×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Στο τραπέζι νέο «κούρεμα» του χρέους από το ΔΝΤ

06 Ιουνίου 2013 11:22

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαναφέρει το αίτημα για περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους και βάζει φρένο στις συζητήσεις για μείωση του ΦΠΑ

στην εστίαση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Παράλληλα, ασκεί αυστηρή κριτική για τις καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και αυτοκριτική για το ελληνικό πρόγραμμα.

Των Σωτήρη Νίκα και Κώστα Καρκαγιάννη

Η αναγκαιότητα μίας νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέσω της λήψης μέτρων που θα αφορούν στα δάνεια του επίσημου τομέα προκύπτει από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που συνοδεύει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Παράλληλα, το Ταμείο ασκεί κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεις και αναμόρφωση φορολογικής διοίκησης, ενώ ξεκαθαρίζει ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για την περίοδο 2013-2014. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η θέση του Ταμείου είναι να μην αλλάξει προς το παρόν και κανένα από τα μέτρα που αυτή τη στιγμή ισχύουν. Αίτημα που προωθεί η κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, κ. Π. Τόμσεν, δήλωσε χθες πως για το 2013 και το 2014 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Για την περίοδο 2015 – 2016, πρόσθεσε, το κενό είναι άνω του 4,5% του ΑΕΠ, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα χρειασθεί να λάβει κι άλλα μέτρα. Ομως, εάν είναι μικρότερο, τότε «πιστεύουμε ότι μπορεί να διορθωθεί μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο κ. Τόμσεν. Από την άλλη πλευρά, στην έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ακόμα τα δημοσιονομικά περιθώρια για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Aφήνει ανοικτή την παράταση ισχύος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2014, ενώ ζητά και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Πάντως, στην έκθεση του Ταμείου καθίσταται σαφές ότι η άποψή του είναι πως θα πρέπει να υπάρξει νέα απομείωση του ελληνικού χρέους. Σε ένα σημείο, δε, αναφέρει ότι υπό συνθήκες η Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσει και μία «εμπροσθοβαρή προσέγγιση» στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Εκτός από τις αναφορές στο ότι το ΔΝΤ θεωρεί πολύ σημαντική την δέσμευση της Ευρωζώνης για λήψη νέων μέτρων απομείωσης του ελληνικού χρέους, υπάρχει και ακόμα μία έμμεση επισήμανση που δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν και το ΔΝΤ δεν αλλάζει επίσημα την πρόβλεψή του για την πορεία της οικονομίας, αναφέρει ωστόσο ότι βάσει των τελευταίων στοιχείων η ύφεση φέτος θα είναι 4,9% (αντί πρόβλεψης 4,2%) και το 2014 η Ελλάδα θα βιώσει τον έβδομο χρόνο ύφεσης με ρυθμό 1,4% (αντί πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,6%). Γεγονός που εάν επαληθευτεί αλλάζει και τις προβλέψεις για την πορεία του χρέους, εντείνοντας την ανάγκη για νέα απομείωσή του.

Πέραν αυτών, στην έκθεση αναφέρεται ότι:

1. Εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στην φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και οι πολιτικές παρεμβάσεις με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται τα προβλεπόμενα έσοδα, θα πρέπει να εξεταστεί η δημιουργία μίας ιδιωτικής αρχής εκτός Δημοσίου για τον φορολογικό μηχανισμό.

2. Είναι πιθανό να μην επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και επαναλαμβάνει την πρόταση για τοποθέτηση ξένων μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ.

3. Η Ελλάδα θα πρέπει να υποστεί ακόμη πολλά χρόνια επώδυνης προσαρμογής, υπό το βάρος μιας εύθραυστης πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης και δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για σταθερή αύξηση των επενδύσεων ώστε να εισέλθει σε τροχιά μια ισχυρή ανάκαμψη.

4. Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για φέτος. Αλλά για το 2014 είναι στα 4,6 δισ ευρώ και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος κάλυψής του έως το τέλος του καλοκαιριού για να μπορεί το Ταμείο να συνεχίσει να στηρίζει το πρόγραμμα της Ελλάδας. Μάλιστα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι θεωρεί πιθανό να επιστρέψει στις αγορές η Ελλάδα το 2014.

5. Πρέπει να αναθεωρηθεί το πτωχευτικό δίκαιο, ενώ εμμέσως γίνεται λόγος για άρση της αναστολής των πλειστηριασμών έως το τέλος του Αυγούστου.

6. Η μονιμότητα στο Δημόσιο εμποδίζει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων.

Οσον αφορά στην επιτυχή συνέχιση του προγράμματος το Ταμείο αναγνωρίζει τρεις προτεραιότητες:

α. Περιορισμό της φοροδιαφυγής.

β. Ανοιγμα των αγορών υπηρεσιών και προϊόντων.

γ. Αποδοχή υποχρεωτικών απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos