Ακροδεξιά ομάδα από Λεπέν στην Ευρωβουλή

17 Ιουνίου 2015 12:57

Τη δική τους ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο απέκτησαν τα ακροδεξιά κόμματα μετά τις πετυχημένες προσπάθειες της Μαρίν Λεπέν, εξέλιξη που αποτελεί πολιτική αλλά και οικονομική νίκη, αφού ως ομάδα σημαίνει ότι δικαιούνται για την επόμενη τετραετία χρηματοδότηση περίπου 17,5 εκατομμύρια ευρώ.


Τέσσερις ευρωβουλευτές διαθέτει το επίσης Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας, έναν το βελγικό Φλαμανδικό Συμφέρον, πέντε η ιταλική Λέγκα του Βορρά, τρεις το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας και δύο το πολωνικό. Στην ομάδα συμμετέχει επίσης και η αποχωρήσασα από το βρετανικό, δεξιό λαϊκιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Τζάνις Ατκινσον.
Δεν έγινε πάντως αποδεκτή η συμμετοχή του ουγγρικού Jobbik, που κρίθηκε ότι είναι «υπερβολικά ακραίο». Εξάλλου, η Μαρίν Λεπέν, εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία το 2017, επιχειρεί να αμβλύνει τον ρατσιστικό και αντισημιτικό χαρακτήρα του κόμματος.
«Είμαι ευτυχής να ανακοινώσω την ίδρυση της ομάδας Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών» είπε η Λεπέν στους δημοσιογράφους, περιστοιχισμένη από τους ηγέτες των άλλων κομμάτων. «Θα είμαστε μια πολιτική δύναμη που δεν θα συγκρίνεται με την προηγούμενη κατάστασή μας» συμπλήρωσε αναφερόμενη στις άκαρπες προσπάθειες που είχαν γίνει μετά τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου.
«Αυτή είναι η αρχή της απελευθέρωσής μας» διακήρυξε και ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς, γνωστός για τις αντιμεταναστευτικές, ξενόφοβες, αντιισλαμικές απόψεις του. Εκτός της προβολής και της δυνατότητας ανάληψης της προεδρίας επιτροπών και υποεπιτροπών στο Ευρωκοινοβούλιο, η σύσταση ομάδας σημαίνει τη διασφάλιση καταβολής επιχορηγήσεων ύψους εκατομμυρίων ευρώ.
Κονδύλια
Σύμφωνα με το think tank «Open Europe», η νέα πολιτική ομάδα μπορεί τώρα να ζητήσει μεταξύ άλλων ετήσιο κονδύλιο 2.974.718.39 για τις οργανωτικές και λειτουργικές της ανάγκες, την επιχορήγηση που παίρνουν οι πολιτικές ομάδες που είναι πάνω από 4.000.000 ευρώ τον χρόνο για μία ομάδα περίπου 38 ευρωβουλευτών. Δηλαδή συνολικά μπορεί να εισπράξει περίπου 17.500.000 εκατομμύρια για το υπόλοιπο της θητείας αυτής της Ευρωβουλής.
Για τη συγκρότηση Ευρωομάδας απαιτούνται 25 ευρωβουλευτές 7 διαφορετικών εθνικοτήτων και οι προσπάθειες της Λεπέν για τη συγκρότησή της ξεκίνησαν τον Μάιο 2014, μετά την εκλογική της νίκη στις ευρωεκλογές.
Παρότι το πολιτικό πρόγραμμα της «Ευρώπης των Εθνών και των Ελευθεριών» είναι ακόμα αόριστο, η Μαρίν Λεπέν διακήρυξε ότι δεσμεύεται να αγωνιστεί για τη διάλυση της Ευρωζώνης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει πλέον δύο ευρωφοβικές και αντιμεταναστευτικές ομάδες, μαζί με εκείνη που έχει συγκροτηθεί γύρω από το βρετανικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos