×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αποφάσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τον προσδιορισμό του πλεονάσματος

24 Φεβρουαρίου 2014 09:44

Σε δύο «καυτά» μέτωπα θα επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπως διεφάνη από τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο.

Το πρώτο αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ και χθες κατέστη δυνατόν να χαραχτεί ενιαία κυβερνητική γραμμή για τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος και τις τιμές των βιβλίων, θέματα στα οποία παρατηρήθηκαν «κόντρες» συναρμόδιων υπουργών τις προηγούμενες ημέρες.

Το δεύτερο σχετίζεται με τον προσδιορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να τονίζει πως η θέση μας είναι πως ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, αλλά αυτό θα αποσαφηνιστεί μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου και στη συνέχεια «η κυβέρνηση θα αποφασίσει πού θα διαθέσει ως κοινωνικό μέρισμα το 70%».

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι έχει να κάνει με τις διαρθρωτικές αλλαγές, παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης έκανε λόγο για μία «ενιαία γραμμή», συμπληρώνοντας πως πλέον απομένει «η διαπραγμάτευση με τους δανειστές». Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα σημεία τριβής επί των προτάσεων του ΟΟΣΑ στη σύσκεψη, κατά πληροφορίες, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

Γάλα. Η ελληνική πρόταση συγκλίνει με αυτήν του Οργανισμού και σχετίζεται με την αποσύνδεση του ορισμού «φρέσκο» από τη διάρκεια ζωής των πέντε ημερών.

Ετσι ως «φρέσκο» θα μπορεί να πωλείται και γάλα μεγαλύτερης διάρκειας, επτά, ακόμη και 10 ημερών, γεγονός που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και μέσω εισαγωγών. Ομως, για την τόνωση της εγχώριας κτηνοτροφίας θα καθιερωθεί γάλα μίας ημέρας με ειδική σήμανση.

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η ελληνική πλευρά θα προτείνει στην τρόικα την απελευθέρωση των τιμών εντός των φαρμακείων. Αν αυτή η κίνηση δεν αποφέρει μειώσεις τιμών εντός του επόμενου τριμήνου, η κυβέρνηση θα δεσμευτεί πως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα μπορούν να πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και άλλα πολυκαταστήματα.

Βιβλία. Για τα επόμενα δύο χρόνια το καθεστώς τιμολόγησης παραμένει ως έχει για όλα τα βιβλία, με δύο μόνο εξαιρέσεις, τα ξενόγλωσσα βιβλία και τα σχολικά βοηθήματα, όπου και επέρχεται απελευθέρωση των τιμών.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε πως «θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη συνειδητοποίηση όλων όσον αφορά την πορεία της οικονομίας». Σε ερώτηση για τις ελαφρύνσεις στους πολίτες, με μέρος του πλεονάσματος, απάντησε: «Είμαι του λίγου και του ακριβούς».

Οι έλεγχοι

Εξάλλου, στη χθεσινή σύσκεψη, μετά την αποχώρηση των υπουργών Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Γ. Στουρνάρα και τον Χρ. Σταϊκούρα τους ελέγχους υψηλού φορολογικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, από τους ελέγχους στις υποθέσεις εμβασμάτων έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία 25 εκατ. ευρώ και από τις έρευνες σε offshore εταιρείες άνω των 70 εκατ. ευρώ.

Υπογραμμίζεται δε πως μετά και τη θεσμοθέτηση νέων γρήγορων διαδικασιών μερικού ελέγχου, θα ολοκληρωθούν ακόμη περισσότερες υποθέσεις. Για σήμερα στις 4 το απόγευμα έχει οριστεί η συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα. Τρεις ώρες αργότερα οι εκπρόσωποι των δανειστών θα δουν τον Κ. Χατζηδάκη παρουσία του υπουργού Υγείας.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos