Ισραήλ: Βίντεο από την απελευθέρωση των δύο ομήρων της Χαμάς - Αυτές είναι οι δύο ηλικιωμένες

24 Οκτωβρίου 2023 00:23

Δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές γυναίκες απελευθέρωσε με τη μεσολάβηση Αιγύπτου και Κατάρ η Χαμάς επικαλούμενη, ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους.

Πρόκειται για μια 85χρονη και μια 79χρονη γυναίκα.

Αργότερα ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο BBC ότι τα ονόματα των ομήρων είναι η 75χρονη Νουρίτ Κούπερ και η 85χρονη Γιότσβεντ Λίφσιτς οι οποίες είχαν απαχθεί από το σπίτι τους στο κιμπούτς Νιρ Οζ.

Οι δύο ηλικιωμένες έφθασαν ήδη στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, υπογραμμίζοντας πως «στέθηκαν με επιτυχία οι διπλωματικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την απελευθέρωση δύο γυναικών» που κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Την απελευθέρωση των ομήρων ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα:

«[Απελευθερώσαμε] τους δύο κρατούμενους έχοντας κατά νου ότι ο εχθρός αρνείται από την περασμένη Παρασκευή να τους παραλάβει», είπε ο Αμπού Ομπάιντα. «Αποφασίσαμε να τους απελευθερώσουμε για επιτακτικούς ανθρωπιστικούς λόγους και λόγους υγείας».

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός σε ανάρτησή του επιβεβαίωσε την απελευθέρωση των ομήρων, λέγοντας ότι βοήθησαν σε αυτή και τις μετέφεραν έξω από τη Γάζα σήμερα το βράδυ.

«Ο ρόλος μας ως ουδέτερος ενδιάμεσος καθιστά δυνατή αυτή τη δουλειά και είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε οποιαδήποτε μελλοντική απελευθέρωση», αναφέρει σε ανάρτησή του προσθέτοντας: «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, η Χαμάς απελευθέρωσε δύο Αμερικανές ομήρους, τη Τζούντιθ και τη Νάταλι Ραάναν.

Η απόφαση ερμηνεύεται ως κίνηση καλής θέλησης από πλευρά της Χαμάς, με αφορμή τη μεσολαβητική προσπάθεια που έχουν αναλάβει Κατάρ και Αίγυπτος για την εκτόνωση της κρίσης.

Νωρίτερα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μετέδιδαν ότι δεκάδες όμηροι, 50 ή και λιγότεροι, είναι καθ' οδόν προς τη Γάζα για να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το SkyNews ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς για την τύχη περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται από την ομάδα μέσα στη Γάζα λέει ότι όλοι οι άμαχοι ανάμεσά τους θα απελευθερωθούν - εάν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες.

Ο Khaled Meshaal είναι μια ισχυρή φιγούρα στη Χαμάς, που τιμάται ως ζωντανός μάρτυρας αφού επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα να τον δολοφονήσουν σχεδόν πριν από τρεις δεκαετίες.

Στην πρώτη του συνέντευξη στη δυτική τηλεόραση μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, είπε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα αφεθούν ελεύθεροι εάν το Ισραήλ μειώσει την ένταση του βομβαρδισμού της Γάζας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos