Πανστρατιά κατά των τζιχαντιστών

24 Σεπτεμβρίου 2014 11:20

Σε μια νέα πιο περίπλοκη φάση μπαίνει η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών

επιδρομών κατά των τζιχαντιστών, οι ΗΠΑ και κράτη του συνασπισμού που έχει δημιουργηθεί για την αποδυνάμωση του ISIS, βομβάρδισαν θέσεις του σε συριακό έδαφος.

Πανστρατιά κατά των τζιχαντιστών

Μεταφέροντας τον πόλεμο στη Συρία, ο Ομπάμα άνοιξε ένα νέο ευρύτερο πολεμικό πεδίο στη Μέση Ανατολή, ξεκινώντας κάτι που όπως κι ο ίδιος έχει παραδεχτεί, δεν θα μπορέσει να το τελειώσει, καθώς όπως έχει πολλάκις επισημάνει «η καταστροφή» του ISIS θα χρειαστεί χρόνια και ο ίδιος εγκαταλείπει την εξουσία σε δύο χρόνια.

Το μακροχρόνιο του όλου εγχειρήματος φρόντισε να επισημάνει και στο χτεσινό του διάγγελμα: «Η συνολική προσπάθεια θα απαιτήσει χρόνο». «Θα υπάρξουν προκλήσεις. Αλλά θα κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να πολεμήσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση», είπε συγκεκριμένα.

Απέφυγε πάντως να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων, νωρίτερα όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες θα πραγματοποιήσουν μια επίμονη αεροπορική εκστρατεία κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, τονίζοντας ότι ο ρυθμός των μελλοντικών επιθέσεων θα ποικίλλει και θα εξαρτηθεί από την προσφορά των στόχων.

Πανστρατιά κατά των τζιχαντιστών

Ο Ομπάμα τόνισε επίσης ότι η υποστήριξη και η συμμετοχή πέντε αραβικών χωρών (Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, το Μπαχρέιν και το Κατάρ) στις επιχειρήσεις «δείχνει ότι η Αμερική δεν πολεμά μόνη της». «Πάνω από όλα, οι λαοί και οι κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής απορρίπτουν τον ISIS και υψώνουν το ανάστημά τους για την ειρήνη και την ασφάλεια», είπε.

Μάλιστα, κι ενώ αρχικά η Τουρκία μέσω του πρωθυπουργού της, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε δηλώσει πως η χώρα του «δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν», απαντώντας στη δήλωση του Τζον Κέρι, ότι η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στη διεθνή συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, φαίνεται πως αλλάζει στάση.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώρες μόνο μετά τις δηλώσεις Νταβούτογλου, δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε να παράσχει στρατιωτική ή επιμελητειακή υποστήριξη στις αεροπορικές επιδρομές που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ρωσία και Ιράν αμφισβήτησαν πάντως τη νομιμότητα των βομβαρδισμών, ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, παρέχοντας έμμεση κάλυψη στις επιχειρήσεις, δήλωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο εξτρεμιστές που απειλούν σοβαρά τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια. «Γνωρίζω», είπε, «ότι τα πλήγματα δεν εξαπολύθηκαν έπειτα από άμεσο αίτημα της συριακής κυβέρνησης, όμως είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων». Οντως, η Δαμασκός είχε ενημερωθεί, ωστόσο η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν άδεια από τη συριακή κυβέρνηση πριν εξαπολύσουν τα πλήγματα.

Ο Ασαντ είπε πάντως χτες ότι η Δαμασκός είναι αποφασισμένη να συνεχίσει «τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και ότι στηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για αυτόν τον σκοπό.

Σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό σκέλος, το Πεντάγωνο ανέφερε πως χτυπήθηκαν θέσεις των τζιχαντιστών στη βόρεια και ανατολική Συρία, κυρίως στην πόλη Ράκα, προπύργιο του ISIS, ενώ πραγματοποιήθηκαν επιδρομές και κατά στόχων της οργάνωσης Χορασάν που, σύμφωνα με Αμερικανούς, βρισκόταν κοντά στη «φάση εκτέλεσης μιας επίθεσης σε Ευρώπη είτε σε ΗΠΑ». Ερρίφθησαν περισσότερες από 160 βόμβες και σκοτώθηκαν 70 μέλη του Ισλαμικού Κράτους και 50 ακόμα μέλη οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με συριακές οργανώσεις, ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται κι οκτώ άμαχοι, οι τρεις παιδιά.

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΜΗΡΟ ΒΡΕΤΑΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ

«Το ISIS είναι το πιο δυνατό ισλαμικό κίνημα»

Με νέο βίντεο του Βρετανού δημοσιογράφου Τζον Κάντλι, που κρατούν όμηρο από το 2012, απάντησαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία. Στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε χθες, και είναι το δεύτερο με τον Τζον Κάντλι, ο δημοσιογράφος αναφέρει πως έχει εγκαταλειφθεί από τη βρετανική κυβέρνηση και πως «οι δυτικές κυβερνήσεις πιάστηκαν στον ύπνο από την ταχύτητα της ανάπτυξης του Ισλαμικού Κράτους. Παρότι τώρα έχουν αναλάβει δράση, έχουν υποτιμήσει τη δύναμη και τον μαχητικό ζήλο του αντιπάλου».

Ο Κάντλι περιγράφει το ISIS ως το πιο δυνατό κίνημα τζιχαντιστών στη σύγχρονη ιστορία και ισχυρίζεται ότι οι χαρακτηρισμοί «φρικτό» και «άθλιο» που αποδίδουν στην οργάνωση οι πολιτικοί της Δύσης δεν μπορούν να την επηρεάσουν.

Σύμφωνα με τον Κάντλι «δεν έχουμε ξαναγίνει μάρτυρες της δημιουργίας ενός τέτοιου δυνητικού χάους από το Βιετνάμ». Σημειώνεται ότι το βίντεο με τον Βρετανό δημοσιογράφο έχει γυριστεί πριν από την έναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών στη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι οι τζιχαντιστές έχουν αναρτήσει στο Ιντερνετ βίντεο με αποκεφαλισμούς δύο Αμερικανών δημοσιογράφων και ενός Βρετανού εργαζομένου σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας ως απάντηση στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos