×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σάκης Μπουλάς: Η τελευταία πλάκα...

24 Φεβρουαρίου 2014 09:31

Ασυμβίβαστος, αξιοπρεπής, μάγκας, πολυτάλαντος, εργατικός, φίλος, Ανθρωπος: αυτός ήταν για όλους όσοι τον έζησαν από κοντά ο Σάκης Μπουλάς.

Eνας καλλιτέχνης με σπάνιο ήθος που κατάφερε να ισορροπήσει ανάμεσα σε πολλά και διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα, χωρίς ποτέ να κάνει εκπτώσεις. Eνας επικοινωνιακός, χαμογελαστός άνθρωπος της διπλανής πόρτας που επέλεξε συνειδητά να ζήσει όλη του τη ζωή, εκεί ακριβώς που ανήκε, στη σκηνή.

Ο πρόωρος θάνατός του από καρκίνο, σε ηλικία 60 ετών, σκόρπισε βαθιά θλίψη στους φίλους και στους συνεργάτες του που μοιράστηκαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια σημαντικές στιγμές αλλά και στον απλό κόσμο που τον γνώρισε και τον αγάπησε μέσα από τους πολλούς και διαφορετικούς ρόλους που υπηρέτησε. Γιατί ο Σάκης Μπουλάς ήταν ταυτόχρονα ο ερμηνευτής των μελοποιημένων έργων μεγάλων συνθετών, ο ροκάς των συναυλιών, ο διασκεδαστής των μουσικών σκηνών και ο κωμικός πρωταγωνιστής δεκάδων επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών και κινηματογραφικών ταινιών. Και δεν μετάνιωσε ποτέ για καμία επαγγελματική του επιλογή: «Για ό,τι έχω κάνει στην καριέρα μου νιώθω περήφανος. Ακόμη και για το ότι δούλεψα με τον Πανταζή και τη Βίσση. Δεν θα το άλλαζα με τίποτα. Ολο αυτό τον καιρό έχω κάνει απίστευτες συνεργασίες, πέρασα πολύ καλά και κατάφερα να μην αλλοιωθώ. Ημουν πάντα εγώ μέσα σε όλα αυτά», δήλωνε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ολα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν ο ένας νεαρός μαθητής με γένια και μακριά μαλλιά πήγε σ' ένα υπόγειο της Πλάκας όπου ο Μάνος Χατζιδάκις έκανε οντισιόν για την παράσταση «Ο Οδοιπόρος, το μεθυσμένο κορίτσι και ο Αλκιβιάδης» που θα ανέβαζε ο συνθέτης στο καφεθέατρο «Πολύτροπο».

Οι υποψήφιοι έπρεπε να τραγουδήσουν ένα τραγούδι και να παίξουν ένα μουσικό όργανο για τις ανάγκες του ρόλου. Ο Σάκης ερμήνευσε το «Αστέρι του Βοριά» και όταν μετά το τέλος της ερμηνείας του ο Χατζιδάκις τον ρώτησε τι όργανο παίζει εκείνος -ευφυώς προετοιμασμένος- έβγαλε από την τσέπη του ένα μικρό φλάουτο.

Τον ρόλο δεν τον πήρε τελικά. Οχι όμως γιατί δεν τραγούδησε καλά... «Είστε εξαίσιος τραγουδιστής, ξέρετε όμως εμείς, σ' αυτή την παράσταση για ποιο ρόλο ψάχνουμε; Του Αλκιβιάδη. Και ξέρετε ποιος ήταν ο Αλκιβιάδης; Ο ωραιότερος των Αθηναίων εφήβων. Εσείς δυστυχώς νεαρέ, μοιάζετε με τον Αρη Βελουχιώτη...», του είπε με νόημα ο Μάνος Χατζιδάκις.

Η πρώτη συνάντηση

Εκεί, σ' αυτό το υπόγειο της Πλάκας, ο Σάκης Μπουλάς συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Γιάννη Ζουγανέλη, που είχε πάει επίσης για τον ίδιο ρόλο, τον άνθρωπο με τον οποίο έμελλε να μοιραστεί μέχρι το τέλος της ζωής του μια βαθιά, ουσιαστική και ιδιαίτερα παραγωγική καλλιτεχνικά σχέση. «Με τον Σάκη μας ενώνουν 40 χρόνια φιλίας, χαράς, αναμνήσεων, με συμφωνίες και διαφωνίες, που πάντα κατέληγαν σε αρμονία. Ολα αυτά τα χρόνια δεν ανταλλάξαμε ποτέ ούτε μια κουβέντα. Και στις δύσκολες στιγμές λειτουργούσαμε πάντα ως στήριγμα ο ένας στον άλλο» μας είπε συντετριμμένος ο Γιάννης Ζουγανέλης που στάθηκε στο πλευρό του, βράχος, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οταν μάλιστα ο Σάκης του εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει στη μουσική παράσταση της «Ακτής» που ετοίμαζε μαζί με τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, εκείνος τον στήριξε με όλες του τις δυνάμεις κι ας ήξερε ότι είναι καταβεβλημένος από την αρρώστια κι ας ήξερε ότι μπορεί να μην αντέξει. «Ο Σάκης είναι ο πιο γενναίος αυτή της παρέας» έλεγε μεταφράζοντας τον τίτλο της παράστασης «Οι γενναίοι της νύχτας».

Ηταν εκεί, δίπλα του, τα βράδια στο καμαρίνι, λίγο πριν βγει με κόπο στη σκηνή. Εδωσε μάχη να τον προστατεύσει από τα αδιάκριτα βλέμματα και τις μακάβριες φήμες... «Δεν τον σεβάστηκαν. Τον πέθαναν πριν την ώρα του, μέχρι και την ημέρα της κηδείας του δημοσίευσαν, τη στιγμή που ο άνθρωπος πάλευε με δύναμη και αξιοπρέπεια να σταθεί στα πόδια του. Τον οδήγησαν έτσι, με τον τρόπο τους, να φοβάται να κυκλοφορήσει και αυτό δεν το συγχωρώ» αναφέρει ξεσπώντας ο Γιάννης Ζουγανέλης και συμπληρώνει: «Εκείνος όμως, παρότι τον είχε πληγώσει βαθιά όλο αυτό, το αντιμετώπισε με χιούμορ λέγοντας: ''Σας καλώ στην... Ανάστασή μου που θα γίνει στην Ακτή''».

Μπουλάς και Ζουγανέλης, από την πρώτη εκείνη γνωριμία τους, έγιναν μέλη μιας «ιερής συμμαχίας» που κράτησε δεκαετίες και πρόσφερε πολλά και σημαντικά στο ελληνικό τραγούδι και στη νυχτερινή ψυχαγωγία η οποία άλλαξε ριζικά μέσα από τις πρωτοποριακές για την εποχή ιδέες τους.

Ηταν οι δυο τους που ίδρυσαν μαζί με τον Νικόλα Ασιμο, τον Θάνο Αδριανό και τον Περικλή Χαρβά, στις αρχές της δεκαετίας του '70, το «Σούσουρο», το πρώτο Μουσικό Καφενείο στην Ελλάδα. Εκεί μαζεύονταν τα βράδια μουσικοί, καλλιτέχνες αλλά και διανοούμενοι εποχής. Τραγουδούσαν, έπαιζαν σατιρικά σκετσάκια, διάβαζαν ποίηση...

Το «Σούσουρο» αποτέλεσε ουσιαστικά τη βάση για τη δημιουργία του θρυλικού «Αχ Μαρία!» που έμελλε να αλλάξει τα μέχρι τότε δεδομένα της νυχτερινής ψυχαγωγίας, πρωταγωνιστώντας για μια ολόκληρη δεκαετία στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας και ανοίγοντας έναν νέο δρόμο που στο μέλλον πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν, οι περισσότεροι ανεπιτυχώς.

Μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου μεταμόρφωσαν ένα υπόγειο των Εξαρχείων στο πιο αγαπημένο στέκι διασκέδασης της Αθήνας. «Εμείς το φτιάξαμε, βάψαμε τους τοίχους, οι γυναίκες μας ράβαν' τις κουρτίνες, εμείς όλα. Καμαρίνια δεν είχε, είχε έναν ακάλυπτο, όπου βγαίναμε εναλλάξ κι αλλάζαμε ... άμα έβρεχε, κράταγε ο ένας στον άλλο την ομπρέλα. Και ''Αχ Μαρία'' το βαφτίσαμε εμείς, ''διασκευάζοντας'' μια ιδέα του Ασιμου» περιέγραφε χαρακτηριστικά ο Σάκης Μπουλάς σε παλαιότερη συνέντευξή του αναφερόμενος σε εκείνη την παρέα που έγραψε ιστορία.

Από τη σκηνή του «Αχ Μαρία» πέρασαν πολλοί: από τον Σαββόπουλο, τον Μούτση, την Αφροδίτη Μάνου και τον Γιάννη Κούτρα, μέχρι τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Γιοκαρίνη, την Ισιδώρα Σιδέρη και τον Τουρνά.

Κατάμεστο το μαγαζί

Από κάτω, στα τραπέζια συναντούσε κανείς, εκτός από ανώνυμους ανθρώπους, πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, πνευματικούς ανθρώπους της εποχής και πολιτικούς. Ανάμεσά τους ο Παύλος Μάτεσις, ο Γιώργος Μανιώτης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Λάκης Λαζόπουλος κ.ά. Το «Αχ Μαρία» δούλευε έξι μέρες την εβδομάδα και κάθε βράδυ δεν έπεφτε καρφίτσα. Ενώ χωρούσε 300 άτομα υπήρχαν βραδιές που έμπαιναν ακόμα και 150 παραπάνω και κάθονταν σε κομμένες στα δύο καρέκλες!

Εκεί έκανε τα πρώτα της βήματα και η Σοφία Βόσσου, η οποία μας διηγήθηκε τις αναμνήσεις της από αυτή την ιδιαίτερη εποχή: «Αυτό που συνέβαινε ήταν κάτι το μοναδικό. Την ώρα που τραγουδούσε στη σκηνή ο Βασίλης Παπακωνταντίνου, χωρίς ο ίδιος να το ξέρει, έβγαιναν από πίσω του ο Μπουλάς και ο Ζουγανέλης και έκαναν καρικατούρες προκαλώντας απίστευτο γέλιο στον κόσμο.

Τα κείμενά τους σατίριζαν με μεγάλη ευστοχία πρόσωπα και πράγματα της εποχής και μάλιστα στην πορεία αποδείχτηκαν προφητικά. Μέσα από το ''Αχ Μαρία'' βγήκαν τρομερές χιουμοριστικές ατάκες όπως το ''Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη'', ''Στου κουφού την πόρτα, πάρε την πόρτα και φύγε'' και πολλές άλλες. Αυτή η παρέα ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό και τα κατάφερε. Εγραψε ιστορία...».

Μεγάλο κεφάλαιο στην καλλιτεχνική διαδρομή του Σάκη Μπουλά αποτέλεσε και ο Θάνος Μικρούτσικος. Ο συνθέτης, έχοντας διακρίνει τις μεγάλες φωνητικές δυνατότητες του Σάκη, τον επέλεξε ως ερμηνευτή των έργων του και για πολλά χρόνια τον έπαιρνε μαζί του στις συναυλίες που έδινε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

«Με τον Σάκη δουλεύαμε μαζί, ασταμάτητα, από το 1974 έως το 1985. Κι εκείνες τις εποχές η συνεργασία δεν ήταν μια απλή επαγγελματική σχέση. Τρώγαμε μαζί, κοιμόμασταν μαζί, ζούσαμε μαζί, ήμασταν οικογένεια. Γι' αυτό και φεύγοντας ο Σάκης νιώθω πως φεύγει από πάνω μου ένα κομμάτι της αθωότητας της δεκαετίας του '70» μας εξομολογήθηκε ο Θάνος Μικρούτσικος. Ολα αυτά τα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας ο Σάκης Μπουλάς έκανε δισκογραφία, έγραψε στίχους, συμμετείχε σε πολυάριθμες μουσικές παραστάσεις, έκανε μεγάλες επιτυχίες ως ηθοποιός στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Παρά τις πολλές και μεγάλες επιτυχίες όμως, κατάφερε να παραμείνει ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ένας εργατικός καλλιτέχνης που δούλευε όχι για τα χρήματα αλλά επειδή δεν ήξερε και δεν ήθελε να ζει διαφορετικά.

«Είμαι τυχερός άνθρωπος, μέχρι σήμερα πήρα τρομερή αγάπη, πέρασα καλά στη δουλειά μου, είχα πάντα ό,τι ήθελα. Φίλους πολλούς. Δεν έχω παράπονο», συνήθιζε να λέει ο ίδιος. Μα πάνω απ' όλα θα μείνει στη σκέψη και στην ψυχή όλων ως ένας γνήσιος, αυθεντικός ροκ τύπος. Γιατί όπως ο ίδιος είχε δηλώσει με νόημα: «Ροκ είναι ό,τι ξυπνάει και αφυπνίζει και κεντρίζει τη συνείδηση, ό,τι έχει ως στόχο την ελευθερία. Και την ελευθερία μπορείς να την ψάξεις παντού: σε ένα υπόγειο, ένα γραφείο, ένα στούντιο, μια πίστα, μέσα σου. Το ροκ, αγάπη μου, δεν θα πεθάνει ποτέ».

Πολυτάλαντος και ειλικρινής με τον κόσμο

Ο Σάκης Μπουλάς ήταν ταυτόχρονα ο ερμηνευτής των μελοποιημένων έργων μεγάλων συνθετών, ο ροκάς των συναυλιών, ο διασκεδαστής των μουσικών σκηνών και ο κωμικός πρωταγωνιστής δεκάδων επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών και κινηματογραφικών ταινιών. Χωρίς να μετανοιώσει ποτέ για καμία επαγγελματική του επιλογή.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos