Χαμάς: Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός του πολέμου στο Ισραήλ – Τουλάχιστον 100 οι νεκροί Ισραηλινοί και 200 οι Παλαιστίνιοι

07 Οκτωβρίου 2023 18:02

Αναφορές για «αιχμαλώτους πολέμου» από τη Χαμάς - 1.610 Παλαιστίνιοι τραυματίες - Αναμένεται δήλωση Μπάιντεν.

Νέες πληροφορίες για τον αριθμό των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από μέλη της Χαμάς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα μετέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου το ισραηλινό κανάλι Ν12.

Πρόκειται για περίπου 50 άτομα που κρατούνται όμηροι στο κιμπούτς Μπίρι, στο νότιο Ισραήλ, στην έρημο Νεγκέβ κοντά στα ανατολικά σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάμεσά στους ομήρους σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς, Σαλέχ αλ-Αρούρι, βρίσκονται και «ανώτεροι αξιωματούχοι».

Την ίδια ώρα ο Σαλέχ αλ -Αρούρι, αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, αναφέρει ότι έχουν τόσους ισραηλινούς αιχμαλώτους ώστε το Ισραήλ να απελευθερώσει όλους του παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές της.

Ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών έχει φτάσει τους 40, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ο προηγούμενος αριθμός, που αναφέρθηκε από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ήταν 22. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 100.

«Περισσότεροι από 750 Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί«, σύμφωνα με το Al Jazzera, που προσθέτει ότι οι αριθμοί είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται.

198 Παλαιστίνιοι νεκροί
Αξιωματούχοι Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι 198 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Παλαιστίνης που επικαλείται το Sky News οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.618.

«Να σταματήσει η ισραηλινή κατοχή»
«Έχουμε επανειλημμένως προειδοποιήσει για τις συνέπειες από τα εμπόδια στον πολιτικό ορίζοντα και τις καθημερινές προβοκάτσιες με τις επιδρομές στο τέμενος του Αλ Ακσά. Η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί με τη λήξη της ισραηλινής κατοχής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παλαιστίνη.

Αναμένεται δήλωση Μπάιντεν – Τι είπε ο Μπλίνκεν
Σε δήλωσή του ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις σοκαριστικές επιθέσεις των τρομοκρατών της Χαμάς κατά του Ισραήλ». Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις και αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση τις επόμενες ώρες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του είναι σε πόλεμο και όπως ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του από το αρχηγείο του στρατού στο Τελ ΑΒίβ, ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν φαντάζεται».

Παράλληλα σε δηλώσεις του στο υπουργικό συμβούλιο σημείωσε ότι «θα κάνουμε τον εχθρό να πληρώσει βαρύ τίμημα για την επίθεσή του».

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαακ Χέρτζοκ δήλωσε ότι «σήμερα είδαμε το πραγματικό πρόσωπο της Χαμάς. Μια τρομοκρατική οργάνωση με μοναδικό στόχο να σκοτώνει εν ψυχρώ άνδρες, γυναίκες και παιδιά με τη στήριξη του Ιράν».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε από την πλευρά του ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην «τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής», όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

«Το Ιράν πίσω από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ»
Ο πρέσβης του Ισραήλ στη Γερμανία κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τη σημερινή επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ και δεσμεύτηκε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν.

«Θα κάνουμε τα πάντα, όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, αλλά επίσης και για να τιμωρήσουμε όλους τους υπεύθυνους», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο Ρον Πρόσορ.

Η ηγεσία της Χαμάς έλαβε την απόφαση να επιτεθεί στο Ισραήλ απρόκλητα, είπε, προσθέτοντας ότι και το Ιράν ευθύνεται. «Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι το Ιράν βρίσκεται από πίσω», εκτίμησε ο πρέσβης και σχολίασε ότι η Τεχεράνη κάνει τα πάντα για να οδηγήσει την περιοχή σε πόλεμο.

Ο Πρόσορ έκανε λόγο για μια «τερατώδη» επίθεση εις βάρος αμάχων και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

«Ρουκέτες εκτοξεύονται αδιάκοπα, σπίτια καίγονται και πολίτες συλλαμβάνονται όμηροι. Ο λαός της Γάζας πρέπει να γνωρίζει ότι η ηγεσία της Χαμάς έλαβε πράγματι την απόφαση και θα είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει τώρα».

Στην αντεπίθεση το Ισραήλ
Η επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα φέρει την κωδική ονομασία «Swords of Iron» («Σιδερένια Σπαθιά»).

Αναφορές για αιχμαλώτους από τη Χαμάς
Στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Χαμάς ανήρτησε βίντεο που σύμφωνα με την ίδια δείχνουν ισραηλινούς αιχμαλώτους να μεταφέρονται στην Γάζα.

Το ισραηλινό δίκτυο Reshet 13 TV News μετέδωσε ότι ένοπλοι κρατούν αιχμαλώτους στην πόλη Οφάκιμ και ότι πέντε ένοπλοι παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην πόλη Σντερότ και σπίτια πυρπολήθηκαν.

Τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς μετέδωσαν βίντεο που δείχνουν, όπως υποστηρίζουν, πτώματα ισραηλινών στρατιωτών να μεταφέρονται από τους μαχητές της οργάνωσης στη Γάζα και παλαιστίνιους ενόπλους μέσα σε σπίτια Ισραηλινών και άλλους να περιφέρονται σε μια ισραηλινή πόλη μέσα σε τζιπ.

Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να διακριβώσει τη γνησιότητα του βίντεο.

Πηγή ασφαλείας είπε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι ενήμερος για τις πληροφορίες περί αιχμαλώτων, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Εγκαταλείπουν τη Γάζα
Στη Γάζα οι πολίτες έσπευσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα είδη αναμένοντας ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει ημέρες, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έσπευσαν στα καταφύγια.

Ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς κάνοντας έκκληση προς τους απανταχού Παλαιστίνιους να πολεμήσουν.

«Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για τον τερματισμό της τελευταίας κατοχής επί της γης», είπε προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες.

Η τελευταία αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χαμάς ήταν ο πόλεμος των δέκα ημερών το 2021.

Καταδικάζει την ομηρεία αμάχων ο Μπορέλ
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε σήμερα την ομηρεία αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ζήτησε την απελευθέρωσή τους μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

«Η είδηση περί αμάχων που κρατούνται όμηροι στα σπίτια τους ή στη Γάζα προκαλεί φρίκη. Αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο. Οι αιχμάλωτοι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως», έγραψε στην πλατφόρμα X .

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τουλάχιστον τρεις άνδρες με πολιτικά ρούχα να κρατούνται από ένοπλους άνδρες με θολά πρόσωπα, ισχυριζόμενοι ότι ήταν «εχθροί» που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά του Ισραήλ.

tovima.grtovima.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos