και καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σημαντική αύξηση, τέλος, καταγράφεται στην κυκλοφορία του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ο οποίος προκαλεί κοινό κρυολόγημα.

Μαγιορκίνης: Έως τέλος Ιανουαρίου η κορύφωση της έξαρσης της covid-19
Την ίδια ώρα, ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Γκίκας Μαγιορκίνης εκτιμά πως η κορύφωση της έξαρσης του κορονοϊού covid-19 που ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου, αναμένεται έως το τέλος Ιανουαρίου και δεν φαίνεται ότι θα πιέσει σημαντικά το σύστημα υγείας.

Επίσης, επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός με το νέο ενισχυμένο εμβόλιο έχει υποτιμηθεί και αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των νοσηλειών. Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης υπενθυμίζει την τήρηση των μέτρων προστασίας όπως η χρήση μάσκας από τις ευπαθείς ομάδες. Η σύσταση για χρήση μάσκας δεν είναι οριζόντια και δεν αφορά το γενικό πληθυσμό, αναφέρει.

Περαιτέρω, δίνει χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και υπενθυμίζει το μέτρο της πενθήμερης απομόνωσης και την έγκαιρη χορήγηση αντιικής θεραπείας στα άτομα υψηλού κινδύνου.

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos