«Η Ασπίδα του Ευφράτη θα φτάσει στην Αλ Μπαμπ»

20 Σεπτεμβρίου 2016 12:01

Αποφασισμένος να επεκτείνει τον τουρκικό έλεγχο σε μια ζώνη 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός της Συρίας εμφανίζεται πλέον ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στα Μίντια προτού αναχωρήσει για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε απερίφραστα ότι οι δυνάμεις της Αγκυρας πρόκειται να προωθηθούν νοτιότερα μέσα στα συριακά εδάφη, με προορισμό την πόλη Αλ Μπαμπ που ελέγχεται σήμερα από τους τζιχαντιστές.

Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), που υποστηρίζεται από την Τουρκία, δεν επιθυμεί την ανάμειξη αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στις εν λόγω επιχειρήσεις. Επεκτείνοντας τον έλεγχό τους σε μια ζώνη 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι τουρκικές δυνάμεις θα έφταναν μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από το Χαλέπι.

Η επιχείρηση
Εάν όντως ο Ερντογάν κάνει πραγματικότητα τα σχέδιά του, θα πρόκειται ίσως για μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο εξωτερικό τις τελευταίες δεκαετίες. Το ερχόμενο Σάββατο συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη της τουρκικής εισβολής στη Συρία και οι δυνάμεις του Ερντογάν δείχνουν να έχουν έρθει στη χώρα για να μείνουν.

Αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι όσο επεκτείνονται οι Τούρκοι πιο βαθιά μέσα στη Συρία τόσο θα αυξάνεται το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης μεταξύ Τούρκων και... Ασαντ. Ο ίδιος ο Ερντογάν πάντως από την πλευρά του δείχνει διατεθειμένος να παίξει με τη φωτιά όχι μόνο στη Συρία αλλά και στο Βόρειο Ιράκ.

Οι Τούρκοι θέλουν να πάρουν μέρος στις επικείμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Μοσούλης, περιπλέκοντας μια ήδη περίπλοκη κατάσταση στην περιοχή. Πολλοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι η Μοσούλη ίσως να εξελιχθεί σε νέο Χαλέπι, υπό την έννοια ότι είναι πολλές και αντιμαχόμενες οι δυνάμεις που διεκδικούν παρουσία εκεί.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos