Πάρος: Μια μεγάλη ευκαιρία χάθηκε για το νησί! – Το κρουαζιερόπλοιο που δεν έφθασε ποτέ…

29 Απριλίου 2024 12:59

Μια μεγάλη ευκαιρία για την Πάρο χάθηκε εξαιτίας των ατελών υποδομών της αλλά της έλλειψης βούλησης να αναγνωριστεί ως ευκαιρία η προσέγγιση ενός μεγάλου κρουαζιερόπλοιου στο νησί.

Πρόκειται για το πλοίο κρουαζιέρας Norwegian Getaway ναυπηγημένο το 2014 με μήκος 324 μ. πλάτος 40 μ., αριθμό φιλοξενούμενων τουριστών περίπου 5.000 άτομα, μέλη πληρώματος 1.595 άτομα και 1.985 καμπίνες.

Το εντυπωσιακό πλοίο, προσφέρει πολυτελείς παροχές όπως ανοιχτούς χώρους για τη μέγιστη επαφή των τουριστών με τη θάλασσα, 28 επιλογές εστιατορίων μεταξύ των οποίων και θεματικά, ποικιλία από κλαμπ και μπαρ, aqua park, δυνατότητες για σπορ, αλλά και προνομιακή ιδιωτική εξυπηρέτηση όπως 24ωρο μπάτλερ, θυρωρό, τζακούζι και γυμναστήριο.

{https://www.youtube.com/watch?v=DCT_JibbZSc}

Norwegian Getaway101

Ωστόσο, η έλευση του Norwegian Getaway στην Πάρο δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά, αν και μια τέτοια άφιξη μόνο οφέλη θα μπορούσε να προσφέρει στο νησί.

Το Norwegian Getaway, ζήτησε κάποιο χώρο στο λιμάνι της Πάρου για την αποβίβαση – επιβίβαση των τουριστών του, ο οποίος δεν του δόθηκε. Αναλογιζόμενοι ωστόσο, τα οικονομικά οφέλη που θα προσπόριζε στο νησί το «καθαρό» περιβαλλοντικά αυτό κρουαζιερόπλοιο, μπορούμε να επισημάνουμε ότι η μη προσέγγισή του ήταν το χάσιμο μιας ευκαιρίας…

Το πλοίο κατασκευασμένο σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες, προηγμένες οικολογικά προδιαγραφές, δεν ρίχνει καν άγκυρα ώστε να καταστρέφει το βυθό, έχει ως καύσιμο τη μεθανόλη, «πράσινο καύσιμο», και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον των προορισμών του.

Πλοία τέτοιου τύπου, χρησιμοποιούν συνήθως τοπικές λάντζες για τη μεταφορά των τουριστών στο λιμάνι, μεταφορά την οποία χρεώνουν με 10 ευρώ ανά άτομο, και αναλογίζεται κανείς τα τοπικά έσοδα για τη μεταφορά 5.000 ατόμων. Επίσης πληρώνουν στο λιμάνι 2.500 περίπου ευρώ για την προσέγγισή τους, φόρους και λιμενικά τέλη τα οποία μεταφράζονται σε χιλιάδες ευρώ.

Norwegian Getaway102

Επίσης, προμηθεύονται προϊόντα από την τοπική αγορά εφοδιάζοντας τα εστιατόρια του πλοίου με πρώτες ύλες από το νησί, ώστε να εξασφαλίσουν γεύματα για χιλιάδες άτομα, τονώνοντας την τοπική οικονομία.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη ότι για μια κρουαζιέρα ο τουρίστας πληρώνει 7.000 – 8.000 ευρώ, δαπανά σύμφωνα με έρευνες επιπλέον περίπου 100 – 120 ευρώ σε κάθε λιμάνι – σταθμό, χρήματα  τα οποία μεταφράζονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ όταν το πλοίο μεταφέρει 5.000 τουρίστες.

Επομένως η ανάπτυξη τουρισμού κρουαζιέρας σύγχρονων, οικολογικών και μεγάλων πλοίων, μπορεί να προσπορίσει μεγάλα οφέλη στον τόπο, και μάλιστα, να προδιαγράψει μια μελλοντική τουριστική προώθηση, μιας και σύμφωνα με έρευνες, ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών επιστρέφει και επισκέπτεται για να γνωρίσει καλύτερα τους τόπους - σταθμούς του κρουαζιερόπλοιου, κάνοντας πλέον διακοπές στα μέρη που είδε μέσω της κρουαζιέρας.

Norwegian Getaway102

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos