Μπήκαν στην Ουκρανία χωρίς συνοδεία οι Ρώσοι

22 Αυγούστου 2014 13:33

«Πάτησαν γκάζι» τα πρώτα φορτηγά με βοήθεια για τους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να ανεχτεί τις καθυστερήσεις από το Κίεβο.

«Όλα τα προσχήματα για να καθυστερήσει η παράδοση της βοήθειας στις ζώνες που βρίσκονται σε κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής εξαντλήθηκαν. Η Ρωσία αποφάσισε να δράσει. Η αυτοκινητοπομπή μας που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αρχίζει να κινείται προς την κατεύθυνση του Λουχάνσκ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε ότι η αυτοκινητοπομπή άρχισε να κινείται.

Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι ότι ο Ερυθρός Σταυρός είναι «έτοιμος» να συνοδεύσει τα φορτηγά και να διανείμει την βοήθεια. Ο ρωσικός Ερυθρός Σταυρός διά στόματος της επικεφαλής του Ραΐσα Λουκούτσοβα ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε», και υποστήριξε ότι θα έρθει σε επαφή με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, από τον οποίο δεν υπήρχε επίσημη τοποθέτηση μέχρι εκείνη την ώρα.

Το ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας ανέφερε ότι σε πρώτη φάση πέρασαν τα σύνορα 32 οχήματα. Δημοσιογράφοι που καλύπτουν την πορεία της οχηματοπομπής επιβεβαίωσαν ότι είδαν φορτηγά στη μεθόριο να ξεκινούν για την ουκρανική πλευρά, ενώ ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησε τουλάχιστον δέκα εντός των ουκρανικών τελωνειακών εγκαταστάσεων.

Η διαδρομή που διένυσαν μέχρι τα σύνορα είναι περίπου 20 χλμ., από το χώρο όπου έχει σταθμεύει ο κύριος όγκος της οχηματοπομπής. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συνέχιση της πορείας των φορτηγών στο ουκρανικό δίκτυο δεν είναι διασφαλισμένη, καθώς έχει υποστεί φθορές από την ένοπλη σύρραξη.

Η ρωσική πλευρά κατηγορεί τους Ουκρανούς ότι η καθυστέρηση προκλήθηκε εσκεμμένα, προκειμένου σε στρατιωτικό επίπεδο να απωθήσουν τους ρωσόφωνους αντάρτες εκτός της ουκρανικής επικράτειας και εντός ρωσικού εδάφους.

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρουν τα περίπου 280 φορτηγά αποτελεί όχημα για ευρύτερη ρωσική επέμβαση στην περιοχή.

Η Μόσχα αρνείται πεισματικά ότι εξοπλίζει και εκπαιδεύει τους αντάαρτες στο Λουχάνσκ και το Ντονιέτσκ, όπου το τελευταίο τετράμηνο έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.000 άτομα και έχουν εκτοπιστεί πάνω από 330.000 κάτοικοι, λόγω των συγκρούσεων.

Στο Λουχάνσκ που ελέγχουν οι αντάρτες έχει σταματήσει εδώ και σχεδόν ένα μήνα η παροχή ηλεκτρισμού, νερού και τηλεπικοινωνιών, καθώς πολιορκείται από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos