×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Τρίτο Βατερλό σε 2 χρόνια για Ολάντ - Σοσιαλιστές

24 Μαρτίου 2015 09:44

Την τρίτη κατά σειρά ήττα τους μέσα στην τελευταία διετία σημειώνουν οι Γάλλοι Σοσιαλιστές, μετά την αποτυχία τους πέρυσι στις δημοτικές εκλογές, στη συνέχεια στις ευρωεκλογές και τώρα στις περιφερειακές εκλογές στον πρώτο γύρο των οποίων το κυβερνών κόμμα σημείωσε επίδοση 22% και ήρθε τρίτο, πίσω από το UMP του Νικολά Σαρκοζί και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.


Οι Σοσιαλιστές του Ολάντ έχουν υποστεί τρεις εκλογικές ήττες σε μία διετία. Ο Γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε στα Ηλύσια ομάδα από τους «αντάρτες» βουλευτές προκειμένου να ακούσει τις διαφωνίες τους, έχει ωστόσο ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική γραμμή

Τώρα, «το κόμμα του Φρανσουά Ολάντ δεν έχει πλέον έναν πονοκέφαλο, αλλά δύο», σχολίασε το περιοδικό «L' Express» για την επίδοση των Σοσιαλιστών και πρόσθεσε: «Ο σοσιαλιστής πρόεδρος πρέπει να αντιμετωπίσει τη θριαμβευτική επάνοδο του Σαρκοζί αλλά και τις φιλοδοξίες του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου που ευελπιστεί να εδραιώσει τη φήμη του ως το πρώτο κόμμα της χώρας, την οποία απέκτησε στις ευρωεκλογές του 2014».

Αν και ο εκλογικός νόμος δεν ευνοεί το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο, τα στελέχη του ελπίζουν να κατακτήσουν τουλάχιστον δύο νομούς, αυτούς της Εν (Aisne) ή του Βοκλούζ. Η παρουσία υποψηφίων του σε σχεδόν κάθε διαμέρισμα εγγυάται ότι το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο θα πολλαπλασιάσει τον αριθμό των διαμερισματικών του συμβούλων, από τους δύο που διαθέτει σήμερα.

Οπως σχολίασε η γαλλική αριστερή εφημερίδα «Liberation», το κόμμα της Λεπέν φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή του δεύτερου γύρου σε ορισμένους νομούς, προτείνοντας στη Δεξιά τοπικές συμμαχίες και πετυχαίνοντας έτσι την πολιτική εξασθένηση του UMP, που είναι και ο κυριότερος αντίπαλός του για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές θα επιχειρήσουν να ανακόψουν την επέλαση της Δεξιάς στον δεύτερο γύρο των εκλογών, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να δηλώνει σε... ισχύ εν τη ενώσει. «Στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να καλέσουμε όλους όσοι απείχαν και πρέπει να ενώσουμε την Αριστερά, η οποία ήταν διαιρεμένη στον πρώτο γύρο. Πρέπει να το κάνουμε αυτό, προκειμένου να κρατήσουμε όσες το δυνατόν περισσότερες περιοχές. Ολες οι μετρήσεις και οι αναλύσεις θα γίνουν μόλις ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος», δήλωσε.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Ολάντ θα επιχειρήσει να μην... εξαφανιστεί από το πολιτικό σκηνικό. Οι δυνατότητες αντίδρασής του είναι ωστόσο μάλλον περιορισμένες. Εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό μικρής κλίμακας, διατηρώντας τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης.

Λέγεται ωστόσο ότι ίσως επιχειρήσει «άνοιγμα», με πιθανή είσοδο στην κυβέρνηση οικολόγων και ορισμένων «ανταρτών» σοσιαλιστών βουλευτών. Εξάλλου, έχει ήδη συναντηθεί με επιφανή στελέχη από το οικολογικό κίνημα, που εμφανίζονται πρόθυμα να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζει επισήμως το Κόμμα των Πρασίνων.

Επίσης, ο Ολάντ -ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, με ποσοστά δημοφιλίας στο 13%- προσκάλεσε στα Ηλύσια ομάδα από τους «αντάρτες» βουλευτές προκειμένου να ακούσει τις διαφωνίες τους, έχει ωστόσο ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική γραμμή. Αλλά και οι «αντάρτες» θα συνεχίσουν να εκφράζουν την ιδεολογική τους αντίθεση προς την πολιτική της λιτότητας, αντίθεση που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε μετωπική σύγκρουση.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos