×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η Vodafone εγκαταλείπει την αμερικανική αγορά

03 Σεπτεμβρίου 2013 11:01

Τον πλήρη έλεγχο της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ αποκτά η Verizon Communications, μετά την εξαγορά του 45% που κατείχε η Vodafone Group στην κοινοπραξία Verizon Wireless έναντι 130 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία των επιχειρήσεων, ενώ σηματοδοτεί και την έξοδο της βρετανικής εταιρείας από την αγορά των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Vodafone θα λάβει 58,9 δισ. σε μετρητά και 60,2 δισ. δολ. σε νέες μετοχές της Verizon. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης η μεταφορά από τη Verizon στη Vodafone τού 23,1% που κατέχει στην ιταλική θυγατρική της βρετανικής εταιρείας, η αξία του οποίου τοποθετείται στα 3,5 δισ. δολ., καθώς και η έκδοση χρεογράφων υπέρ της Vodafone ύψους 5 δισ. δολ. Επίσης η Verizon θα αναλάβει χρέη της Vodafone 2,5 δισ. δολ. που σχετίζονται με την κοινοπραξία. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014 και σύμφωνα με τη Verizon θα ενισχύσει τα ανά μετοχή κέρδη της άμεσα περίπου 10%.

Μετοχές

Από τη μεριά της η Vodafone ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει 84 δισ. δολ. στους μετόχους της, καθώς θα τους μεταβιβάσει τις μετοχές της Verizon που θα λάβει.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι θα επενδύσει $9,3 δισ. σε δίκτυα και υπηρεσίες τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ εκτιμά πως η φορολογική της επιβάρυνση στις ΗΠΑ θα ανέλθει σε 5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, δεν θα καταβληθεί φόρος στη Βρετανία για την τεράστια αυτή εξαγορά, καθώς η πώληση θα γίνει σε αμερικανική εταιρεία, η μητρική εταιρεία της οποίας βρίσκεται στην Ολλανδία. Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις με δεδομένο ότι οι φορολογικές υποθέσεις της Vodafone έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς ελέγχου στο παρελθόν.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά στον κόσμο των επιχειρήσεων είχε «πρωταγωνιστή» και πάλι τη Vodafone, όταν το 1999 εξαγόρασε τη γερμανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Mannesmann έναντι 173 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το μεγαλύτερο επιχειρηματικό deal είναι η εξαγορά της Time Warner από την AOL, τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών έναντι του ποσού των 183 δισ. δολαρίων.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos