Νέα αναβολή για τη δόση του Μαρτίου

02 Απριλίου 2013 12:23

Σε νέα αναβολή, πέραν της 12ης Απριλίου, οδηγείται η έγκριση της εκταμίευσης τόσο της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, όσο

και των 6 δισ. της επόμενης, τη στιγμή που η τρικομματική κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει τον, μεταξύ της, γόρδιο δεσμό για τον φόρο ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) πριν προχωρήσει στην τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Των Γ.Π.Τερζή, Σωτήρη Νίκα

Στο οικονομικό επιτελείο προσδοκούν ότι ο έλεγχος της τρόικας, που ξεκινάει αυτήν την Πέμπτη, θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 μέρες και το «πράσινο φως» για τις δόσεις θα ανάψει μετά τα μέσα Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν η δόση του Μαρτίου (2,8 δισ.) να εγκριθεί από το Euroworking Group (EWG) την Πέμπτη. Δευτερεύων στόχος ήταν η εκταμίευση και των δύο δόσεων να αποφασισθεί από το Eurogroup στις 12 Απριλίου. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι μέχρι τότε να μην έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας και, συνεπώς, τα κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου. Εφόσον δεν υπάρξει νωρίτερα μία έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup ή και τηλεδιάσκεψη, όπως προσδοκά το υπ. Οικονομικών, οι δόσεις αναμένεται να εγκριθούν σε συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάιο. Πάντως, ενδέχεται τα 2,8 δισ. να εγκριθούν λίγες μέρες νωρίτερα σε συνεδρίαση του EWG.

Για να συμβεί αυτό, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να υπερβεί τις αναταράξεις και να οριστικοποιήσει, αρχικώς μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, τα πεδία συμβιβασμού με την τρόικα. Το ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι») μέσω της ΔΕΗ, κυρίως, και, δευτερευόντως, η κινητικότητα στο Δημόσιο δοκιμάζουν την κυβερνητική συνοχή και όλα δείχνουν ότι οι τελικές αποφάσεις (ή πάντως οι κατευθύνσεις) θα ληφθούν στην αυριανή σύσκεψη του κ. Αντ. Σαμαρά με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη. Χθες, ο κ. Γ. Στουρνάρας είχε σύσκεψη με εκπροσώπους των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης (σ.σ. μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι κ. Φίλ. Σαχινίδης από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ) με στόχο την αναζήτηση κοινού τόπου και την προετοιμασία της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών.

Το υπουργείο Οικονομικών και το Μαξίμου έχουν αποδεχθεί την αναγκαιότητα -προβάλλεται ως απαίτηση από την τρόικα- για διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ μέσω ΔΕΗ και για το τρέχον έτος, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν εμπιστεύονται την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να συλλέξει τα έσοδα που σήμερα συγκεντρώνονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Στον αντίποδα, η ΔΗΜΑΡ βάλλει κατά του οικονομικού επιτελείου για καθυστερήσεις και δηλώνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει παράταση του ΕΕΤΗΔΕ, ακόμη και μειωμένου, για το 2013, ενώ πηγές του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι εφόσον αποστασιοποιηθεί η πλευρά Κουβέλη ούτε και οι πράσινοι βουλευτές θα στηρίξουν την παράταση.

Γαλάζιοι βουλευτές εκφράζουν, επίσης, προβληματισμούς και είναι ενδεικτικό ότι χθες κορυφαία στελέχη του Μαξίμου δεν έκρυβαν τις αμφιβολίες τους για την ικανότητα της κυβέρνησης να «περάσει» από τη Βουλή την παράταση του τέλους ακινήτων. Απαντώντας, γενικά, στο ερώτημα περί νέων περικοπών σε αποδοχές ή νέων φόρων, ο κ. Γ. Μιχελάκης υπενθύμισε χθες (99,5) πως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα αυτής της μορφής και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα τα φέρει και Βουλή που θα τα ψηφίσει».

Αυτές τις μέρες στο υπ. Οικονομικών επιδιώκουν να δώσουν λύση στο θέμα αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα. Η τρόικα έχει ήδη απορρίψει την πρώτη πρόταση της κυβέρνησης που προέβλεπε 5.000 απολύσεις έως το τέλος του 2014 και όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη το θέμα είναι να επέλθει συμφωνία επί της διαδικασίας εφαρμογής του προγράμματος διαθεσιμότητας.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos