«Καυτές πατάτες» στα χέρια του Γιούνκερ

22 Οκτωβρίου 2014 10:34

Με τους 28 επιτρόπους που επέλεξε ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ να περιμένουν την τελική έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα στη σχετική ψηφοφορία και την ανάληψη

των καθηκόντων από την καινούργια Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Νοεμβρίου, ένας κύκλος κλείνει για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένας νέος ανοίγει.

Οι φιλόδοξες εξαγγελίες του νέου προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περί ενός προγράμματος επενδύσεων 300 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας.

Την ίδια ώρα όμως αρχίζουν να παίρνουν σχήμα και μορφή οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Γιούνκερ στη θητεία του προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης, μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλιστών και μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και κρατών-μελών.

Εκτός από την αποσαφήνιση του κολοσσιαίου προγράμματος επενδύσεων των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εξαγγείλει, την οποία ζητούν εντόνως αρκετοί Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα βρεθεί εξαρχής με μια άλλη μεγάλη καυτή πατάτα στα χέρια του, την έγκριση ή όχι του προϋπολογισμού που έχει παρουσιάσει η Γαλλία.

Μέρκελ

Το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, που ούτως ή άλλως είχε δώσει με μισή καρδιά τη συγκατάθεσή της για να είναι ο Γιούνκερ αυτός που θα αναλάβει τα ηνία της Κομισιόν, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι κανονισμοί για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο.

Η υπόθεση αυτή ρίχνει τον Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ κατευθείαν στα βαθιά, καθώς το φάντασμα της κρίσης ακόμη πλανάται πάνω από τη Γηραιά Ηπειρο και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων για την επόμενη ημέρα και για τη διαχείριση των δεινών της Ενωσης έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους. Αυτό όμως, όπως αναφέρουν αρκετοί αναλυτές, είναι ένα προνομιακό πεδίο δράσης για τον Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων και ικανός στο να διατηρεί τις ισορροπίες, εν αντιθέσει, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο του απολογισμού της θητείας του, έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια υπεράσπισης των πεπραγμένων του, αλλά και σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για να κλείσουν σημαντικά ζητήματα. Ο Μπαρόζο στην ιστορική, όπως τη χαρακτήρισαν αρκετοί, αποχαιρετιστήρια ομιλία του προ ημερών, αναφέρθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο θέμα της Ελλάδας, ενώ προειδοποίησε τη Μεγάλη Βρετανία για «ιστορικό λάθος» σε περίπτωση που λάβει συγκεκριμένα μέτρα που θα την απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο απερχόμενος επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των δύο πενταετών θητειών του οι «Κασσάνδρες» που μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης προέβλεπαν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη διαψεύστηκαν. Οπως τόνισε, «όχι μόνο η Ελλάδα δεν βγήκε από το ευρώ, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα καλωσορίσουμε στην Ευρωζώνη και τη Λιθουανία».

ΧΡ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos