Πάρος: Καταστροφή μέρους της αγροτικής παραγωγής έφερε η φετινή ανομβρία. Θερισμός από τον Απρίλη…

23 Απριλίου 2021 21:18

Πολύ δύσκολο ήταν το φετινό αγροτικό έτος για την Πάρο.

Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο νησί και οι μεγάλες περίοδοι ανομβρίας μέσα στο χειμώνα, οδήγησαν σε ολική καταστροφή των καλλιεργημένων σιτηρών καθώς αυτά από τα μέσα του Απρίλη ξεράθηκαν, με τις κεφαλές τους, όσα μπόρεσαν να κεφαλώσουν, να παραμένουν ατροφικές, χωρίς καθόλου ψωμωμένο καρπό.

Μέσα στην τραγική αυτή κατάσταση δεδομένου ότι δεν έβρεξε την κατάλληλη εποχή, δηλαδή Φλεβάρη και Μάρτη, οι αγρότες του νησιού προσπαθούν τώρα να περισώσουν ό,τι μπορούν από την παραγωγή.

Γι΄αυτό και έβαλαν ήδη μπροστά ενώ διανύουμε τον Απρίλιο, την διαδικασία του θερισμού για να μπορέσουν να αδράξουν από τα σιτηρά ό,τι απέμεινε, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά για ζωοτροφή.

Εκτός από τα σιτηρά έχουν καταστραφεί και άλλα αγροτικά προϊόντα. Τα αψινθοειδή όπως η ρεβιθιά, ή τα αρακοειδή επί παραδείγματι.

Επίσης η ανομβρία έχει επηρεάσει δυσμενώς και όλους τους παριανούς αμπελώνες. Τα αμπέλια της Πάρου δεν έχουν δύναμη να βλαστήσουν, ειδικά στις πιο άγονες περιοχές του νησιού.

Κι άλλες ωστόσο δεντροκαλλιέργειες, ακόμη και με βαθύριζα δέντρα ή δέντρα που αντέχουν στην ξηρασία όπως για παράδειγμα οι ελιές ή οι φυστικιές, δεν έχουν «κουράγιο» να βλαστήσουν και κατ΄επέκταση δεν μπορούν να ανθοφορήσουν.

Φέτος δεν έχουν ανοίξει οι τσιγκούρες, κατ΄επέκταση δεν άνοιξαν οι επίγειες πηγές, τα δε πηγάδια δεν τροφοδοτήθηκαν με νερό. Η δυσχερής κατάσταση που έχει προκληθεί φέτος και σχετίζεται με τον κύκλο του νερού στο νησί, προκαλεί προβληματισμό και αγωνία στον αγροτικό κόσμο της Πάρου και όχι μόνο.

Μετά από μια τέτοια καταστροφική χρονιά που έπληξε τους αγρότες της Πάρου, θα έπρεπε ίσως οι αρμόδιες υπηρεσίες να επιληφθούν του θέματος…

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos