Προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης με τη Γερμανία

14 Ιουλίου 2014 10:55

Την πρώτη απόπειρα από πλευράς Ουάσινγκτον να διαλύσει την τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στις σχέσεις με το Βερολίνο έκανε χθες ο Τζον Κέρι, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία που έχει η Γερμανία για τις ΗΠΑ.

«Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία είναι στρατηγικού χαρακτήρα, έχουμε μια τεράστια πολιτική συνεργασία και είμαστε σπουδαίοι φίλοι», δήλωσε ο Κέρι πλάι στον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο περιθώριο των συνομιλιών στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε ευθέως στο σκάνδαλο κατασκοπείας που έχει εξοργίσει την Καγκελαρία, αλλά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Τόνισε, δε, ότι οι δύο ΥΠΕΞ συνομίλησαν και για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και στη Μέση Ανατολή. «Αυτό δείχνει ότι αυτή η σχέση ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ είναι αναγκαία, παρά τις δυσκολίες των τελευταίων εβδομάδων. Θα εργαστούμε σε μια θεμελιώδη βάση αμοιβαίου σεβασμού», προσέθεσε ο Κέρι. Η Ανγκελα Μέρκελ από την πλευρά της τήρησε αρκετά ψυχρή στάση: «Η ιδέα ότι πρέπει συνεχώς να αναρωτιόμαστε όταν συνεργαζόμαστε εάν αυτός που έχω απέναντί μου εργάζεται ταυτοχρόνως και για κάποιον άλλον για μένα δεν αποτελεί σχέση εμπιστοσύνης», σχολίασε, ωστόσο απέρριψε το ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί η διαπραγμάτευση για την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ εξαιτίας της υπόθεσης κατασκοπείας.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos