×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αντ. Σαμαράς: «Βγάλαμε την χώρα από την κρίση»

19 Μαρτίου 2014 11:10

Ως το πρώτο βήμα για την αλλαγή σελίδας από το κεφάλαιο των Μνημονίων αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου τη συμφωνία με την τρόικα, που σηματοδοτεί όχι μόνον το τέλος μιας 7μηνης εκκρεμότητας, αλλά και την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3 δισ. ευρώ, που πέτυχε η Ελλάδα.

Οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος συναντώνται στις 13.00 σήμερα προκειμένου να αξιολογήσουν τη συμφωνία και, κυρίως, να καταλήξουν στα επόμενα βήματα ενόψει της κοινοβουλευτικής μάχης, της πιστοποίησης του πλεονάσματος στα τέλη Απριλίου, αλλά και της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, μετά τις ευρωεκλογές. Για την κυβέρνηση, η χθεσινή εξέλιξη συνιστά καίριο πλήγμα στην πολιτική επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και στήριξε το σύνολο του πολιτικού του λόγου στο Μνημόνιο, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες διέκριναν αμηχανία στις πρώτες αντιδράσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της συμφωνίας και της επικείμενης διανομής του κοινωνικού μερίσματος.

«Η κυβέρνηση επιτέλεσε ενωμένη την αποστολή της, να βγάλει τη χώρα από την κρίση», σημείωσε στις 14.00 χθες το μεσημέρι ο -εμφανώς σε ένταση από τη δραματική διαπραγμάτευση αλλά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα- κ. Σαμαράς. Με τη χθεσινή συμφωνία, ανοίγει και ο δρόμος για την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για τη διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ευπαθείς ομάδες. «Πάνω από 500 εκατ. θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατομμύριο Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή στους φτωχότερους, και βεβαίως στους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω από 1.500 ευρώ», επεσήμανε ο πρωθυπουργός από το υπ. Οικονομικών, στο οποίο και μετέβη σε μια συμβολική κίνηση στήριξης του κ. Γ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τα 2,9 δισ. του πρωτογενούς πλεονάσματος θα διατεθούν ως εξής: από ένα δισ. για την κάλυψη του χρέους και την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου, 500 εκατ. για εισοδηματικές ενισχύσεις, 350 εκατ. για την κάλυψη κενών των Ταμείων, ενώ ποσό περί τα 20 εκατ. θα δοθεί στις υπηρεσίες στέγασης και σίτισης αστέγων.

Τα εναλλακτικά σενάρια για τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» βρίσκονται ήδη υπό επεξεργασία και οι ανακοινώσεις αναμένονται αμέσως μετά την πιστοποίηση του πλεονάσματος από τη Eurostat. Στόχος της κυβέρνησης είναι, εφόσον είναι τεχνικώς εφικτό, τμήμα του μερίσματος να φτάσει στους δικαιούχους ακόμη και πριν από τις κάλπες.

«Οχι μόνο δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας, όπως με μόνιμη κακοπιστία προεξοφλούσαν ορισμένοι, αλλά προκύπτει σημαντική ανακούφιση για τους Ελληνες πολίτες», προσέθεσε ο κ. Σαμαράς σε μια προσπάθεια να αμβλύνει και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της συμπολίτευσης. Αλλωστε, η επόμενη δύσκολη δοκιμασία για την κυβέρνηση αφορά τη Βουλή και τη διαδικασία έγκρισης των διατάξεων από τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Ηδη χθες, στις γνωστές αντιρρήσεις του κ. Μάξ. Χαρακόπουλου για το γάλα, προστέθηκαν αυτές του Κ. Καραγκούνη για το ίδιο θέμα, του Νικ. Κακλαμάνη για την ενιαία τιμή βιβλίων, αλλά και η θέση του Γ. Βλάχου ότι ενδεχόμενη περίληψη του συνόλου των διατάξεων σε ένα άρθρο συνιστά εκβιασμό. Αργά χθες, κορυφαία στελέχη του Μαξίμου επιβεβαίωναν ότι πρόθεσή τους είναι να φέρουν το σύνολο της συμφωνίας ως ένα και μόνον άρθρο στη Βουλή. «Πρόκειται για μια συμφωνία-πακέτο και μάλιστα πολύ καλή και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί», σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος. Ωστόσο, από πλευράς ΠΑΣΟΚ διατυπώνονται ενστάσεις και το ζήτημα αναμένεται να κριθεί στη σημερινή συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Η κυβέρνηση θέλει το σύνολο των διατάξεων να έχει εγκριθεί πριν από την 1η Απριλίου και τη συνεδρίαση του Eurogroup στην Αθήνα.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos