×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η Καμεράτα ανοίγεται στον κόσμο

23 Νοεμβρίου 2013 13:49

«Αντιδραστήρας» δημιουργικότητας με πλατιά γκάμα ρεπερτορίου, κερδίζει το στοίχημα της διεθνούς αναγνώρισης.

Του Νικου Βατόπουλου

Ενα μικρό-μεγάλο θαύμα είναι η πορεία της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής. Αθόρυθα αλλά μεθοδικά, χτίζει ένα διεθνές προφίλ και σήμερα, η Καμεράτα, με το όνομα Armonia Atenea με το οποίο είναι γνωστή στον έξω κόσμο, είναι μια ορχήστρα με ζηλευτή εξωστρέφεια. «Στην Ελλάδα υπάρχει μια καλή σκηνή σε όλες τις τέχνες, που στέκεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», λέει ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτας, ο άνθρωπος που την τελευταία διετία έχει φέρει την ορχήστρα με συναυλίες, προσκλήσεις και δισκογραφία στην προθήκη της Ευρώπης.

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή από τη δική της πλευρά έχει επιτύχει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα και πλατιά αποδοχή, έτσι και η Καμεράτα έχει κερδίσει με το σπαθί της τη διεθνή αναγνώριση.

Ο «Αlessandro», η όπερα του Χέντελ, κέρδισε το βραβείο για καλύτερο cd πλήρους όπερας στα Opera Awards 2013 και η αντίστοιχη παράσταση στην Opéra Royal de Versailles (παραγωγή της Καμεράτας που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο) προτείνεται τώρα από το δημοφιλές κανάλι mezzo στις 12 υποψηφιότητες για την καλύτερη όπερα της χρονιάς (μπορείτε να ψηφίσετε www.mezzo.tv).

Ομως, όπως λέει ο Γιώργος Πέτρου, το στοίχημα κερδίζεται σε πολλά επίπεδα. Τα εύσημα για την Armonia Atenea έρχονται από παντού και ψηλώνουν τον πήχυ. «Εχουμε ένα "επιθετικό" πρόγραμμα δισκογραφίας, με πέντε νέα άλμπουμ το πρώτο εξάμηνο του 2014, και την ίδια περίοδο έχουμε πυκνό πρόγραμμα συναυλιών». Η Καμεράτα θα ανοίξει επισήμως την ελληνική προεδρία με συναυλία στο Palais des Beaux-Arts στις Βρυξέλλες στις 14 Ιανουαρίου παρουσιάζοντας έργα του 18ου αιώνα με ελληνικά θέματα, ενώ εντυπωσιάζει η πρόσκληση που δέχθηκε από τα Proms του BBC να λάβει μέρος στο πρόγραμμα του 2014. Τον Σεπτέμβριο του 2014 έχει προγραμματιστεί συναυλία στο «Τσαϊκόφσκι» της Μόσχας, τον Νοέμβριο στο Théâtre des Champs-Elysées και το 2015 συναυλία και πάλι στο Palais des Beaux-Arts των Βρυξελλών. Για το καλοκαίρι του 2014 προγραμματίζεται η όπερα του Χέντελ «Σεμέλη» με την Julia Lezhneva για την Decca.

«Υπάρχει πλέον διάχυτη η εντύπωση πως στην Ελλάδα υπάρχει έντονη κινητικότητα στην τέχνη», λέει ο Γιώργος Πέτρου. «Ολους μας βοηθάει η επιτυχία ενός ελληνικού καλλιτεχνικού φορέα· δημιουργεί ένα κλίμα. Ο Μπετόβεν δεν θα ήταν Μπετόβεν αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο κλίμα στη Βιέννη εκείνη την εποχή. Το ότι η Καμεράτα μπόρεσε να κάνει τη δική της υπέρβαση, οφείλεται εν μέρει και σε αυτήν τη δυναμική».

Πρόσφατα η ορχήστρα εμφανίστηκε σε κορυφαίες αίθουσες όπως στο Concertgebοuw του Αμστερνταμ, στη Salle Pleyel στο Παρίσι, στο Theater an der Wien στη Βιέννη. Oλα αυτά σημαίνουν ότι η Καμεράτα με την ποιότητα της δουλειάς της, που έχει διαδοθεί, κερδίζει πλέον προσκλήσεις σε φεστιβάλ και σε αίθουσες που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα εμφανιζόταν ελληνική ορχήστρα με τέτοια συχνότητα. Και επιπλέον, το βάθος χρόνου των διεθνών δεσμεύσεών της σε μεγάλες αίθουσες, αλλά και η ποικιλία και το άνοιγμα των συνεργασιών, δείχνουν ότι έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Το δισκογραφικό πρόγραμμα είναι εξίσου εντυπωσιακό καθώς προγραμματίζονται κυκλοφορίες με εταιρείες όπως η Decca και η Sony Classical. «Θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντική την ηχογράφηση του μπαλέτου "Προμηθέας" του Μπετόβεν, που γίνεται για πρώτη φορά με όργανα εποχής», αναφέρει ο Γ. Πέτρου. Στη δισκογραφία περιλαμβάνονται επίσης ηχογράφηση με τον τενόρο Daniel Behle σε έργα Γκλουκ, μια συλλογή έργων μπαρόκ με πέντε κορυφαίες ερμηνεύτριες, έργα του Johann Adolph Hasse, συγχρόνου του Χέντελ, κ.ά.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα εξωστρέφειας, ο Γιώργος Πέτρου θα βρίσκεται στις 27 Νοεμβρίου στο Μόναχο, στο Prinzregententheater, για να συνεργαστεί για τρίτη φορά ο ίδιος ως μαέστρος με τη Münchner Rundfunkorchester παρουσιάζοντας ελληνική κλασική μουσική σε μία συναυλία που στη Γερμανία διαφημίζεται «Kalispera, Hellas!». Ο Γιώργος Πέτρου, συνεχίζοντας το ερευνητικό του έργο όσον αφορά τη διάδοση της ελληνικής μουσικής, θα ερμηνεύσει στο Μόναχο έργα Νικολάου Μάντζαρου, Παύλου Καρρέρ, Νίκου Σκαλκώτα, Μανώλη Καλομοίρη, Μίκη Θεοδωράκη και Δημήτρη Μητρόπουλου.

Η Καμεράτα-Oρχήστρα των Φίλων της Μουσικής, σαν ένας αντιδραστήρας δημιουργικότητας, υποστηριζόμενη κυρίως από χορηγίες και το ΥΠΠΟ, έχει ανοίξει πλέον τη βεντάλια της σε μια πλατιά γκάμα ρεπερτορίου και δημιουργικότητας. Στην Αθήνα, περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον Φεβρουάριο την οπερέτα του Θ. Σακελλαρίδη «Πικ Νικ» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, που φιλοδοξεί να γίνει το πιο τρελό αποκριάτικο πάρτι της πόλης.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos