ΔΝΤ: Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου η 6η δόση στην Ελλάδα

07 Δεκεμβρίου 2011 12:46

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποφάσισε την εκταμίευση της 6ης δόσης του

δανείου προς στην Ελλάδα, με το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη χώρα μας το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συνεχάρη την Ελλάδα για «σημαντικά επιτεύγματα», συμπεριλαμβανομένης και της «μεγάλης μείωσης» του δημοσιονομικού ελλείμματος, όπως είπε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, «το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσε σήμερα (χθες Δευτέρα) την πέμπτη αναθεώρηση των οικονομικών επιδόσεων της Ελλάδας, στο πλαίσιο προγράμματος υποστήριξης τριετούς συμφωνίας για την Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι «η αξιολόγηση επιτρέπει την άμεση αποδέσμευση ποσού 2,2 δισ. ευρώ». Με το μερίδιό του στην 6η δόση, η συνολική συνεισφορά του ΔΝΤ στο δάνειο στήριξης ανέρχεται μέχρι σήμερα σχεδόν σε 20,3 δισ. ευρώ. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι το συμβούλιο ενέκρινε και την τροποποίηση των κριτηρίων απόδοσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που καταγράφονται στην πολυσέλιδη έκθεσή του για την τωρινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο κ. Τόμσεν δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις, ορισμένες εκ των οποίων ήταν «πολύ πιεστικές». Η έκθεσή του θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες μέρες.

Τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου αναγνώρισαν τις «σημαντικές προσπάθειες» που καταβάλλουν η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας, επισημαίνοντας την «άμεση ανάγκη» να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές «χωρίς καθυστερήσεις». Τα μέλη του συμβουλίου χαιρέτισαν επίσης τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, με το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει «σημαντικά επιτεύγματα» στο ενεργητικό της, που περιλαμβάνουν «μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος». Ωστόσο, όπως υποστήριξε, το πρόγραμμα βρίσκεται σε «δύσκολη φάση», με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να προχωρούν αργά, με αδύναμη οικονομία και με το εξωτερικό περιβάλλον να επιδεινώνεται.

Στη συνέχεια, η κ. Λαγκάρντ επαίνεσε τη δημιουργία «κυβέρνησης ενότητας» και την «υιοθέτηση των στόχων του προγράμματος και των πολιτικών» από τα μεγάλα κόμματα, θεωρώντας αυτές τις εξελίξεις «ένα σημαντικό βήμα» και προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει την «ευρύτερη εντολή», για να εφαρμόσει σταθερά το πρόγραμμα, το οποίο είναι ο «καλύτερος τρόπος» να βοηθηθεί η Ελλάδα για να διαχειριστεί τους κινδύνους που αντιμετωπίζει τώρα.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε ότι η «δημοσιονομική προσαρμογή» παραμένει η πιο άμεση πρόκληση, χαιρετίζοντας παράλληλα την έγκριση των νέων μέτρων και ζητώντας «άμεση εφαρμογή» των διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι αναγκαίες για τον περιορισμό του δημοσίου τομέα και την ενίσχυση της είσπραξης των φόρων, όπως τόνισε.

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ μίλησε για την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, σημειώνοντας ότι το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης μπορεί να προσφέρει υψηλότερες επενδύσεις, ανάπτυξη και μείωση του χρέους.

Από τις 12 μέχρι τις 16 του τρέχοντος μηνός θα βρίσκονται στην Αθήνα οι αντιπρόσωποι της τρόικας για την εφαρμογή της συμφωνίας 26ης και 27ης Οκτωβρίου, καθώς και ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos