×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η γυναίκα στο επίκεντρο της κινηματογραφικής εβδομάδας

26 Σεπτεμβρίου 2013 12:59

Εξι ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε στους κινηματογράφους. Χαμηλού εμπορικού προφίλ οι περισσότερες, θέτουν ζητήματα γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις, τον γάμο, τη μοναξιά, τον θρησκευτικό φανατισμό, αλλά και τη θέση της γυναίκας στον σημερινό αραβικό κόσμο.

Η ποικιλία είναι βασικό χαρακτηριστικό της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας και η γυναίκα το κεντρικό πρόσωπο στις πιο πολλές και πιο ενδιαφέρουσες μυθοπλασίες.

Η Γκρέτα Γκέργουικ (φωτογραφία), το πιο φρέσκο κινηματογραφικό πρόσωπο, πρωταγωνιστεί στο ασπρόμαυρο «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ – δείγμα μιας νέας αμερικανικής ηθογραφίας εμποτισμένης με την αγάπη για τον Τριφό αλλά και τον Γούντι Αλεν. Ο Μπάουμπαχ («Δεσμοί διαζυγίου», «Δεν σκέφτομαι, άρα υπάρχω») είχε πάντα την τάση να σκιαγραφεί πορτρέτα σχεδόν νευρωτικών ατόμων. Η σημερινή ηρωίδα του, η ζωηρή Φράνσις, διαφέρει. Φαντάζει σαν μια ηχηρή παραφωνία στο ασπρόμαυρο ντεκόρ της ταινίας. Συχνάζει σε μια σχολή χορού, αλλά δεν πρόκειται να γίνει χορεύτρια. Συγκατοικεί με μια φίλη της, με την οποία μάλλον δεν είναι φίλη. Σε γενικές γραμμές ζει τη ζωή της ανάλαφρα και βλέπει τον κόσμο με θετικό μάτι.

Το «Απαγορευμένο ποδήλατο» είναι ένας άθλος της Χαϊφά αλ Μανσούρ: είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε από γυναίκα σκηνοθέτιδα στη Σαουδική Αραβία. Στο σύγχρονο Ριάντ, ένα 12χρονο κορίτσι με αστείρευτο κέφι έχει βαλθεί να γίνει ποδηλάτισσα. Το ποδήλατο, όμως, απαγορεύεται στα κορίτσια.

Ο θρησκευτικός φανατισμός, στα όρια της ψύχωσης, μετατρέπει σε κόλαση έναν επίγειο παράδεισο στο κέντρο της Ευρώπης, στην ταινία του Αυστριακού Ούρλιχ Σάιντλ «Παράδεισος της πίστης». Πρόκειται για το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας με γενικό τίτλο «Παράδεισος». Πριν από μερικούς μήνες, στο «Παράδεισος του έρωτα» αντικρίσαμε μια αλληγορία για την παγωνιά μιας παρακμάζουσας Ευρώπης, που περιφέρεται με επίφαση αποικιοκράτη αλλά και απύθμενη απελπισία σε έναν εξωτικό «παράδεισο» στην Αφρική. Σήμερα, παρακολουθούμε την κωμικοτραγική καθημερινότητα μιας θρησκόληπτης Αυστριακής, που είναι δραστήριο μέλος μιας αίρεσης.

Η κομεντί του Νταν Μέιζερ «Ενας χρόνος είναι αρκετός» περιστρέφεται γύρω από τον γάμο. Ο Τζος, αποτυχημένος συγγραφέας, παντρεύεται τη δυναμική Νατ. Από την πρώτη στιγμή του γάμου τους, συγγενείς και φίλοι στοιχηματίζουν πως ο Τζος και η Νατ δεν θα αντέξουν μαζί πάνω από έναν χρόνο.

Στο «Ανάμεσα» της Καναδής Αναΐς Μπαρμπό Λαβαλέτ, μια νεαρή μαιευτήρας από το Κεμπέκ βοηθάει γυναίκες στην Παλαιστίνη. Προβάλλεται, τέλος, και το μεταφυσικό θρίλερ «Το κάλεσμα». Με Βέρα Φαρμίγκα, Πάτρικ Ουίλσον.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos