Πάρος: Ξεκινά η υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου για το νησί! – Αναβάθμιση δικτύου ύδρευση μιας ευρύτατης περιοχής της Πάρου

11 Απριλίου 2022 20:15

Ένα πολύ σπουδαίο έργο το οποίο θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό τα χρονίζοντα προβλήματα υδροδότησης που αφορούν σε μια ευρύτατη περιοχή της Νότιας – Ανατολικής Πάρου, πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα, μετά από ενέργειες και διαδικασίες τις οποίες δρομολόγησε  ο Δήμος Πάρου μέσω της ΔΕΥΑΠ.

Οι στοχευμένες ενέργειες της ΔΕΥΑΠ τελεσφόρησαν και την 1η Απριλίου 2022, εγκρίθηκε η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα «ΥΜΕΠΕΡΑΑ» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με αντικείμενο «Αναβάθμιση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Αγκαιριάς – Αλυκής Πάρου».

Φυσικά το έργο αφορά μια ευρύτατη όπως προελέχθη περιοχή, που περιλαμβάνει εκτός από την Αλυκή και την Αγκαιριά, τις περιοχές Φάραγγας, Τρυπητή, Γλυφά, Γλυσίδια, Κάμπος και Πούντα.

Η εκπόνηση της μελέτης του έργου, οι αδειοδοτήσεις και η υποβολή του Φακέλου και του Τεχνικού Δελτίου, έγιναν αποκλειστικά από στελέχη της ΔΕΥΑΠ.

Πρόκειται εν ολίγοις για ένα έργο το οποίο συνίσταται στην ανακατασκευή των κεντρικών αγωγών Ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής Αγκαιριάς, Αλυκής, Κάμπου και Τρυπητής. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης είναι 2.845.000€ και περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητα υποέργα.

Το πρώτο υποέργο έχει αντικείμενο «Σύνδεση δικτύου αφαλάτωσης με δίκτυο Αλυκής-Αγκαιριάς», προϋπολογισμού 950.000€. Αφορά στην κατασκευή αγωγών για την μεταφορά νερού από την δεξαμενή της Μονάδος Αφαλάτωσης Παρασπόρου, στον Αγ. Αρσένιο, προς το δίκτυο διανομής της Αλυκής. Θα τοποθετηθεί κεντρικό δίκτυο από πολυαιθυλένιο HDPE 3ης γενιάς 16 Atm διατομής Φ160, από τη διασταύρωση Πούντας – Αγκαιριάς, μέσω Κάμπου, μέχρι την είσοδο της Αλυκής στη διασταύρωση του χρωματοπωλείου. Επίσης, θα ανακατασκευαστούν πολλά δευτερεύοντα παλαιά δίκτυα στην περιοχή του Κάμπου, στα Γλυσίδια και στην Πούντα με νέους αγωγούς διατομών Φ110 και Φ63.

deya alyki 01

Το δεύτερο ανεξάρτητο υποέργο έχει αντικείμενο «Αντικατάσταση δικτύου αμιάντου Αγκαιριάς», προϋπολογισμού 1.895.000€. Βασικός στόχος είναι η κατάργηση των παλαιών ελαττωματικών σωληνώσεων από αμίαντο και η κατασκευή νέων ζωνών για ανεξάρτητη ύδρευση των διαφορετικών διαμερισμάτων της περιοχής. Παράλληλα, θα κατασκευαστεί νέα δεξαμενή 1000m³ στην Τρυπητή, η οποία θα τροφοδοτείται από ομώνυμη γεώτρηση της περιοχής. Η δεξαμενή θα τροφοδοτήσει τις περιοχές του Φάραγγα και των Γλυφών που αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα προβλήματα υποπίεσης κατά τους θερινούς μήνες. Σε διάφορα σημεία του δικτύου θα εγκατασταθούν σταθμοί με σύγχρονο εξοπλισμό για τη διαχείριση της πίεσης, τον έλεγχο της παροχής και την ανίχνευση διαρροών.

deya alyki 02

Τα κυριότερα οφέλη που θα προκύψουν από το έργο, αναμένεται  να είναι τα εξής:

  • Πλήρης αντικατάσταση του ελαττωματικού κεντρικού δικτύου διανομής της Αγκαιριάς
  • Απομάκρυνση των αγωγών αμιάντου.
  • Μείωση αφανών διαρροών.
  • Μείωση-εκμηδενισμός βλαβών και επεμβάσεων των συνεργείων της ΔΕΥΑΠ.
  • Βελτίωση πίεσης και παροχής προς τους καταναλωτές, ειδικά σε περιοχές όπως ο Φάραγγας, η Τρυπητή, τα Γλυφά και τα Γλυσίδια.
  • Δημιουργία ανεξάρτητων ζωνών ύδρευσης που θα δίνουν την δυνατότητα για καλύτερο έλεγχο του δικτύου και τη βελτιστοποίηση της πίεσης σε περιοχές με διαφορετικό υψόμετρο.
  • Εξασφάλιση επάρκειας νερού για την ευρύτερη περιοχή, καθώς θα υπάρχει πια και άμεση εναλλακτική τροφοδοσία από την αφαλάτωση του Παρασπόρου.
  • Αξιοποίηση νέων ανεκμετάλλευτων μέχρι σήμερα αποθεμάτων νερού, με την ενεργοποίηση γεώτρησης στην Τρυπητή.

Η εκπόνηση της μελέτης, οι αδειοδοτήσεις και η υποβολή του Φακέλου και του Τεχνικού Δελτίου έγινε αποκλειστικά από Στελέχη της ΔΕΥΑΠ.

Η διαδικασία δημοπράτησης θα ξεκινήσει εντός του Απριλίου και η Σύμβαση με τον Ανάδοχο αναμένεται να υπογραφεί, εκτός απροόπτου, μετά το καλοκαίρι. Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

deya alyki 03

                   

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos