Διαφορετικές... «ιώσεις» χτυπούν τις κρατικές σκηνές

09 Οκτωβρίου 2014 10:55

«Κάτι συμβαίνει» τις τελευταίες ημέρες στις δύο κρατικές σκηνές χωρίς οι εστίες της αναστάτωσης να έχουν ομοειδή προέλευση.

Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος η κατάσταση εμφανίζεται πιο σοβαρή, καθώς οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 1,5 μήνα. Εξαιτίας της ενιαίας αρχής πληρωμών, όσο δεν αποπληρώνονται άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο (π.χ. ΙΚΑ) δεν αποδεσμεύονται και οι πόροι για τη μισθοδοσία. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος βρέθηκε στην Αθήνα για σειρά επαφών έτσι ώστε να υπάρξει κατ' εξαίρεση αποδέσμευση της μισθοδοσίας. Το κλίμα ήταν θετικό, ωστόσο τα σωματεία των εργαζομένων, που βρίσκονται στο πλευρό του καλλιτεχνικού διευθυντή, δεν αποκλείουν κινητοποιήσεις αν η εκκρεμότητα διαιωνιστεί.

Στο Εθνικό

Τα προβλήματα στο πρώτο θέατρο της χώρας δεν είναι ανάλογα, πάντως υπάρχει ένα δύσκολο κλίμα, το οποίο φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Και είναι φανερή η απουσία σοβαρού μάνατζμεντ, αφού το πρώτο θέατρο της χώρας είναι το μόνο που δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα γίνουν οι πρεμιέρες των παραστάσεων που έχει ανακοινώσει για τη σεζόν! Ετσι, στα πρόσφατα δημοσιεύματα και στις διαμαρτυρίες συνδικαλιστών, ο Σωτ. Χατζάκης λέει «δεν έχω να σχολιάσω κάτι», ενώ έκανε πάνω από μία εβδομάδα να δώσει τα στοιχεία προϋπολογισμού που ζήτησε η «Κ» (αλλά και ο σύλλογος εργαζομένων του Εθνικού).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Εθνικό έχει πλεόνασμα και επαρκές υπόλοιπο για την κάλυψη ανελαστικών υποχρεώσεων και δεν έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Οσο για τους προϋπολογισμούς: Από 7.966.000 ευρώ το 2009, για το 2014 η κρατική επιχορήγηση είναι στα 6 εκατ. ευρώ. Τα οικονομικά μπορεί να είναι υγιή, τα διοικητικά πάντως ασθενούν...

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos