Παζάρια για νέα κυβέρνηση ξεκινά ο Νταβούτογλου

10 Ιουνίου 2015 11:35

Την έναρξη της 45ήμερης περιόδου του πολιτικού... παζαριού για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας σηματοδοτεί η χθεσινή τυπική παραίτηση της κυβέρνησης του Αχμέτ Νταβούτογλου που έγινε δεκτή από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο επικεφαλής του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες να κάμψει τις αντιστάσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών και να αποφύγει το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας ή το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Φυσικά κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, μετά την ιστορική αποδυνάμωση του κόμματος εντός της νέας Εθνοσυνέλευσης που προκλήθηκε από την πολιτική της πόλωσης με την οποία διεξήγαγε την προεκλογική μάχη το AKP και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες έδρες για τη συνταγματική αναθεώρηση και να αποκτήσει έτσι υπερεξουσίες.
Υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας εξάλλου τάχθηκε και ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με το σκεπτικό ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», ο κ. Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως το κόμμα του είναι διατεθειμένο να αναλάβει τις ευθύνες που του αντιστοιχούν και «να εκπληρώσει το καθήκον του που είναι η δημιουργία μιας χώρας που η ειρήνη και η άνεση θα είναι κτήμα των πολιτών». Οπως δε συμπλήρωσε: «Οι πρόωρες κάλπες θα δώσουν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε με κοινή λογική και διάλογο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Τουρκία δεν πρέπει να μείνει χωρίς κυβέρνηση, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ασέβεια προς τους ψηφοφόρους». Για το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ AKP και CHP οι αναλυτές εκτιμούν ότι βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις θα παίξουν οι ιδεολογικές διαφορές, ενώ στέλεχος του AKP δήλωσε στο Ρόιτερς ότι «ένα από τα βασικά εμπόδια σε μια τέτοια συνεργασία είναι ο Ερντογάν», υπογραμμίζοντας πάντως πως «δεν υπάρχουν εμπόδια όμως που δεν μπορεί να ξεπεράσει η πολιτική».
Από την πλευρά του ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί που ήρθε τρίτο στις εκλογές και στο οποίο συμμετέχουν οι Γκρίζοι Λύκοι, παρότι το κόμμα του θεωρείται ως το πιο κοντινό πολιτικά στο AKP, δήλωσε πως «το κόμμα είναι έτοιμο να είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Από την άλλη βέβαια πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Μπαχτσελί θα απαντήσει θετικά σε πρόσκληση του Αχμέτ Νταβούτογλου για συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Μπαχτσελί είχε τονίσει πως το αποτέλεσμα είναι «η αρχή του τέλους του AKP» και πως «ο Ερντογάν θα πρέπει να περιοριστεί στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα ή να παραιτηθεί».
Ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που εξαρχής απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το AKP ήταν ο ηγέτης του μεγάλου νικητή των εκλογών, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος σε σχετικές χθεσινές του δηλώσεις επαναβεβαίωσε την άρνησή του αυτή.
ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ
Η αιματηρή επίθεση ανεβάζει το θερμόμετρο
Φωτιά στο μετεκλογικό σκηνικό στην Τουρκία απειλεί να βάλει η χθεσινή αιματηρή επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ, από την οποία έχασε τη ζωή του ο ηγέτης της ισλαμικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Γενί Ιχια Ντερ, Αϊτάτζ Μπαράν. Από τις συγκρούσεις που ακολούθησαν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον άλλα 3 άτομα και τραυματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι και ένας αστυνομικός, όλοι τους από αδέσποτες σφαίρες. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν τρεις συλλήψεις που συνδέονται με το περιστατικό και ότι ένας από τους συλληφθέντες έφερε περίστροφο κατά τη στιγμή της σύλληψής του.
Παρότι ελάχιστα έγιναν γνωστά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό καθώς και για το ποια ήταν τα κίνητρα των επιτιθέμενων, υπογραμμίζεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων πως η οργάνωση και το κόμμα το οποίο στηρίζει, το ισλαμιστικό ακροδεξιό Huda Par (που απευθύνεται στους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ), δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Μηνύματα
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, αξιωματούχος του κόμματος σχολίασε τον θάνατο του Αϊτάτζ Μπαράν λέγοντας: «Εγινε μάρτυρας». Ο ηγέτης του κόμματος Μεχμέτ Χουσεΐν Γιλμάζ στο Twitter σχολίασε το περιστατικό γράφοντας: «Φίλοι μου, να έχετε υπομονή. Μην ενδώσετε στον θυμό σας. Μη δώσετε ευκαιρία σε αυτούς που θέλουν να ανακατέψουν τα πράγματα. Μείνετε ψύχραιμοι». Από την πλευρά του το HDP έσπευσε να βγάλει επίσημη ανακοίνωση και να καταδικάσει την επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη- προπύργιο των Κούρδων της Τουρκίας, λέγοντας: «Αναμένουμε αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση να αποκαλυφθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες. Ελπίζουμε ότι δεν θα δοθεί αξιοπιστία σε οποιαδήποτε λογική προσπαθεί να στρέψει τον λαό μας, τον έναν απέναντι στον άλλο».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos