×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Πρόσβαση στο ίντερνετ με αερόστατα από την Google

18 Ιουνίου 2013 09:43

Στόχος της εταιρείας η διασύνδεση απομακρυσμένων περιοχών.

Τριάντα αερόστατα θα εκτοξεύσει η Google στη Νέα Ζηλανδία, με τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που θα παρέχει ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε μία ακτίνα 30 χιλιομέτρων το καθένα. Τα αερόστατα θα ανέλθουν μέχρι τη στρατόσφαιρα, σε υψόμετρο 20 χιλιομέτρων, από όπου θα μπορούν να εξασφαλίσουν περίπου τις ίδιες ιντερνετικές ταχύτητες με τα δίκτυα 3G.

Ο μικρός αυτός στόλος πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή και τη βελτίωση των μηχανημάτων στα αερόστατα, ελέγχοντας τις συνδέσεις που προσφέρουν σε 50 εθελοντές. Και αποτελεί την πρώτη φάση του «Πρότζεκτ Loon», όπως το έχει ονομάσει η εταιρεία, ο βασικός σκοπός του οποίου είναι η παροχή ίντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές.

Αν και η Google αναγνωρίζει πως πρόκειται για ένα «εξαιρετικά πειραματικό» πρότζεκτ, υποστηρίζει πως στο μέλλον ακόμη περισσότερα τέτοια αερόστατα θα μπορούν να «οργώνουν» τους ουρανούς, κινούμενα σε προκαθορισμένες τροχιές, ώστε να υποκαθιστούν τις ιντερνετικές υποδομές όπου δεν υπάρχουν. Παράλληλα, τα αερόστατα αυτά θα μπορούν να προσφέρουν σύνδεση στον παγκόσμιο ιστό σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσική καταστροφή.

Κάθε αερόστατο έχει διάμετρο 15 μέτρων και μπορεί να φτάσει σε διπλάσιο ύψος από αυτό που χρησιμοποιούν τα πολιτικά αεροσκάφη. Για να επιτελέσει την αποστολή του, διαθέτει ραδιοφωνικές κεραίες, έναν «αυτόματο πιλότο» και ένα σύστημα ρύθμισης του υψόμετρου. Όλα αυτά τα μηχανήματα ηλεκτροδοτούνται από φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία βρίσκονται επίσης στο «μπαλόνι».

Τα αερόστατα μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για 100 ημέρες, πριν χρειασθεί να αντικατασταθούν. Έτσι, σύμφωνα με την Google, θέτουν βάσιμη υποψηφιότητα ώστε να κάνουν πραγματικότητα το διαδίκτυο για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Εξάλλου, τα 2/3 του πληθυσμού πλανήτη στερούνται σήμερα ιντερνετικής σύνδεσης, έστω και με υποτυπώδεις ταχύτητες.

Ειδικοί, πάντως, έσπευσαν ήδη να προειδοποιήσουν πως θα είναι δύσκολο να πλοηγούνται χιλιάδες αερόστατα ταυτόχρονα, με σκοπό να δημιουργούν από κοινού ασύρματα δίκτυα. Η Google θεωρεί ωστόσο ότι, με την κατάλληλη αυξομείωση του υψόμετρου, κάθε «μπαλόνι» θα μπορεί να αξιοποιεί τον άνεμο της ιδανικής διεύθυνσης που επικρατεί ανά πάσα στιγμή, ώστε να μετακινηθεί στο σημείο που βρισκόταν πριν ένα άλλο μπαλόνι. Έτσι, ο σχηματισμός τους θα παραμένει σταθερός.

Αν και οι υπολογισμοί που θα χρειάζεται να γίνουν είναι εξαιρετικά περίπλοκοι, η εταιρεία έχει εμπιστοσύνη στο «κέντρο ελέγχου» που έχει δημιουργήσει και τα PC που θα αναλάβουν εκεί αυτό τον σκοπό, υπό την επίβλεψη έμπειρων μηχανικών. Ωστόσο, αναγνωρίζει πως η ιδέα κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι να εφαρμοσθεί στην πράξη.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos