Η εκτέλεση αστυνομικών ανάβει φωτιά στις ΗΠΑ

22 Δεκεμβρίου 2014 12:30

Δυναμιτίζεται κι άλλο το κλίμα στις ΗΠΑ μετά τις δολοφονίες το Σάββατο δύο αστυνομικών στη Νέα Υόρκη από τον Αφροαμερικανό Ισμαήλ Μπρίνσλεϊ, ο οποίος νωρίτερα είχε

αναρτήσει στο Διαδίκτυο μήνυμα «σκοτώνουν έναν δικό μας, ας σκοτώσουμε δύο δικούς τους». Στο μεταξύ, χθες ακόμα ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του από πυρά στη Φλόριντα.

Η εκτέλεση αστυνομικών ανάβει φωτιά στις ΗΠΑ

Στη Νέα Υόρκη οι δύο αστυνομικοί, ο 40χρονος Ραφαέλ Ράμος και ο 32χρονος Ουεντζιάν Λιου, βρίσκονταν στο περιπολικό τους στην περιοχή Μπέντφορντ - Στίβσαντ του Μπρούκλιν, όταν ο δράστης πλησίασε από την πλευρά του συνοδηγού και άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών με ημιαυτόματο όπλο. Στη συνέχεια διέφυγε προς έναν κοντινό σταθμό του μετρό, όπου έστρεψε το όπλο προς το κεφάλι του και αυτοκτόνησε.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Μπρίνσλεϊ είχε πυροβολήσει και τραυματίσει σοβαρά τη σύντροφό του στην πόλη Βαλτιμόρη της πολιτεία Μέριλαντ, προτού ταξιδέψει στο Μπρούκλιν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Γουίλιαμ Μπράτον στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο. Ο Μπράτον δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία εμφανή ένδειξη ότι οι δολοφονίες των αστυνομικών συνδέονται με τρομοκρατικό χτύπημα.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι τις τελευταίες εβδομάδες «υπάρχει ένα πολύ ισχυρό ρεύμα εναντίον της αστυνομίας, εναντίον του ποινικού δικαστικού συστήματος, εναντίον της κοινωνίας και μία από τις ατυχείς πλευρές του είναι πως κάποιες φορές κάποιοι μπλέκονται σε αυτό και παίρνουν δρόμους που δεν θα έπρεπε να πάρουν».

Πάντως, ο δράστης είχε αναρτήσει φωτογραφία ενός ασημί ημιαυτόματου όπλου (σαν αυτό που χρησιμοποιήθηκε) με το εξής μήνυμα: «Θα βάλω φτερά σε γουρούνια σήμερα. Σκοτώνουν έναν δικό μας, ας σκοτώσουμε δύο δικούς τους».

Μήνυμα

Στο μήνυμα είχαν προστεθεί ως hashtag τα «Μάικλ Μπράουν» και «Ερικ Γκάρνερ», τα ονόματα των δύο Αφροαμερικανών που είχαν σκοτωθεί από αστυνομικούς και οι οποίοι απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία, προκαλώντας μαζικές διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.

Τον θανάσιμο πυροβολισμό των δύο αστυνομικών καταδίκασε απερίφραστα ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας πως οι αστυνομικοί «αξίζουν τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας κάθε μέρα».

Στο μεταξύ, οργισμένη ήταν η αντίδραση των συνδικαλιστικών ενώσεων αστυνομικών, με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης αστυνομικών στη Νέα Υόρκη, Πατ Λιντς της PBA, να λέει ότι «το αίμα των δύο αστυνομικών ξεκινά από το δημαρχείο και το γραφείο του δημάρχου». Οι αστυνομικοί καταλογίζουν στον ντε Μπλάζιο ότι δεν υποστήριξε ιδιαίτερα την αστυνομία την περίοδο που βάλλεται.

Στη Φλόριντα, ο θανάσιμος πυροβολισμός του αστυνομικού έγινε στην περιοχή Τάρπον Σπρινγκς, όπου περίοικοι κάλεσαν την αστυνομία, καταγγέλλοντας πως άγνωστος χτυπούσε τις πόρτες των σπιτιών. Η αστυνομία έφτασε στο σημείο, αλλά ο ένοπλος άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας έναν από τους αστυνομικούς, τον 45χρονο Τσαρλς Κόντεκ. Ο δράστης, στην προσπάθειά του να διαφύγει, ενεπλάκη σε τροχαίο και συνελήφθη, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos