Πρώτο βήμα για τριμερή και με Ισραήλ

13 Νοεμβρίου 2014 11:17

Εντατικό ρυθμό για την πραγματοποίηση ελληνοϊσραηλινής συνάντησης κορυφής αλλά και τριμερών συναντήσεων με την προσθήκη και της Κύπρου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και αρχηγών κυβερνήσεων δίνουν οι τρεις πρωτεύουσες, κάτι που επιβεβαιώθηκε στις διαβουλεύσεις που είχαν χθες στην Αθήνα οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στις συναντήσεις αυτές θα εξεταστούν όλες οι ανοιχτές περιφερειακές συγκρούσεις, η σταθερότητα της περιοχής και ζητήματα εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς όπως είπε οι λαοί θέλουν ασφάλεια και ευημερία.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους οι Αναστάσιος Μητσιάλης, Νισίμ Μπεν Σιτρίτ και Αλέξανδρος Ζήνων συμφώνησαν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα συναντηθούν στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, Α. Λίμπερμαν και Ι. Κασουλίδης για να προετοιμάσουν την τριμερή συνάντηση κορυφής Σαμαρά - Αναστασιάδη - Νετανιάχου στα πρότυπα της συνάντησης του Καΐρου.

Στη διμερή συνάντησή τους οι κ. Μητσιάλης και Σιτρίτ συζήτησαν την προετοιμασία του δεύτερου Συμβουλίου Ανώτατης Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, που προγραμματίζεται να συγκληθεί στην Αθήνα το 2015, με την ευκαιρία μάλιστα της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κοινό ανακοινωθέν

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, όμως, ότι το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος που εξεδόθη μετά τις δύο συναντήσεις, όπου κεντρικό θέμα αναδείχτηκε η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας αλλά και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ανακοινωθέν της τριμερούς επισημαίνει ότι στόχος της είναι η συμβολή στην περιφερειακή ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία και οι τρεις χώρες επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να προωθήσουν τις οικονομικές σχέσεις τους στους τομείς της ενέργειας, στο πλαίσιο που τέθηκε από το MOU που υπέγραψαν το 2013 οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών.

Εντύπωση, όμως, προκάλεσε το γεγονός ότι το ανακοινωθέν δεν κάνει καμία αναφορά στην Τουρκία, εκφράζοντας γενικώς ανησυχία για «παράνομες δραστηριότητες και προκλήσεις στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο...».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απουσία ονομαστικής αναφοράς στην Τουρκία οφείλεται στις ενστάσεις του Ισραηλινού διπλωμάτη, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Α. Λίμπερμαν στην επίσκεψή του στην Κύπρο είχε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Παρ' όλα αυτά η τριμερής συνάντηση, η οποία θεσμοθετείται, πλέον έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς λειτουργεί επάλληλα και συμπληρωματικά με την τριμερή με την Αίγυπτο και διαμορφώνει έτσι ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο τριμερείς με συνδετικό κρίκο την Ελλάδα και την Κύπρο προσφέρουν έτσι ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για την εκμετάλλευση των τεράστιων ενεργειακών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και των θαλάσσιων οδών εξαγωγής τους. Συγχρόνως, όμως, προσφέρεται σε Ισραήλ και Αίγυπτο «ζωτικός χώρος» προς τη Μεσόγειο, καθώς περιβάλλονται πανταχόθεν από σημαντικές απειλές ασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων, των εμπορικών σχέσεων, του τουρισμού, της βιομηχανικής έρευνας, της τεχνολογίας διαχείρισης νερού, την περιβαλλοντική προστασία και τον γεωργικό τομέα.

Χθες πάντως, παρά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την πλεύση του Barbaros σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αμμοχώστου, το απόγευμα το τουρκικό ερευνητικό επέστρεψε στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζοντας τις παράνομες και προκλητικές έρευνές του στα όρια μεταξύ των Οικοπέδων 2 και 3, που έχουν παραχωρηθεί στην Κοινοπραξία ENI/Kogas.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos