Ο δυτικός τρόπος ζωής κάνει τους Κινέζους υπέρβαρους

20 Αυγούστου 2016 17:17

Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, αλλά και η χώρα με τους αριθμητικά περισσότερους παχύσαρκους ανά την υφήλιο, έχοντας πια ξεπεράσει ακόμη και τις παραδοσιακά «υπέρβαρες» ΗΠΑ. Η Κίνα αμερικανοποιείται.

Αλλάζει μοντέλο ανάπτυξης (δίνοντας πλέον μεγαλύτερο βάρος στην εσωτερική κατανάλωση). Αλλάζει τρόπο ζωής, προτιμήσεις και μαζί διατροφικές συνήθειες, με αποτέλεσμα να παίρνει βάρος... πολύ βάρος.

Οι παχύσαρκοι σήμερα στην Κίνα ξεπερνούν σε αριθμό τα 89 εκατομμύρια (υπολογίζονται σε 43,2 εκατ. άνδρες και 46,4 εκατ. γυναίκες). Είναι δηλαδή αριθμητικά περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ (όπου ο αντίστοιχος αριθμός προσεγγίζει τα 88 εκατ.). Η τάση δείχνει να αποκτάει μάλιστα διαστάσεις επιδημίας, ειδικά μεταξύ των ανηλίκων και των μικρών παιδιών. Το 1985, το ποσοστό των παιδιών που θεωρούνταν παχύσαρκα στην Κίνα δεν ξεπερνούσε το 1%. Σήμερα, το αντίστοιχο ποσοστό έχει εκτοξευθεί στο 17% για τα αγόρια και στο 9% για τα κορίτσια.

Οι αιτίες
Οσο για τις αιτίες πίσω από την έξαρση της παχυσαρκίας, οι επιστήμονες ρίχνουν το φταίξιμο σε παράγοντες όπως: η καθιστική ζωή, οι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, η κατανάλωση αναψυκτικών και κόκκινου κρέατος κ.ά. Το πιο ανησυχητικό δε είναι ότι τα παραπανίσια κιλά έρχονται με τη σειρά τους να αυξήσουν την πιθανότητα εμφράγματος, εγκεφαλικού, εμφάνισης διαβήτη κ.ά.

Εν έτει 2016, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν πλέον την κυρίαρχη αιτία θανάτου για τους Κινέζους. Από τους 6,8 εκατ. ανθρώπους ηλικίας άνω των 35 ετών που έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα το 2011, σχεδόν οι μισοί πέθαναν λόγω κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος, όπως προκύπτει μέσα από έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα προ ημερών το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας.

Η υψηλή πρόσληψη νατρίου (που σχετίζεται με την κακή διατροφή) εκτιμάται ότι βρίσκεται ως αιτία πίσω από το 20% περίπου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην Κίνα. Οι περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης από την άλλη έχουν επίσης πολλαπλασιαστεί δραματικά στις τάξεις του κινεζικού πληθυσμού. Ενδεικτικά, από εκεί που το 1979 αντιστοιχούσαν μόλις στο 7,7% του πληθυσμού, μέχρι το 2010 είχαν εκτοξευθεί στο 33,5%. Οσο για το μέλλον, αυτό διαγράφεται δυσοίωνο. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιστήμονες βλέπουν τους ρυθμούς της παχυσαρκίας στην Κίνα να αυξάνονται ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Και να σκεφτεί κανείς ότι υπήρξε μια εποχή στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν κατά την οποίο το ποσοστό των παχύσαρκων στην Κίνα δεν ξεπερνούσε το 1,8%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέχρι και πριν από λίγα χρόνια η παραδοσιακή κινεζική δίαιτα θεωρούνταν μία από τις υγιεινές στον κόσμο. Ηταν πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης και κάθε είδους φασόλια, με τους Κινέζους μάλιστα να μαγειρεύουν πολλά από τα φαγητά τους στον ατμό, να τα βράζουν, και να τα τηγανίζουν σε πολύ λίγο λάδι (stir frying). Σήμερα, ωστόσο, οι διατροφικές συνήθειες έχουν πλέον αλλάξει.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos