Κομισιόν κατά της Amazon για το ebook - Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

13 Ιουνίου 2015 13:05

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τίθεται εκ νέου ο αμερικανικός κολοσσός διαδικτυακού εμπορίου της Amazon, διότι θεωρείται ότι παραβιάζει τον θεμιτό ανταγωνισμό με τις πρακτικές της στη διανομή της συσκευής ηλεκτρονικής ανάγνωσης (ebook).


Σε αρχικό στάδιο, όπως διευκρίνισε η Κομισιόν, η έρευνά της θα εστιάσει στις μεγαλύτερες αγορές στην Ευρώπη, όπου τα ηλεκτρονικά βιβλία απευθύνονται σε αγγλόφωνους και γερμανόφωνους αναγνώστες. Συνολικά, μιλώντας στη Γηραιά Ηπειρο η Αmazon παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία στη διανομή ηλεκτρονικών βιβλίων. Στόχος των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι να εξετάσουν συγκεκριμένες ρήτρες στις συμβάσεις της αμερικανικής εταιρείας με τους επιμέρους εκδοτικούς οίκους, οι οποίες ρήτρες φαίνεται να κρατούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα απομονωμένη από τον ανταγωνισμό. Κι αυτό προκύπτει από το ότι στις ρήτρες προβλέπεται η Amazon να έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται για τυχόν ευνοϊκότερους ή εναλλακτικούς όρους, οι οποίοι παρέχονται από τους εκδοτικούς οίκους στους ανταγωνιστές της. Επιπλέον, προβλέπεται πως ο αμερικανικός όμιλος θα έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει όρους και προϋποθέσεις τουλάχιστον τόσο καλούς όσο και οι ανταγωνιστές του.

 

Με αυτά κατά νουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως οι εν λόγω ρήτρες στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στο πεδίο της διανομής ηλεκτρονικών βιβλίων (ebook) και, εάν όντως η έρευνά της επαληθεύσει την υποψία αυτή, τότε η Amazon θα κριθεί ένοχη για αθέμιτο ανταγωνισμό. Η αρμόδια επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέθ Βέσταγκερ επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η Amazon έχει αναπτύξει μία επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία προσφέρει διεξοδικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Οι έρευνές μας δεν θέτουν αυτό το ζήτημα υπό αμφισβήτηση. Εντούτοις, είναι καθήκον και ευθύνη μας να διασφαλίσουμε πως οι διακανονισμοί τους οποίους κάνει η Amazon με τους εκδοτικούς οίκους δεν πλήττουν τους καταναλωτές με το να αποτρέπoυν άλλους διανομείς ηλεκτρονικών βιβλίων να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά την ίδια».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos