Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους τζιχαντιστές στο Χαλέπι

24 Ιουνίου 2016 10:27

Μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) προωθήθηκαν χθες στα περίχωρα της πόλης Μανμπίτζ, ενός στρατηγικής σημασίας οχυρού του Ισλαμικού Κράτους στη Βόρεια Συρία, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικές ήττες το τελευταίο διάστημα τόσο στη Συρία όσο και στο γειτονικό Ιράκ.

Το Μανμπίτζ βρίσκεται στην επαρχία Χαλεπίου και ελέγχει μια βασική οδική αρτηρία που συνδέει την πόλη Ράκα, ντε φάκτο «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου που έχουν ανακηρύξει οι τζιχαντιστές, στην Ανατολική Συρία, με τα τουρκοσυριακά σύνορα στον Βορρά. Ενδεχόμενη απώθηση των τζιχαντιστών από το Μανμπίτζ θα καταστήσει ασφυκτική την πίεση στη Ράκα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία του κυβερνητικού στρατού με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας.

Οι SDF συγκροτήθηκαν τον Οκτώβριο του 2015 με σύμπραξη κουρδικών και αραβικών αντιπολιτευόμενων ομάδων και με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπολογίζεται ότι αριθμούν περί τους 25.000 μαχητές, εκ των οποίων περίπου 20.000 προέρχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG και 5.000 είναι Αραβες μαχητές που εναντιώνονται στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Ασαντ. Πέραν της αεροπορικής στήριξης, οι Αμερικανοί έχουν διαθέσει περίπου 200 άνδρες των ειδικών τους δυνάμεων σε ρόλο συμβούλων των SDF, ενώ βοήθεια, κυρίως σε επίπεδο εκπαιδευτών, προσφέρει και η Γαλλία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δυνάμεις των SDF απελευθέρωσαν χωριά γύρω από το Μανμπίτζ και εισέβαλαν σε βόρεια προάστια της πόλης, όπου συνεχίζονταν μέχρι χθες το απόγευμα σφοδρές οδομαχίες κοντά στις αποθήκες σιτηρών, που εξακολουθούσαν να ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι 63 μαχητές των SDF και 485 άνδρες του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων, στις 31 Μαΐου, μέχρι χθες. Οι τζιχαντιστές κατάφεραν να επιβραδύνουν την εκστρατεία των SDF με επιθέσεις αυτοκτονίας και παγίδευση χώρων με εκρηκτικά.

Την ίδια ώρα, συνεχιζόταν η προώθηση του ιρακινού στρατού στην πόλη Φαλούτζα, εκ των βασικών οχυρών του Ισλαμικού Κράτους στο Δυτικό Ιράκ. Ηδη ο ιρακινός στρατός ελέγχει το 80% της σουνιτικής πόλης, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της.

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το συριακό πρόβλημα Στάφαν ντε Μιστούρα ανακοίνωσε χθες ότι οι προοπτικές για έναν νέο γύρο ειρηνευτικών διαβουλεύσεων, με συμμετοχή της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, θα καταστούν σαφέστερες ύστερα από τη σχετική συζήτηση που θα διεξαχθεί σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας στις 29 Ιουνίου.


www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos