Αντιδράσεις «γαλάζιων» ενόψει φόρων στα ακίνητα

01 Φεβρουαρίου 2013 13:43

Αντιδράσεις από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Μ. Βορίδης, προκαλεί

η σχεδιαζόμενη νέα φορολογική αντιμετώπιση της ακίνητης περιουσίας, αλλά και η συσσώρευση διαδοχικών φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν, εντός του τρέχοντος έτους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αντικειμενικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ.

Η κριτική εκ των έσω κινητοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, ο οποίος σε τηλεοπτική του παρέμβαση (Μega) υπήρξε αυστηρός, σημειώνοντας ότι η κριτική που δέχεται δεν έχει βάση. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι δεν θα εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον από τα ακίνητα σε σχέση με το παρελθόν, και πρόσθεσε: «Κάνουμε διάλογο με τα κόμματα για το πώς θα μοιραστεί με τον δικαιότερο τρόπο η φορολογία στα ακίνητα». Ο υπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε ότι το έκτακτο τέλος της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) ουσιαστικά θα ενσωματωθεί στο συνολικό ποσό των 3,2 δισ. ευρώ που αναζητεί η κυβέρνηση από τα ακίνητα εντός του 2013, χωρίς να εξαιρέσει ρητώς αγροτεμάχια και άλλη ακίνητη περιουσία. Ερωτηθείς για τις αντικειμενικές αξίες, έκανε λόγο για προσαρμογές που θα υπάρξουν προκειμένου αυτές να πλησιάσουν τις εμπορικές, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου μεταβίβασης, «εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».

Στο Μαξίμου, έχουν γνώση τόσο των αντιδράσεων των βουλευτών όσο και της φορολογικής πίεσης προς την κοινωνία, ωστόσο απορρίπτουν την κριτική που ασκείται, δηλώνοντας ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νέου πλαισίου φορολόγησης. Την ίδια στιγμή, γαλάζια στελέχη δήλωναν την ικανοποίησή τους για τη ρητή αναφορά Στουρνάρα ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον αύξηση του συνολικού φόρου στα ακίνητα, δεν ανακαλούσαν ωστόσο τις αιτιάσεις τους για το συνολικό ύψος των φόρων, αλλά και για τον τρόπο που το συνολικό ποσό θα επιμερισθεί στις διάφορες κατηγορίες ακίνητης περιουσίας. Ικανοποιητικές χαρακτήρισε τις θέσεις Στουρνάρα, με σχόλιό του στο Διαδίκτυο, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ανδ. Παπαδόπουλος.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos