Η Ρωσία δεν θα γίνει νέα Γιουγκοσλαβία

05 Δεκεμβρίου 2014 14:40

Σκληρή γλώσσα εναντίον της Δύσης χρησιμοποίησε στην ομιλία του για την «κατάσταση του έθνους» ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορώντας τις δυτικές χώρες πως θέλουν να διαμελίσουν τη χώρα του, όπως έκαναν

στη Γιουγκοσλαβία, και να υψώσουν ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα.

Οπως ανέφερε ενώπιον των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής, στόχος των χωρών της Δύσης είναι να καταστρέψουν τη Ρωσία, καθώς η χώρα του είναι δυνατή και δυναμώνει συνεχώς, ενώ υποστήριξε ότι οι δυτικές κυρώσεις θα είχαν επιβληθεί ακόμη κι αν δεν είχε γίνει ό,τι έγινε στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο: «Παλιοί εχθροί προσπαθούν να καλύψουν με ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα τη Ρωσία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τους άρεσε πολύ να δουν το σενάριο της κατάρρευσης και του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας να επαναλαμβάνεται εδώ, με όλες τις τραγικές συνέπειες που θα είχε για τον λαό της Ρωσίας. Αυτό δεν συνέβη όμως. Δεν το επιτρέψαμε». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίστηκε με σθένος την κίνηση προσάρτησης της Κριμαίας και κατηγόρησε τη Δύση για «καθαρό κυνισμό» στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε συγκεκριμένα πως η Κριμαία είναι για τους Ρώσους εξίσου ιερή με το Ορος του Ναού για τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους.

«Στην Κριμαία, στην πρώην Χερσόνησο, τη σημερινή Σεβαστούπολη, ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος βαπτίστηκε χριστιανός προτού προχωρήσει στη βάπτιση της Ρωσίας. Στην περιοχή εκείνη βρίσκονται οι πνευματικές ρίζες της προγονικής ενότητας του ρωσικού έθνους και του ρωσικού ομοσπονδιακού κράτους».

Οσον αφορά στο θέμα της Ουκρανίας, αφού πρώτα επανέλαβε κάποιες από τις πάγιες θέσεις του Κρεμλίνου, ανέφερε: «Καταδικάσαμε το πραξικόπημα στο Κίεβο τον Φεβρουάριο. Πώς μπορεί κάποιος να υποστηρίζει την κατάληψη της εξουσίας με τα όπλα, τη βία, τον φόνο; Πώς μπορεί κάποιος να υποστηρίζει τις προσπάθειες καταστολής με τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων του λαού στα νοτιοανατολικά που δεν συμφωνούσε με την ανομία; Αυτό είναι καθαρός κυνισμός».

Ισορροπίες

Παρά τη σκληρή του στάση, πάντως, ο Πούτιν προσπάθησε να κρατήσει και κάποιες ισορροπίες καθώς η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας επιδεινώνεται εξαιτίας του συνολικού κλίματος. «Η Ρωσία», ανέφερε, «θα είναι ανοιχτή στον υπόλοιπο κόσμο για συνεργασία, για ξένες επενδύσεις και για κοινά προγράμματα». Βέβαια η σύγκρουση με τη Δύση δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα, παρά τις δηλώσεις Κέρι ότι οι ΗΠΑ «δεν επιθυμούν να δουν τη Ρωσία να απομονώνεται με τις πράξεις της».

Η πρόσφατη απόφαση για διακοπή του South Stream δεν συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στη Δύση, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ να χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως «στρατηγικό πρόβλημα για την Ευρώπη» και όχι «στρατηγικό εταίρο», κυρίως με αφορμή την εγκατάλειψη της κατασκευής του αγωγού South Stream.

Η υπόθεση του αγωγού περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του υποφέρει επίσης σημαντικά και από τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, η οποία είναι βασικός εισαγωγέας βουλγαρικού κρέατος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα της ρωσικής οικονομίας η οποία παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα το τελευταίο διάστημα, καθώς το ρούβλι χάνει συνεχώς αξία.

Οι δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Ρωσίας είναι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει, όμως από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι οι κυρώσεις όχι μόνο δεν αποδυναμώνουν τη ρωσική οικονομία, αλλά την κάνουν ακόμη δυνατότερη, καθώς αποτελούν καταλύτη, φέρνοντας πιο κοντά τη Ρωσία στην επίτευξη των στόχων της.

Ο Ρώσος πρόεδρος πάντως αναφέρθηκε και στις κινήσεις που θα κάνει για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις, την πτώση του ρωσικού νομίσματος και των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Oι προτάσεις Συγκεκριμένα πρότεινε πάγωμα των φόρων για τα επόμενα 4 χρόνια, «αμνηστία» έναντι επιστροφής κεφαλαίων στη χώρα και «μείωση του ελέγχου» στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης και μέτρα κατά της κερδοσκοπίας εις βάρος του ρωσικού νομίσματος, όπως ενεργοποίηση ταμείων ειδικού σκοπού που θα στηρίξουν το νόμισμα, ενώ αναφέρθηκε και στην πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας να αλλάξει τη συναλλαγματική ισοτιμία σε κυμαινόμενη.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πρέπει να αποφύγουμε την παγίδα μηδενικής ανάπτυξης. Μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια πρέπει να ξεπεράσουμε τον μέσο όρο ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας». Οι κινήσεις αυτές πάντως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν στάθηκαν ικανές να αντιστρέψουν το κλίμα στις χρηματαγορές και τις κεφαλαιαγορές.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos