Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με την πλειοψηφία των 153

08 Δεκεμβρίου 2015 12:18

Αποφασισμένος να προχωρήσει διεκδικώντας να πετύχει η κυβέρνησή του μεγάλες μεταρρυθμίσεις και με ευρύτερη στήριξη και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι 153 βουλευτές είναι μια ασφαλής πλειοψηφία εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Τσίπρας απάντησε σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που του ετέθησαν, για τις σημαντικές εξελίξεις στην Ευρώπη και διεθνώς, για τις πολιτικές διεργασίες μεταξύ των όμορων προοδευτικών χώρων στην Ευρώπη αλλά και για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Υποστήριξε ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τους μεγαλύτερους κάβους, παρότι έχει μπροστά της δυσκολίες δημοσιονομικού χαρακτήρα αλλά και λόγω του προσφυγικού προβλήματος.

 

Απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο εκ νέου προσφυγής στις εθνικές κάλπες, προβλέποντας με σιγουριά ότι οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα είναι «μια γροθιά» μπροστά στις προσεχείς ψηφοφορίες στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα και το Ασφαλιστικό, δείχνοντας διάθεση να επιμείνει στον διάλογο με τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων, καλώντας μάλιστα σε ανοιχτό διάλογο, για ένα ντιμπέιτ στην ΕΡΤ για παράδειγμα.

Το ίδιο κατηγορηματικό ύφος είχε απαντώντας και για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι ναι μεν αισθάνεται ασφαλής με τους 153 αλλά για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν τον ορίζοντα της τετραετίας χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις τις οποίες και θα επιδιώξει.

Συναντήσεις
Μάλιστα δήλωσε ότι θα καλέσει σε κατ' ιδίαν συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς και όχι μόνο τον κ. Λεβέντη, για τον οποίο εξήγησε ότι δεν τον θεωρεί εκπρόσωπο της διαπλοκής επειδή προτείνει οικουμενική κυβέρνηση.

Είπε επίσης ότι αρκετές από τις προτάσεις του είναι καλές αλλά ανεφάρμοστες. «Δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανέναν» τόνισε ο πρωθυπουργός επιμένοντας ότι για τα μεγάλα ζητήματα και τις αναγκαίες λύσεις δεν αρκεί το 35%. «Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους» επανέλαβε εν συνεχεία, αποκλείοντας τα σενάρια αδυναμίας της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την τετραετία. «Η πολιτική αστάθεια βρίσκεται στην άλλη πλευρά» ισχυρίστηκε αναφερόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας να πάρει θέση για διάφορα εκκρεμή θέματα όπως για τη συγκρότηση του ΕΣΡ γιατί η χώρα δεν μπορεί να περιμένει.

Ο Αλ. Τσίπρας κατά την υποδοχή και προετοιμασία πριν από την έναρξη της συνέντευξης στην ΕΡΤ. Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε εφ' όλης της ύλης τόσο για τα εσωτερικά όσο και για τα εξωτερικά μέτωπα αλλά και για τις εξελίξεις διεθνώς

Ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησής του επισήμανε ότι θέλει να ξεφύγει με τις πρωτοβουλίες του η χώρα από τη μέγκενη και τα μνημόνια και υπενθύμισε ότι δεν ήθελε να αποδειχθεί «ήρωας για μια βραδιά» και να κλωτσήσει το περασμένο καλοκαίρι τη συμφωνία με τους εταίρους.

Δεσμεύτηκε ότι θα κρατήσει τις κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα περικοπή στις κύριες συντάξεις -«γι' αυτό ζήτησα από τα άλλα κόμματα να στηρίξουν καταθέτοντας τις προτάσεις τους τη διαπραγμάτευση» συμπλήρωσε. Τα εργασιακά, όπως είπε, δεν θα είναι στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων, ενώ θα είναι τα επιχειρησιακά δάνεια, και εντός του Δεκέμβρη θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Εψεξε δε τον κ. Σόιμπλε για το ότι υποστήριξε πως ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει καταθέσει τις προτάσεις του για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ ανέδειξε τη θετική συμβολή του Φρανσουά Ολάντ στις διαπραγματεύσεις.

Για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Εκανε ειδική αναφορά στον διάλογο με τους σοσιαλδημοκράτες στην Πορτογαλία, την Ισπανία και αλλού και «επέστρεψε» στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό για να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ το οποίο κατηγόρησε για προσκόλληση στη Δεξιά.

«Το μόνο που κάνει είναι να πετροβολά τον ΣΥΡΙΖΑ» διαπίστωσε μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ. «Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει στρατηγική» ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε να παρουσιάζει την άποψή του για τη στάση της ΝΔ. Για τα περί διαπλοκής δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες για όλους, ενώ αποκάλυψε ότι με την επίκληση της παροιμίας «που ενώ ουρλιάζουν τα σκυλιά το καραβάνι προχωρά» εννοούσε το εγχώριο οικονομικό κατεστημένο.

Οταν η συζήτηση έφτασε στο μείζον θέμα που αφορά στις προσφυγικές ροές τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» αλλά και ότι «τι μας ζητάνε, να πνίγουμε ανθρώπους πάνω στις βάρκες στο Αιγαίο για να τους γυρίσουμε πίσω;». Ηταν χαρακτηριστικό ότι εξήρε τον ρόλο της καγκελαρίου Μέρκελ θεωρώντας ότι η στάση της είναι εποικοδομητική και δεν ταυτίζεται με τη δεξιά αντίληψη που ακολουθεί για το προσφυγικό η Ουγγαρία.

Για τη δε συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διέκρινε περιθώρια συμβιβασμού αλλά κάλεσε το Ταμείο να αποφασίσει για τη στάση του. «Δεν καθίσταται αναγκαία η χρηματοδότησή του» κατέληξε.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos