Μέτωπο κατά των ακραίων της Ευρώπης

17 Φεβρουαρίου 2016 09:37

Ενα «καυτό» τριήμερο στις Βρυξέλλες με στόχο η Σύνοδος Κορυφής να αποδειχθεί μια ισχυρή βάση για τα αναγκαία βήματα στο πολυδαίδαλο παζλ της αντιμετώπισης του Προσφυγικού και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ξεκινά σήμερα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στις ήδη προγραμματισμένες συναντήσεις, αλλά και σε αυτές που θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου, το «κλειδί» αφορά την «ανεύρεση» και την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών συμμαχιών για την απομόνωση των ακραίων φωνών που ζητούν ακόμη και «σφράγισμα» των συνόρων, αφήνοντας στην Ελλάδα να λύσει μία κρίση που η ίδια δεν δημιούργησε.

 

Η επισήμανση αυτή, από κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει και ελπίζει ότι την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας θα εισέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής θα έχει ήδη διανύσει την απόσταση για να πείσει τους κορυφαίους ηγέτες ότι το Προσφυγικό για να αντιμετωπιστεί πρέπει η Τουρκία να εφαρμόσει τα της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί χωρίς να ληφθούν ακραίες αποφάσεις για τη χώρα μας - του τύπου «οι φράχτες δίνουν λύσεις». Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός ανησυχεί αλλά επενδύει στο ότι έχει ήδη λάβει θετικά μηνύματα για το ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατά 90% και πλέον για τη δημιουργία των hotspots και ότι είναι θέμα χρόνου να κλείσει η διαδικασία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχηγοί των κρατών-μελών δεν αποκλείουν να συμφωνηθεί ένα πλάνο ελέγχου για τους επόμενους μήνες σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών - με την πρόβλεψη δε ότι και στη Συρία θα σβήσουν σταδιακά οι φλόγες του πολέμου.

To «κλειδί»
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ ενώ δεν αποκλείεται τετ α τετ με τον Φρ. Ολάντ

Είναι ενδιαφέρον ότι το τετ α τετ χθες στο Μέγαρο Μαξίμου του κ. Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τουσκ έγινε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα. Ο Ευρωπαίος επισκέπτης τάχθηκε κατά της εξόδου της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν ενώ έδειξε να κατανοεί αυτό που επεσήμανε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ότι η Τουρκία είναι το «κλειδί». «Η Ελλάδα δεν προκάλεσε η ίδια την κρίση αυτή, ούτε η Ευρώπη την προκάλεσε. Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν, από αυτούς που πιστεύουν ότι αυτό θα είναι μια λύση, δεν είναι λύση. Και αυτή είναι η δική μου άποψη, την οποία εκφράζω δημοσίως. Το να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν τερματίζει τον πόλεμο στη Συρία. Δεν τερματίζει το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες. Δεν δίνει μια λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ και πρόσθεσε:

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας, αλλά με έναν τρόπο που θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια και θα χρειαστεί και περισσότερη στήριξη από τους εταίρους μας στην Ευρώπη».

Ο κ. Τουσκ μάλιστα προέβλεψε ότι και η διαδικασία της αξιολόγησης είναι σε καλό δρόμο. Για το Προσφυγικό αλλά και για την πορεία των διαπραγματεύσεων θα μιλήσουν σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει τετ α τετ με τον Φρανσουά Ολάντ εν συνεχεία (πριν από την τριμερή και την 11μερή της Πέμπτης για το Προσφυγικό).

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κυλήσει ομαλά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ώστε μέσα στον Μάρτιο να λήξει η αξιολόγηση και να ψηφιστούν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το Ασφαλιστικό κ.ά. Γι' αυτό και δεν θεωρείται τυχαία η αναφορά της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, η οποία υπογράμμισε χθες: «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη Συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή. Τηρούμε τη Συμφωνία, πράγμα που αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων, και ταυτόχρονα θέτουμε ως προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos