Διπλωματικό κουβάρι με κλιμάκωση μαχών στη Συρία

15 Οκτωβρίου 2015 09:53

Ολοένα και περισσότερο μπλέκεται το διπλωματικό κουβάρι σε σχέση με τον πόλεμο της Συρίας, καθώς η Τουρκία εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της προς ΗΠΑ και Ρωσία για την υποστήριξη που παρέχουν στους Κούρδους της Συρίας, την ώρα που η κατάσταση στο έδαφος περιπλέκεται με την αναμενόμενη είσοδο στα πεδία των μαχών ιρανικών δυνάμεων στο πλευρό των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Εντείνονται οι συγκρούσεις
Ανδρες του συριακού στρατού βάλλουν με πυροβόλο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με πηγές, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων του Ασαντ με τη συνδρομή μαχητών της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο αλλά και δυνάμεων από το Ιράν που έχουν φθάσει στη Συρία

 

Οπως έγινε γνωστό χθες, πριν από μερικές ημέρες το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία για να του εκφράσει η τουρκική κυβέρνηση την έντονη δυσαρέσκειά της για την απόφαση των ΗΠΑ να κάνουν ρίψεις για τον εξοπλισμό των μαχητών του ένοπλου σκέλους του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD).

Παρόμοιο μήνυμα εστάλη και προς την πλευρά της Ρωσίας την Τρίτη. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου: «Εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκειά μας στις ΗΠΑ και στη Ρωσία για το θέμα, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Αυτό είναι ένα θέμα εθνικής ασφάλειας για εμάς και όλοι γνωρίζουν καλά ότι όταν πρόκειται για τέτοια ζητήματα αναλαμβάνουμε δράση, όπως έγινε στις 23 Ιουλίου όταν επιτεθήκαμε στο PKK και στο Ισλαμικό Κράτος».

Σε άλλες δηλώσεις του, σε σχέση με την πρόσφατη βομβιστική επίθεση σε πορεία ειρήνης στην Αγκυρα, ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές ερευνούν και το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και το PKK για την επίθεση, καθώς υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας συνδέονταν με το ΙΚ και είχαν και κάποιους δεσμούς με ομάδες του PKK».

Την ίδια ώρα πάντως στη Συρία, η ρωσική αεροπορία αλλά και τα αεροπλάνα της υπό τις ΗΠΑ συμμαχίας συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων «τρομοκρατών», ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η «συνεννόηση» σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας για να μην υπάρξει κάποια «ατυχής συνάντηση», αν και σύμφωνα με το Πεντάγωνο μια τέτοια συμφωνία είναι κοντά.

Τηλεδιάσκεψη
Χθες έπειτα από σχετική τηλεδιάσκεψη ανώτατων αξιωματικών των δύο χωρών το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι υπήρξε «σύγκλιση απόψεων» για το θέμα των εναέριων επιχειρήσεων, ωστόσο οι ΗΠΑ απέκλεισαν περαιτέρω συνομιλίες σε ανώτερο επίπεδο με τη Μόσχα.

Από την πλευρά του, παρέμβαση για το θέμα έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος κάλεσε Ουάσιγκτον και Μόσχα να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο η στρατιωτική τους εμπλοκή στη Συρία να μετατραπεί σε μια άμεση ρωσοαμερικανική σύγκρουση.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα και πηγές στη Συρία ήδη βρίσκονται ιρανικές δυνάμεις και χθες ιρανική αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου βρισκόταν στη Δαμασκό για σχετικές συνομιλίες με τον Μπασάρ Αλ Ασαντ εν όψει της κοινής χερσαίας επιχείρησης στο Χαλέπι, η οποία αναμένεται μεταξύ άλλων να προκαλέσει την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς θα πραγματοποιηθεί κοντά στα σύνορα. Οπως δε αναφέρουν κάποια μέσα ενημέρωσης, το Ιράν ήδη μετράει απώλειες στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους και μάλιστα βαριές, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 3 ανώτατοι αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης.

Σύμφωνα με πηγές «υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση του συριακού στρατού, επίλεκτες δυνάμεις της Χεζμπολάζ και χιλιάδες Ιρανοί έχουν φθάσει σταδιακά στην περιοχή».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos