ΕΛΜΕ Πάρου - Αντιπάρου: Προβληματισμοί με το άνοιγμα των σχολείων

12 Μαϊος 2020 15:03

Μετά από δύο μήνες αναγκαστικής απομάκρυνσης από τα σχολεία η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει άρση των περιοριστικών μέτρων ξεκινώντας από την εκπαίδευση.


Τα ίδια ΜΜΕ που με πολύ έντονο τρόπο προπαγάνδισαν τα μέτρα της καραντίνας, τώρα υποστηρίζουν με σθένος την άρση τους. Σε όλη αυτή την περίοδο η εκπαιδευτική κοινότητα δέχτηκε άθλιες επιθέσεις από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ την ίδια στιγμή που οι εκπαιδευτικοί υπερέβαλανε αυτούς, οικειοθελώς, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες και παρά τις δυσλειτουργίες που έχει και τους κινδύνους που ενέχει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Βλέποντας το οικονομικό αδιέξοδο η κυβέρνηση επίσπευσε το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς όμως να έχει κάποιο σχέδιο. Αποτέλεσμα αυτού είναι κάθε μέρα να έρχονται οδηγίες οι οποίες αναιρούν ή διορθώνουν τις προηγούμενες.

Η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων αποφασίστηκε να γίνει με μέγιστο αριθμό μαθητών τούς15 ανά τάξη. Στις πρώτες οδηγίες οι ειδικοί όρισαν 7 τ.μ. ανά μαθητή. Όταν είδαν ότι αυτό σημαίνει 5-6 μαθητές ανά τάξη, το άλλαξαν και όρισαν απόσταση 1,5τ.μ. μεταξύ των μαθητών. Με αυτόν τον περιορισμό και δεδομένου του μικρού μεγέθους των σχολικών κτιρίων στα νησιά, και όχι μόνο, δυσανάλογου με τον αριθμό των μαθητών, είναι δύσκολο να μπουν πάνω από 9-10 μαθητές ανά τάξη. Επομένως, σε πόσα τμήματα θα «σπάσει», για παράδειγμα, μία τάξη 27 μαθητών;

Στις οδηγίες προβλέπεται επίσης ο καθαρισμός του σχολείου και κατά την διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Με δεδομένο ότι οι συμβάσεις για την καθαριότητα προβλέπουν τον καθαρισμό του σχολείου στο τέλος του ωραρίου, θα θέλαμε να μάθουμε πώς θα γίνει αυτό.

Η σχολική επιτροπή θα πρέπει επίσης να μεριμνήσει ώστε στο σχολείο να υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες κτλ) για τους εκπαιδευτικούς και για όλα τα παιδιά.

Σε πολλά σχολεία, η μετακίνηση των μαθητών γίνεται με τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Είναι αναγκαίο να υπάρχει ειδική μέριμνα για επιπρόσθετα δρομολόγια, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Το θέμα αφορά και τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται με αυτόν τον τρόπο.

Σχετικά με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στα Γενικά Σχολεία οι οδηγίες υπήρξαν ανεπαρκείς σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της υγείας διδασκομένων και διδασκόντων. Περιμένουμε ακριβείς οδηγίες για τα τμήματα ένταξης και για την παράλληλη στήριξη (αποστάσεις κτλ).

Απαραίτητη επίσης θεωρούμε την ενημέρωση των εκπαιδευτικών από ειδικούς υγειονομικούς για θέματα που αφορούν την υγιεινή αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη και τη γνωστή κατάσταση του συστήματος υγείας στην Πάρο.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, σε μια κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μαθητών και εκπαιδευτικών η υπουργός παιδείας επιβάλλει με τρόπο που θυμίζει αυταρχικά καθεστώτα και το «1984» του Τζ. Όργουελ τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων με χρήση κάμερας στις σχολικές αίθουσες, που ανέκαθεν υπήρξαν προστατευμένες από τέτοιες αντιπαιδαγωγικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Για όλους αυτούς τους λόγους η ΕΛΜΕ Πάρου - Αντιπάρου καλεί σε ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 14 Μαΐου 2020, στις 18.30, στο ΕΠΑΛ Πάρου, τα μέλη της, τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού οργάνου της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Καλλίερος» και του ΣΥΣΕΠΑ, τους εκπροσώπους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, τους διευθυντές των σχολικών μονάδων Πάρου Αντιπάρου, τη Σχολική Επιτροπή Δήμου Πάρου, τους εκπροσώπους του Δήμου και της αντιπολίτευσης, για να συζητήσουμε και να πάρουν θέση απέναντι στα φλέγοντα αυτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα και η κοινωνία στο σύνολό της.

--
ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos