Πού είναι η Λωρίδα της Γάζας και ποιος μένει εκεί;

13 Οκτωβρίου 2023 18:07

Από το 2007, η Λωρίδα της Γάζας διοικείται από τη μαχητική οργάνωση Χαμάς, η οποία έχει πολεμήσει τέσσερις φορές εναντίον του Ισραήλ από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Η λωρίδα είναι ένας μικροσκοπικός αλλά πυκνοκατοικημένος παλαιστινιακός θύλακας στην ανατολική ακτή της Μεσογείου Θάλασσας που συνορεύει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, η Λωρίδα έχει έκταση 365 τ.χλμ., είναι δηλαδή μικρότερη από την Άνδρο (380 τ.χλμ.). Την ίδια ώρα στη Λωρίδα κατοικούν, σύμφωνα με στοιχεία του 2022, 2.375.000 άνθρωποι. Δηλαδή κατοικούν 6.500 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αυτή και η Δυτική Όχθη αποτελούν τα εδάφη των Παλαιστινίων. Η λωρίδα είναι περίπου διπλάσιο από το μέγεθος της Ουάσιγκτον, DC, αλλά με περισσότερα από δύο εκατομμύρια ο πληθυσμός της είναι περίπου τριπλάσιος από αυτόν της αμερικανικής πρωτεύουσας.

 

Τα παλαιστινιακά εδάφη αποκόπηκαν από την Παλαιστίνη, η οποία ήταν υπό βρετανική εντολή από τη δεκαετία του 1920 μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου Ισραήλ το 1948.

Τη Διοίκηση της Λωρίδας αυτής μέχρι το 1967 ασκούσε η Αίγυπτος. Μετά όμως τον πόλεμο των έξι ημερών πέρασε στη κατοχή και τον έλεγχο του Ισραήλ. Επί Πρωθυπουργίας του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν το 2005 αποσύρθηκε από την περιοχή ο ισραηλινός στρατός παίρνοντας όμως μαζί του και εκατοντάδες Εβραίους εποίκους που είχαν εν τω μεταξύ προλάβει και μετοικήσει εκεί, και παραχώρησε τον έλεγχο στην εύθραυστη Παλαιστινιακή Αρχή. Παρά όμως την απαγκίστρωση και αποχώρηση αυτή των ισραηλινών, το Ισραήλ δεν έπαψε να ελέγχει όλα τα σύνορα της Λωρίδας περιμετρικά (από ξηρά, θάλασσα και αέρα), πλην του Νότου που μετά από επίμονες διεθνείς πιέσεις παραχώρησε τελικά στην Αίγυπτο. 

Τον Ιανουάριο του 2006, στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν στα Παλαιστινιακά εδάφη οι Ισλαμιστές της Χαμάς επικράτησαν πανηγυρικά και ενάμισι χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2007 συγκρούστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας με τη Φατάχ του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς όπου και απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής η οποία και κυβερνάται έκτοτε ντε φάκτο από τη Χαμάς.

Έκτοτε, ο θύλακας έχει αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο αφού το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορά του με τη Λωρίδα της Γάζας. Ο αποκλεισμός έθεσε τέλος σε δεκαετίες κατά τις οποίες πολλοί κάτοικοι της Γάζας εργάζονταν στο εσωτερικό του Ισραήλ και μετακινούνταν ελεύθερα σε όλη τη χώρα μετά την κατοχή του θύλακα το 1967 από το Ισραήλ.

Η Χαμάς έχει χρησιμοποιήσει ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων κάτω από τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα για να διακινήσει λαθραία όπλα και προμήθειες που χρησιμοποίησε για την κατασκευή χιλιάδων ρουκετών και ενός μικρού αριθμού drone. Αλλά το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ Iron Dome κατάφερε να εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό την απειλή.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ξεχωριστές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα από το 2008, καθεμία από τις οποίες έληξε χωρίς κανένα αποτέλεσμα, με τη Χαμάς να διατηρεί τον έλεγχο του θύλακα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι στόχος τους αυτή τη φορά θα είναι να δώσουν ένα αποφασιστικό πλήγμα κατά της μαχητικής ομάδας.

Το Ισραήλ διατηρεί και ελέγχει έναν φράχτη ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας κατά μήκος των συνόρων του με τη Λωρίδα της Γάζας. Το Σάββατο, μαχητές της Χαμάς παραβίασαν τα σύνορα με μπουλντόζες και άλλα υποτυπώδη μέσα, καθώς χιλιάδες ρουκέτες έπεσαν στο Ισραήλ, πιάνοντας τον ισραηλινό στρατό στον ύπνο. Σε απάντηση, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και είπε ότι επέβαλε πλήρη πολιορκία στον θύλακα, διακόπτοντας τη ροή τροφίμων, ηλεκτρισμού και άλλων βασικών αγαθών.

Η Λωρίδα της Γάζας
- Με κόκκινο οι περιοχές τις οποίες βομβαρδίζει ο στρατός του Ισραήλ
- Με κίτρινο οι αποκλεισμένες από τους Ισραηλινούς περιοχές

Από τον αποκλεισμό του 2007, η Γάζα βρίσκεται στα χέρια μιας ολοένα και βαθύτερης ανθρωπιστικής κρίσης, με τον αποκλεισμό να υποβαθμίζει την οικονομία της λωρίδας και τους περιορισμούς στη μεταφορά βασικών αγαθών που διαβρώνουν την ύδρευση, τον ηλεκτρισμό και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές. Στη σειρά των πολέμων με τη Χαμάς, οι ισραηλινές βόμβες έπληξαν το αεροδρόμιο της λωρίδας, το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τις αποθήκες και τα σχολεία των Ηνωμένων Εθνών.

capital.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos