×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ντιμπέιτ για την Ελλάδα με φόντο τις κάλπες

02 Σεπτεμβρίου 2013 11:50

Τα θέματα της οικονομικής πολιτικής αλλά και η Ελλάδα «κυριάρχησαν» χθες στη μία και μοναδική τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο «μονομάχων», είκοσι ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Γερμανία για την ανάδειξη του νέου καγκελάριου.

Εντονο άρωμα Ελλάδας ανέδιδε το πρώτο και μοναδικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο διεκδικητών της καγκελαρίας στις 22 Σεπτεμβρίου, Ανγκελα Μέρκελ και Πέερ Στάινμπρουκ.

Αφιέρωσαν αρκετά από τα 90 λεπτά της τηλεμαχίας στο θέμα της ελληνικής διάσωσης και μάλιστα ήταν από τις στιγμές που το θερμόμετρο στο στούντιο ανέβηκε αρκετά σε σύγκριση με τη σχετικά άνευρη υπόλοιπη συζήτηση.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών δεν χρειάστηκε να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στην καγκελάριο να ανοίξει όλα τα χαρτιά της για το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα, αφού η καγκελάριος τον πρόλαβε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας βοήθειας προς τη χώρα μας. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι αυτό» και ότι «αυτό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα, πάντοτε σύμφωνα με τις εκθέσεις της τρόικας». Αναφέρθηκε, δε, στις πρόσφατες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 ο υπουργός Οικονομικών είχε ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής πως δεν είναι η τελευταία φορά που ασχολούνται με την Ελλάδα.

Ο Στάινμπρουκ απέρριψε την ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ, λέγοντας ότι ο ίδιος θα ακολουθούσε διαφορετική πολιτική, επαναλαμβάνοντας ότι η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα αποτελεί απόδειξη της αποτυχίας της γερμανικής κυβέρνησης. Υπογράμμισε, δε, ότι «φυσικά πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή σε αυτές τις χώρες, αλλά όχι σε θανατηφόρα δόση» και τόνισε την ανάγκη για μια πολιτική που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα. Επέμεινε ιδιαίτερα, δε, στο γεγονός ότι η Γερμανία ήταν αποδέκτης βοήθειας, όταν τη χρειάστηκε, με το σχέδιο Μάρσαλ και κατά την επανένωσή της και μάλιστα ότι οι χώρες που βρίσκονται σήμερα σε δεινή θέση είχαν τείνει χείρα βοηθείας και είχαν χαρεί για τις θετικές εξελίξεις στη Γερμανία. «Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό και οφείλουμε να κάνουμε το ίδιο και εμείς», είπε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών.

Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι «είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε». Προσδιόρισε, όμως, τι ακριβώς εννοεί: «Το θέμα είναι πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για τη δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο δικός της ρόλος είναι να πιέζει για τις μεταρρυθμίσεις και να μην υποχωρήσει. Το δόγμα της είναι το εξής: «Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή ''παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη για υπευθυνότητα''».

Ευρωζώνη

Κοινώς επανέλαβε την πάγια θέση της ότι δεν υπάρχει βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα, ενώ είπε για άλλη μία φορά πως η Ελλάδα δεν έπρεπε να εισέλθει στην Ευρωζώνη, καθώς δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις. «Η χώρα όχι μόνο είχε σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται μια χώρα-μέλος της Ευρωζώνης».

Ο αντίπαλός της, πάντως, της επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ενιαία διαχείριση της κρίσης, καθώς δεν είναι σε όλες τις χώρες το πρόβλημα ίδιο. Για παράδειγμα, είπε ο Στάινμπρουκ, στην Κύπρο και στην Ισπανία δεν πρόκειται για κρίση χρέους, αλλά για τραπεζική κρίση.

Η αναμέτρηση μεταξύ των δύο διεκδικητών της καγκελαρίας αναλώθηκε πρωτίστως σε θέματα που αφορούν την οικονομία, την αύξηση της φορολογίας που προτείνουν οι Σοσιαλδημοκράτες, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη θέσπιση κατώτατου μισθού, στην οποία αντιτίθενται οι συντηρητικοί. Το ζήτημα του εργασιακού τοπίου ήταν θερμό, με τον Στάινμπρουκ να επιτίθεται στη Μέρκελ για τις λεγόμενες mini-jobs και τη μερική απασχόληση, τα οποία, όπως είπε, πρέπει να περιοριστούν. «Το να έχεις δουλειά σημαίνει να έχεις καλή δουλειά», είπε ο Στάινμπρουκ, απαντώντας στη Μέρκελ που είχε αναφερθεί πολλές φορές στις νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε η κυβέρνησή της.

Τα θέμα των παρακολουθήσεων, αν και με αρκετή ένταση, συζητήθηκε ελάχιστα, με τη Μέρκελ να έρχεται σε δύσκολη θέση και τον Στάινμπρουκ να είναι αρκετά επιθετικός και να επιμένει ότι «το θέμα δεν έχει κλείσει», ενώ σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στη Συρία, αμφότεροι συμφώνησαν ότι η Γερμανία δεν πρέπει να συμμετάσχει με στρατιωτική δύναμη, παρά μόνο εάν υπάρχει σχετική συμφωνία στον ΟΗΕ.

Κερδισμένος ο Στάινμπρουκ

Νικητής από την τηλεοπτική αναμέτρηση βγήκε ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος κέρδισε τις εντυπώσεις και σημείωσε σημαντική επιτυχία στους αναποφάσιστους. Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αμέσως μετά το τέλος του ντιμπέιτ από το Infratest dimap για λογαριασμό του κρατικού καναλιού ARD, το 49% των ερωτηθέντων έκρινε πως ο υποψήφιος του SPD ήταν καλύτερος από την καγκελάριο, που συγκέντρωσε το 44% των θετικών ψήφων. Ο Στάινμπρουκ θεωρήθηκε ότι ήταν πιο κατανοητός από τη Μέρκελ σε ποσοστό 44% έναντι 40% της καγκελαρίου, πολύ πιο επιθετικός (88% έναντι μόλις 5%) και ότι διαθέτει καλύτερη επιχειρηματολογία σε ποσοστό 48% έναντι 38%.

Η Μέρκελ, πάντως, φάνηκε πιο συμπαθητική στους Γερμανούς τηλεθεατές (52% σε σχέση με 32% ο αντίπαλός της), ότι ήταν πιο δίκαιη (45% έναντι 13%) και ότι ήταν πιο ικανή (47% έναντι 40%). Ισως η πιο σημαντική νίκη του Στάινμπρουκ ήταν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, από τους οποίους προσδοκά μια ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος υπέρ του και το γεφύρωμα του δημοσκοπικού χάσματος που τον χωρίζει από την καγκελάριο. Το 52% των αναποφάσιστων έκρινε ότι ο Στάινμπρουκ ήταν καλύτερος στην τηλεμαχία σε σύγκριση με το 36% που δήλωσε ότι προτιμά τη Μέρκελ.

Για την Ελλάδα

Μέρκελ: Μπορεί να υπάρξει ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα. Κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι. Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα, με βάση τις εκθέσεις της τρόικας».

Στάινμπρουκ: Φυσικά πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή σε αυτές τις χώρες, αλλά όχι σε θανατηφόρα δόση».

Μέρκελ: Ως καγκελάριος ο ρόλος μου είναι να συνεχίσω να πιέζω για μεταρρυθμίσεις. Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη. Παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη για υπευθυνότητα».

Στάινμπρουκ: Και η Γερμανία είχε λάβει βοήθεια και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Οι χώρες αυτές μας είχαν απλώσει το χέρι και το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και εμείς».

Μέρκελ: Η Ελλάδα όχι μόνο είχε σημαντικά οικονομικά ελλείμματα αλλά και το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης».

Συνυπεύθυνη η Γερμανία για τη δυστυχία της Ελλάδας

Στις ευθύνες της Γερμανίας για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας αναφέρεται σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Welt» ο απερχόμενος πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, Πασκάλ Λαμί. Ο Γάλλος πολιτικός επισημαίνει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο, τονίζοντας όμως ότι θα είναι «μια μακρά, επώδυνη διαδικασία».

«Ο δρόμος τον οποίο έχει να διανύσει πολιτικά και κοινωνικά η Ελλάδα είναι δυσκολότερος απ' ό,τι μια επανάσταση», σχολιάζει ο Λαμί. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί νέου «κουρέματος» ο Λαμί τονίζει: «Καθοριστικής σημασίας είναι εάν η διαδικασία αλλαγής της χώρας θα είναι επιτυχημένη. Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει μια χαμένη δεκαετία», ενώ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τον ρόλο του Βερολίνου.

«Η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για τη δυστυχία της Ελλάδας. Η Γερμανία δεν έλεγξε προσεκτικά τα βιβλία κατά την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και αργότερα παραβίασε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Γι' αυτό η Γερμανία φέρει ευθύνη για την Ελλάδα. Η Ιστορία φέρνει πάντοτε τον λογαριασμό για τα λάθη κάποια στιγμή».

«Τα χειρότερα πέρασαν»

Σε ερώτηση αν η Ευρωζώνη θα πρέπει να καταστεί αναδιανεμητική ζώνη ο Λαμί απαντά πως «στο τέλος ναι, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την κρίση, αλλά με την ίδρυση μιας πολιτικής ένωσης. Δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σύστημα αλληλεγγύης».

Δηλώνει πεπεισμένος, πάντως, ότι τα χειρότερα έχουν περάσει σε ό,τι αφορά την κρίση, αλλά πιστεύει ότι απαιτούνται «διορθώσεις» στο οικονομικό σύστημα της «γηραιάς ηπείρου», σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που κατά τη γνώμη του έχουν κάνει περισσότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Βερολίνο: «Οχι» σε νέο κούρεμα χρέους

Το νέο «κούρεμα» χρέους για την Ελλάδα είναι κάτι που απορρίπτουν κατηγορηματικά τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση, τουλάχιστον προεκλογικά.

Ωστόσο ένα ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας είναι κάτι το οποίο εξακολουθεί να συζητείται στους κόλπους της κυβέρνησης, παρά την εκ νέου προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ότι η εξαγγελία βοήθειας θα στείλει μήνυμα εφησυχασμού και θα επιβραδύνει την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Τη δική του εκδοχή έδωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος βλέπει ως πιθανότητα τη βελτίωση των όρων αποπληρωμής για την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στη «Handelsblatt» ο αντιπρόεδρος του CDU και πρωθυπουργός της Εσσης (όπου θα διεξαχθούν και τοπικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου) προτείνει την παράταση της αποπληρωμής των δανείων έως και δέκα χρόνια. «Επιπλέον θα μπορούσα να φανταστώ και μια μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια προς την Ελλάδα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο για τους πιστωτές, αλλά τουλάχιστον θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω, δεν θα τα χάσουν», διευκρίνισε.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos