Αντίδραση Ιράν για τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

19 Ιανουαρίου 2016 11:32

Η άρση των δυτικών κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι γεγονός και η χώρα άρχισε ήδη από χθες να εκμεταλλεύεται οικονομικά το τέλος της απομόνωσής της, ωστόσο τα σύννεφα δεν έχουν διαλυθεί. Εντονη ήταν η αντίδραση της Τεχεράνης για τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν την Κυριακή οι ΗΠΑ, αυτήν τη φορά για το βαλλιστικό πρόγραμμα.

«Οι κυρώσεις για το βαλλιστικό πρόγραμμα στερούνται νομικής ή ηθικής νομιμοποίησης», υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Χοσεΐν Τζαμπερί, τονίζοντας: «Η Αμερική πoυλά όπλα δεκάδων δισ. δολαρίων σε χώρες της περιοχής, τα οποία χρησιμοποιούνται σε εγκλήματα πολέμου εναντίον Παλαιστινίων, Λιβανέζων και πρόσφατα και Υεμενιτών».

 

Το Ιράν προχώρησε σε νέα πυραυλική δοκιμή στις 21 Νοεμβρίου, παραβιάζοντας δύο ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Ετσι, λίγες ώρες μετά την άρση των δυτικών κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή νέων, εναντίον 11 εταιρειών και προσώπων που σχετίζονται με το ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.

Δηλώσεις
Και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συζητήσει εντός της εβδομάδας, εάν χρειάζεται, να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη για τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές, όπως δήλωσε χθες ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς.

Εν τω μεταξύ ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει της πυρηνικής συμφωνίας με τη Δύση «εφόσον το ίδιο πράξει και η άλλη πλευρά». «Ακόμα κι αν έρθει η μέρα που δεν θα υπάρχει NPT (Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων) ούτε επιθεώρηση από την ΙΑΕΑ, το Ιράν δεσμεύεται ηθικά και θρησκευτικά να μην κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής», δήλωσε.

Από χθες κιόλας το Ιράν άρχισε να εκμεταλλεύεται την πολυπόθητη άρση των κυρώσεων, αυξάνοντας κατά 500.000 βαρέλια την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, ενώ μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού θα αρχίσουν σύντομα να κάνουν δουλειές στο Ιράν για να εκμεταλλευθούν τη «διψασμένη» αγορά.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos