Μεσανατολικό: Το Ισραήλ σκότωσε τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιους στη Ράφα

29 Απριλίου 2024 12:04

Τουλάχιστον 20 νεκροί και πολλοί τραυματίες Παλαιστίνιοι προκάλεσαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έγιναν σε τρεις κατοικίες στη Ράφα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Την ίδια ώρα, Αιγύπτιοι και Καταριανοί μεσολαβητές αναμένεται να πραγματοποιήσουν με ηγέτες της Χαμάς νέο γύρο συνομιλιών στο Κάιρο, για κατάπαυση του πυρός.

Στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν δύο κατοικίες, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους, ανακοίνωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Τα πλήγματα στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο για να ξεφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σημειώθηκαν ώρες πριν η Αίγυπτος υποδεχθεί ηγέτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς για να συζητήσουν τις προοπτικές για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν την πληροφορία.

Πιέσεις για επίτευξη συμφωνίας

Χθες, Κυριακή, αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν πως μια αντιπροσωπεία με επικεφαλης τον Χαλίλ Αλ-Χάγια, τον υπαρχηγό της οργάνωσης στη Γάζα, θα συζητήσει πρόταση για κατάπαυση του πυρός που έγινε από τη Χαμάς στους μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο, καθώς και την απάντηση του Ισραήλ. Μεσολαβητές υποστηριζόμενοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συμφωνίας.

Δύο αξιωματούχοι της Χαμάς, που μίλησαν στο Ρόιτερς, δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες των τελευταίων προτάσεων, όμως μια πηγή που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες είπε στο Ρόιτερς ότι η Χαμάς αναμένεται να απαντήσει στην τελευταία πρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία που έγινε το Σάββατο.

Η πηγή είπε ότι η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνει συμφωνία για την απελευθέρωση λιγότερων από 40 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και για μια δεύτερη φάση εκεχειρίας που να περιλαμβάνει μια «περίοδο υποστηριζόμενης ηρεμίας» - η συμβιβαστική απάντηση του Ισραήλ στο αίτημα της Χαμάς για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Μετά την πρώτη φάση, το Ισραήλ θα επιτρέψει την ελεύθερη κίνηση ανάμεσα στη νότια και τη βόρεια λωρίδα της Γάζας και μια μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, δήλωσε η πηγή.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Ρόιτερς ότι οι σημερινές συνομιλίες στο Κάιρο θα πραγματοποιηθούν ανάμεσα στην αντιπροσωπεία της Χαμάς και τους καταριανούς και αιγύπτιους μεσολαβητές για να συζητηθούν παρατηρήσεις που έκανε η οργάνωση σχετικά με την ισραηλινή απάντηση στην πρόσφατη πρότασή της.

Επίθεση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ από τον νότιο Λίβανο

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι έβαλε κατά ισραηλινής στρατιωτικής θέσης με ομοβροντία πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο. Η ανακοίνωση έγινε μέσω του καναλιού της οργάνωσης στο Telegram.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκαν 20 πύραυλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίσθηκαν, ενώ ορισμένοι έπεσαν σε ανοικτούς χώρους, σύμφωνα με τους The Times of Israel.

Οι συνομιλίες για εκεχειρία προχωρούν αλλά παραμένουμε συγκρατημένοι, λέει ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα προχωρούν, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ από το Ριάντ όπου πρόκειται να συναντηθεί με άλλους υπουργούς αραβικών και δυτικών χωρών καθώς και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Τα πράγματα προχωρούν, αλλά σε αυτές τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις πρέπει πάντα να είσαι προσεκτικός. Η κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική και χρειαζόμαστε εκεχειρία», δήλωσε στο Reuters.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos