Εριξαν θεμέλια για στενή συνεργασία - Με το ενεργειακό να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας

02 Αυγούστου 2016 11:46

Με το ενεργειακό να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας αλλά τη συζήτηση να επεκτείνεται και σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων που απαιτούν κοινή αντιμετώπιση ο πρωθυπουργός είχε χθες σειρά επαφών στη Βουλγαρία.


Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της γείτονος χώρας Ρόζεν Πλεβνελίεφ και τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ σειρά συμφωνιών υπεγράφη από τις δύο κυβερνητικές αντιπροσωπείες.

Η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει ανοιχτές γέφυρες συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη γύρω περιοχή, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η επίσκεψη στη γείτονα χώρα για τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας.

«Δημιουργείται η δυνατότητα για ένα σημαντικό ξεκίνημα σε μια πολύ στενή και εποικοδομητική σχέση ανάμεσα σε δύο πολύ σημαντικές χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ. Με ευέλικτη πολιτική προς όφελος των δυο κρατών» είπε από την πλευρά του ο Μπ. Μπορίσοφ, τονίζοντας ότι «οι σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την αλληλοκατανόηση».

Εντονο ήταν το οικονομικό «άρωμα» των συζητήσεων, με την ενεργειακή συνεργασία να αναδεικνύεται ως το κομβικό πεδίο των σχέσεων των δύο χωρών. Μάλιστα έγινε αναφορά στην κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου (IGB), που αποτελεί τμήμα ενός κάθετου διαδρόμου και εκτιμάται πως θα ενισχύσει τη θέση των δύο χωρών στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.
Η ατζέντα των συζητήσεων περιελάμβανε θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο, τον πολιτισμό, τις μεταφορές ακόμα και το ζήτημα της διαχείρισης των φραγμάτων που βρίσκονται στο βουλγαρικό έδαφος (με δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης).

Σιδηροδρομική σύνδεση
Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στα εμπορικά λιμάνια Μπουργκάς και Αλεξανδρούπολη, η «ένωση» Μεσογείου-Μαύρης Θάλασσας, η κατασκευή του σταθμού αναδιανομής LNG στην Αλεξανδρούπολη, η επέκταση των συναλλαγών για αγροτικά προϊόντα.

Από τις συζητήσεις δεν μπορούσε να μείνει εκτός το θέμα του τουρισμού. Τη φετινή χρονιά εκτιμάται ότι πως πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες από τη Βουλγαρία θα έρθουν στη χώρα μας, ενώ αναμένεται αύξηση των Ελλήνων που επισκέπτονται τη γείτονα χώρα κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Ωστόσο στα πολιτικά τετ α τετ δεν κυριάρχησαν μόνο οικονομικά θέματα. «Βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονιά μας διαπιστώνει κανείς ότι η ανάγκη συνεργασίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ» είπε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα αναφέρθηκε στο Προσφυγικό αλλά και την κρίση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η συνεργασία μας θα βοηθήσει για να παραμείνουμε έξω από αυτή την κρίση».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η Βουλγαρία έμεινε στο πλευρό της Ελλάδας και στην προσφυγική και την οικονομική κρίση και απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον Μπόικο Μπορίσοφ να επισκεφτεί την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη για να διαπιστώσουν την πρόοδο των πρωτοβουλιών τους. Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε συνθήκες και περιόδους κρίσης πάντα βρέθηκε ο ένας στο πλευρό του άλλου και παρότι οι δύο κυβερνήσεις προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, συμφωνούν σε ζητήματα κρίσιμης σημασίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Βουλγαρία ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ετοίμαζε αυτό το ταξίδι καιρό, με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. «Στη δική μας θεώρηση για μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θέλουμε να έχει η Ελλάδα η Βουλγαρία είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός συνάντησε τον Βούλγαρο πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε στη στρατηγικής σημασίας συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα ειδική μνεία έγινε στο μεταναστευτικό, στην ενέργεια, στις μεταφορές-υποδομές και στον τουρισμό.

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον Ρ. Πλεβνελίεφ πραγματικό φίλο της Ελλάδας, που έχει όραμά του τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών. Να σημειωθεί πως -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- ο Βούλγαρος πρόεδρος επέστρεψε στη Σόφια για τη συνάντηση από τη Χαλκιδική, όπου κάνει διακοπές κάθε καλοκαίρι.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που ήδη εξειδικεύεται, οι δύο κυβερνητικές αντιπροσωπείες υπέγραψαν σειρά συμφωνιών: Κοινή Διακήρυξη της Τρίτης Συνόδου ΑΣΣ Ελλάδας-Βουλγαρίας, Κοινή Διακήρυξη για ενεργειακή συνεργασία, Εκτελεστικό Πρόγραμμα Μορφωτικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2016-2018 (Παιδεία-Επιστήμη- Πολιτισμός), Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2016-2018.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos